Copy
KJV | Inschrijven voor digitale startdagen
Is deze mail onleesbaar? Klik hier.
Beste KJV-coördinatoren,

Jullie zijn net als wij volop het nieuwe KJV-jaar aan het voorbereiden. We ontvingen van een aantal van jullie vragen over de mogelijke aanpak van de KJV-werking in coronatijden. Daarom geven we hier graag mee hoe wij erover denken (op basis van de info waarover we vandaag beschikken). Uiteraard zullen de mogelijkheden en uitdagingen verschillen van locatie tot locatie en beslissen jullie zelf over de manier die het beste past voor jullie specifieke situatie. Bovendien hebben we te maken met voortdurend evoluerende basisprotocollen. Tijdens onze digitale startdagen, waarvoor jullie vanaf nu kunnen inschrijven, komen we daar zeker op terug.

KJV in onzekere tijden
Het wordt waarschijnlijk een spannend jaar, met heel wat onzekerheden over wat de komende maanden zullen brengen. Toch wil Iedereen Leest bibliotheken en scholen graag aanmoedigen om zoveel als mogelijk fysiek bijeen te blijven komen (de opgelegde veiligheidsmaatregelen in acht genomen uiteraard) – zeker voor de jongste groepen. Want KJV gaat vooral over samen praten en discussiëren over boeken, je mening leren formuleren, leren luisteren naar elkaar en dat onder begeleiding van een volwassen begeleider. In tweede instantie kan je natuurlijk ook een online bijeenkomst organiseren, dan is er ook gelegenheid om samen over de boeken te praten. Er zijn groepen die daarmee het vorige leesjaar positieve ervaringen hebben opgedaan, ook deze ervaringen kunnen we met elkaar delen. Een derde optie is om ouders thuis te laten voorlezen ... Deze opties laten toe dat de interactie rond het boek, het samen praten over boeken – voor ons dé kern van KJV -  zoveel mogelijk behouden blijft. Wanneer er wordt gewerkt met filmpjes waarin het boek wordt voorgelezen en daaraan een knutselopdracht gekoppeld bijvoorbeeld is dat veel minder het geval. Dit leunt meer aan bij voorleesuurtjes, hoewel het cultuureducatief natuurlijk wel waarde heeft.
Een bijkomend argument voor ons pleidooi: het lijkt ons voor de kinderen ook fijn dat zulke bijeenkomsten kunnen blijven doorgaan, na alles wat de laatste maanden geannuleerd werd.
Uiteraard willen wij niet voorbijgaan aan de realiteit die Covid-19 met zich meebrengt en daar rekening mee houden. We volgen de situatie ook nauwgezet op. In functie van hoe de zaken evolueren, zullen we indien nodig andere pistes verkennen, zoals we dat ook hebben gedaan in de Jeugdboekenmaand.
We staan hier uiteraard bij stil tijdens onze digitale startdagen, spelen erop in in de werkmodellen (die vanaf volgende week op de site zullen staan) en voorzien ook extra inspiratie om digitaal aan de slag te gaan.

Digitale startdagen
Zoals aangekondigd organiseren we in september digitale startdagen. We hebben het programma en de data afgestemd op jullie reacties op onze bevraging. De vier types webinars (voor startende begeleiders, voor ervaren begeleiders, een praatcafé voor coördinatoren en leeftijdsgebonden sessies) vinden plaats tussen 15 en 23 september. Het programma, de data en de inschrijvingsinfo vinden jullie op de KJV-site. Ook de info over de intervisie doorheen het jaar vind je daar.
Deelnemen is gratis. Verspreid de boodschap!

Account
Denk eraan om je account te updaten! Momenteel staan er nog maar 43 groepen op actief voor dit leesjaar. We krijgen dan ook regelmatig vragen van kinderen die willen meedoen maar geen gegevens terugvinden voor hun gemeente. Vergeet dus niet om aan te duiden of jullie KJV-groep opgenomen mag worden in de online lijst van deelnemende gemeenten!

Hopelijk tot op één van de vele online ontmoetingen!
Griet
Facebook
Twitter
Website
Geen KJV-nieuws meer ontvangen? Schrijf je hier uit.