Copy
Nieuws van Iedereen Leest | september 2021
Mail onleesbaar? Klik hier.

Boekenzoeker-webinars rond recente boekenaanbod

Schrijf je nu in!

Dit schooljaar biedt Iedereen Leest een webinarreeks aan over het recente boekenaanbod voor kinderen en jongeren. In een sessie van een uur krijg je van een medewerker van Iedereen Leest een heleboel boekentips voor een bepaalde leeftijdsgroep. Zo ben je meteen weer mee.
 
De webinars richten zich zowel tot professionals (leerkrachten, bibmedewerkers...) als tot (groot)ouders.
De webinars zijn gratis en vinden telkens plaats van 20 tot 21u. Dit is het volledige aanbod:
•             Maandag 25 oktober 2021: 16 tot 18 jaar (derde graad secundair)
•             Maandag 22 november 2021: 3 tot 6 jaar (kleuters)
•             Maandag 13 december 2021: 14 tot 16 jaar (tweede graad secundair)
•             Maandag 24 januari 2022: 8 tot 10 jaar (tweede graad basis)
•             Maandag 21 februari 2022: 6 tot 8 jaar (eerste graad basis)
•             Maandag 21 maart 2022: 10 tot 12 jaar (derde graad basis)
•             Maandag 25 april 2022: 12 tot 14 jaar (eerste graad secundair)
•             Maandag 16 mei 2022: 0 tot 3 jaar (baby’s en peuters)
Meer info en inschrijven

VACATURE: Expert online leren (M/V/X)

50% contract bepaalde duur of op freelance basis

Iedereen Leest wil haar online informatief aanbod voor professionals en vrijwilligers uitbreiden met een digitaal leerplatform. Daarvoor zoeken we een expert online leren (M/V/X) om ons team te versterken. Het gaat om een 50% contract van bepaalde duur of op freelance basis. Ben jij de persoon die we zoeken of ken je iemand met het juiste profiel? Deel de vacature dan gerust via jullie kanalen!

Solliciteren kan tot en met 27 september.
Bekijk de vacature

Enquête leesmotivatie in tweede en derde graad lager onderwijs

Help jij onze stagiaire verder?

Geef je les in de tweede of derde graad lager onderwijs en heb je belangstelling voor de leesmotivatie van je leerlingen? Dan is deze enquête iets voor jou!
 
Sarah-Jane Arschoot (student Pedagogische Wetenschappen UGent) loopt stage bij Iedereen Leest en ontwikkelt een informatieve tool waarmee leerkrachten de leesmotivatie van hun leerlingen in de tweede en derde graad kunnen meten en monitoren. Je kan meehelpen aan de tool door een vragenlijst in te vullen. Met jouw feedback kan Sarah-Jane de tool nog meer afstemmen op de actuele noden. 
 
Heb je een paar minuten tijd om haar te helpen? Vul dan voor 1 oktober deze enquête in!
 
Vul de enquête in!

En verder...

Boekentips Voorleesweek online
Voorleestips voor jong en ouder


Ze zijn er, de nieuwe boekentips voor Voorleesweek 2021. Op www.voorleesweek.be vind je alle tips voor kinderen en jongeren tussen 0 en 15 jaar. Je kan de boekentips online bekijken, maar het is ook mogelijk om de lijsten per leeftijdsgroep te downloaden. Bibmedewerkers vinden de tips ook terug in de bibliotheekcatalogus. Laat je gerust inspireren voor deze Voorleesweek.

Van plan om tijdens Voorleesweek elke dag voor te lezen? Dan kan je je vanaf eind september registreren op de site om kans te maken op een boekenpakket. Voor iedereen die registreert is er ook een kleine verrassing.
 

Netwerksessie Lezen op school
Woensdag 20 oktober 2021

Leerkrachten met een passie voor lezen zijn weer van harte uitgenodigd voor de netwerksessie Lezen op school, een initiatief van CANON Cultuurcel en Iedereen Leest. Op woensdag 20 oktober is er een mooi online programma, met een lezing van Stefan Boonen en Melvin en meer info over Voorleesweek en de Leesjury in de klas. >> Schrijf je nu in!

Heb jij op school trouwens een geweldige boekenjuf of -meester rondlopen? Nomineer hem/haar dan voor 15 december voor de Beste Boekenjuf- of meester! >> Alle info hier.

De Leesjury: kies jij mee de boeken voor groep 7?
Stel je kandidaat!


Wil jij mee bepalen welke boeken er volgend jaar gelezen worden door de oudste groep van de Leesjury (16 tot 18 jaar)? Dan is dit je kans! Iedereen Leest is voor de oudste leeftijdsgroep op zoek naar selectielezers met een hart voor jeugdliteratuur. Ook jongeren kunnen zich kandidaat stellen.

Aanmelden voor het selectieteam kan tot en met 10 oktober. Nadien stellen we een enthousiast team samen uit alle kandidaten.
 

Kinderboekenfestival KABAAL
27-28 november 2021

Hoera! Er is een nieuw kinderboekenfestival in Antwerpen! In het weekend van 27 en 28 november strijkt KABAAL neer in hetpaleis. Met een goedgevuld programma vol schrijvers en illustratoren, met slam for kids, met duo-vertellingen, met theater, met voorlezen, met workshops, met muziek, met de mooiste kinderboeken en de bijzonderste beelden. Voor kinderen tussen 0 en 12 jaar en hun ouders. Dat wil je niet missen, toch? Koop nu al een ticket voor een programmablok en hou de website in de gaten voor updates over het programma.
 

>> Naar KABAAL2021

Nieuw op www.iedereenleest.be

De leeswereld van Jet Marchau

Jet Marchau is één van de oprichters van KJV - nu de Leesjury. 'Je zal altijd mensen nodig hebben die nieuw werk aanreiken en zo je leeswereld vergroten. Dat is van ontzettend groot belang. Dat hebben we ook gedaan met de Kinder- en Jeugdjury. Misschien is aanreiken wel een beetje mijn levenswerk.'
 

In het atelier van Inge Rylant

Inge Rylant illustreert de succesvolle 'Wijze weetjes'-reeks met felle kleuren en strakke vormen. 'Ik ben niet van plan kinderen te hebben, maar ervoor illustreren vind ik supertof. Ze hebben zoveel fantasie dat ze bij gestileerde figuren heel snel een verhaal kunnen bedenken.'

De leeswereld van Gloria Monserez

Ketnet-wrapster, actrice en radiopresentatrice Gloria Monserez is een lezer for life. 'Uiteindelijk gaat al wat ik doe over verhalen, en vooral over de gevoelens die ze oproepen. Of je dat nu doet met een tekening of een video, maakt niet uit. Daarom lees ik ook zo graag.'
 
Website
Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram

Foto's: (c) Michiel Devijver | Iedereen Leest

Iedereen Leest
Frankrijklei 130/4
2000 Antwerpen
t 03 204 10 00

Iedereen Leest houdt zich eraan om alle persoonlijke gegevens met de grootste zorg te bewaren en te behandelen. Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit. Je kan ook altijd je gegevens wijzigen.
Onze privacy-verklaring lees je hier.