Copy
Nieuws van Iedereen Leest | SEPTEMBER 2022
Mail onleesbaar? Klik hier.

Voorleesweek.be volledig vernieuwd

De Voorleesweek-website werd volledig vernieuwd. Op www.voorleesweek.be vind je een hele lading verse boekentips voor 0 tot 15 jaar, downloadbaar promotiemateriaal en al het laatste nieuws. Voorleesweek loopt dit jaar van 19 tot 27 november, met als thema 'Lezen met je oren'.

Bestel postkaartjes!

Naast affches kan je dit jaar ook postkaartjes bestellen, met de geweldige luisterdieren van Inge Rylant. Een ideaal cadeau voor je voorleesvrijwilligers, leerlingen, collega's of je favoriete voorlezer. 

Je bestelt de postkaartjes hier per set van 10 (€ 4, incl BTW en verzending).

Gratis affiches voor scholen, bibs en kinderdagverblijven

Basisscholen krijgen eind deze maand twee gratis affiches in de bus via een verzending van CANON Cultuurcel. Bibliotheken, docenten lerarenopleiding en kinderdagverblijven mogen half oktober een gratis affiche verwachten. Meer affiches nodig? Download en print ze zelf of bestel extra exemplaren via de webshop!

Ontdek het programma van het Leesjury-feest

Zondag 13 november 2022 - 11 tot 17 uur

hetpaleis en Arenberg - Antwerpen
Het is zover: het volledige programma van het Leesjury-feest is bekend. Op het podium vind je auteurs en illustratoren die in de voorbije 40 jaar het vaakst genomineerd werden en/of gewonnen hebben. We stelden voor elke leeftijdsgroep (tussen 4 en 18 jaar) een aantrekkelijk, goedgevuld programma samen, met workshops, voorleessessies, podiumprogramma's, voorstellingen, live-illustratie... Daarnaast is er ook een uitgebreid doorlopend programma in de gangen en hallen van hetpaleis en de Arenberg.

Zowel (oud-)leden als (nog) niet-leden van de Leesjury zijn zeer welkom om mee te vieren!
Tickets kosten 5 euro per persoon en kan je vanaf woensdag 5 oktober bestellen op www.deleesjury.be. Kom je ook?

Aanwezige auteurs:
Anna Woltz, Annet Schaap, Benjamin Leroy, Bettie Elias, Brigitte Minne, Dimitri Leue, Dirk Nielandt, Edward van de Vendel, Georgien Overwater, Gerda Van Erkel, Jan De Kinder, Jan Van Lierde, Janneke Schotveld, Jean-Claude Van Rijckeghem, Johan Vandevelde, Joke van Leeuwen, Kristien Dieltiens, Leo Timmers, Luc Descamps, Marc de Bel, Marjolein Pottie, Mark Tijsmans, Mathilda Masters, Mattias De Leeuw, Melvin, Merel Eyckerman, Patrick Lagrou, Riet Wille, Riske Lemmens, Stefan Boonen, Sylvia Vanden Heede en Tom Schoonooghe. 

OPROEP: Nomineer jouw Beste Leesjury-begeleider Aller Tijden!


Had jij vroeger of heb jij nu een begeleider met boekenliefde in overvloed? Een begeleider die je inspireert, enthousiasmeert of doet lachen? Die zorgde voor de fijnste bijeenkomsten en die van elk boek een feest weet te maken? Aan welke begeleider heb je geweldige herinneringen?

Nomineer hem of haar dan nu voor de 'Beste Leesjury-begeleider aller tijden'. Wie weet wint jouw begeleider een boekencheque van 100 euro en een eerbetoon op het Leesjury-feest!

>> NAAR HET FORMULIER!

Nieuwe reeks Boekenzoeker-webinars


Dit schooljaar komt er een tweede reeks van de succesvolle Boekenzoeker-webinars. In een uurtje presenteert een medewerker van Iedereen Leest je een greep uit het recente boekenaanbod voor kinderen en jongeren.

De webinars zullen niet meer live via Zoom plaatsvinden, maar zijn te (her)bekijken op het online platform van Iedereen Leest. Registreer je nu alvast om toegang te krijgen tot het eerste webinar op dinsdag 18 oktober, met boekentips voor de doelgroep 16-18 jaar.
 

IBBY-boekenverkoop levert 6.500 euro op voor het goede doel

Tijdens het Cultuurweekend in Antwerpen verkochten Iedereen Leest en IBBY-Vlaanderen tweedehands boeken voor het goede doel. Dat leverde een recordbedrag van maar liefst 6.500 euro op. Bedankt aan iedereen die langskwam!

De opbrengst gaat naar een leesbevorderingsproject van De Verhalenweverij vzw. Zij zullen er een voorleeswerking mee uitbouwen in Westakkers, een Rode Kruis-opvangcentrum voor asielzoekers in Sint-Niklaas.

>> Meer info

Internationale conferentie 'Culture and Mental Health'
24 + 25 november 2022 - Gent


Op donderdag 24 en vrijdag 25 november organiseren Iedereen Leest en Museum Dr. Guislain een internationale conferentie over cultuur en mentaal welzijn in Gent. Deze conferentie wil de kennis vergroten en het debat aanscherpen rond culturele activiteiten die het welzijn van mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid verbeteren. Bibliotheekmedewerkers zijn zeer welkom om aan te sluiten. De voertaal is Engels.

Bekijk het meerjarenplan van Iedereen Leest

Het meerjarenplan van Iedereen Leest voor de beleidsperiode 2022-2026 is vanaf nu te lezen op onze website. 

Vijf speerpunten weerspiegelen de ambities die Iedereen Leest de komende jaren wil realiseren. Dit plan kwam tot stand na kritische zelfreflectie en evaluerende gesprekken met partners en stakeholders zoals bibliotheken.

>> Naar het meerjarenplan

Agenda september-oktober


Tip: een kalender nodig om deze data te noteren? Bestel onze Leeskalender 2022-2023!

Nieuw op www.iedereenleest.be

Facebook-groep verbindt zo'n 25.000 lezers

‘Iedereen Leest: wat lees jij?’ Dat is de naam van de Facebook-groep die al bijna 25.000 lezers bijeengebracht heeft. Elke dag wisselen ze leestips uit, vragen ze elkaar om advies en delen ze welke plaats boeken in hun leven innemen. Enkele leden vertellen over wat de groep zo bijzonder maakt.
 

De leeswereld van Femke Lippens

Op haar populaire Booktok-kanaal deelt Femke Lippens bijna dagelijks boekentips met zo’n 14.000 volgers. Zijzelf kreeg de leesmicrobe ook te pakken via het internet. ‘“De jeugd zit de hele tijd te tokkelen op hun telefoon!”, roepen mensen. Dat klopt. Dankzij sociale media ben ik beginnen te lezen.’
 

De voorleesboekenkast van Hannes Coudenys

Het zoontje van vlogger en ondernemer Hannes Coudenys is een energieke jongen die niet graag gaat slapen. ‘Met een verhaal kan ik Rae meestal wel overtuigen om naar boven te gaan. Alleen krijgt hij er nooit genoeg van…'

In het atelier van Tim Van den Abeele

Toen Tim Van den Abeele nog in zijn slaapkamer werkte, kon hij vanuit zijn bed nadenken over de tekeningen die hij aan de muren had gehangen. Ondertussen heeft hij een atelier en daar is hij het liefste alleen. 'Ik voel intuïtief aan wanneer een beeld goed zit, maar dat vraagt mentale ruimte.'
Website
Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram

Foto's: (c) Michiel Devijver | Iedereen Leest (behalve foto boekenverkoop en meerjarenplan)
Illustratie agenda: (c) Karolien Vanderstappen | Iedereen Leest


Iedereen Leest
Frankrijklei 130/4
2000 Antwerpen
t 03 204 10 00

Iedereen Leest houdt zich eraan om alle persoonlijke gegevens met de grootste zorg te bewaren en te behandelen. Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit. Je kan ook altijd je gegevens wijzigen.
Onze privacy-verklaring lees je hier.