Copy
Nieuws van Iedereen Leest | 21 december 2021
Mail onleesbaar? Klik hier.

Dit was Voorleesweek 2021!

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. En dat hebben jullie begrepen! Tijdens Voorleesweek 2021 lazen jullie massaal voor. Koningin Mathilde, auteurs, bibliothecarissen, leerkrachten, ministers, ouders en kinderen zelf: allemaal lazen jullie met hart en ziel voor en deelden jullie de leesgoesting met elkaar. Bedankt daarvoor!

Geniet nog even na via deze eerste en tweede terugblik, en blijf vooral voorlezen! Eén kwartier, elke dag en aan élk kind.

In 2022 loopt Voorleesweek van 19 tot 27 november.

De Voorleesclub leeft voort!


Omdat voorlezen het hele jaar door gelukkig maakt, zendt VRT de filmpjes van ‘De Voorleesclub’ opnieuw uit in de kerstvakantie. Daarin lezen Bekende Vlamingen, zoals Martin Tanghe, Joris Hessels en Ann Wauters, voor aan hun (klein)kinderen, nichtjes, neefjes en vrienden.

Je kan elke weekdag om 12 uur kijken op Eén en bijna elke dag rond 19 uur op Canvas. Of wanneer je wilt op VRTNU natuurlijk. Ideaal voor de donkere dagen!

>> Bekijk hier de filmpjes 

Boekenzoeker-webinars

Op zoek naar een goed boek voor in de kerstvakantie? Boekenzoeker helpt kinderen tussen 0 en 18 jaar om een boek te kiezen dat bij hen past. Op de site wachten honderden boeiende boeken om ontdekt te worden!

Ook ouders en professionals maken we graag wegwijs in het recente aanbod van kinderboeken. Daarom organiseert Iedereen Leest een gratis reeks Boekenzoeker-webinars in 2021-2022. De voorbije drie webinars waren een succes! Je kan ze hier (her)bekijken. Schrijf je meteen ook in voor de vijf webinars in 2022. In de eerstvolgende editie op 24 januari 2022 delen we interessante boekentips voor kinderen van 8 tot 10 jaar.

>> Schrijf je nu in

Poëzieweek 2022 komt dichterbij

Van 27 januari tot 2 februari 2022 is het weer zover. Dan wordt het grootste poëziefeest van de Lage Landen voor de tiende keer gevierd! Dit jaar zet Poëzieweek gedichten rond het thema ‘natuur’ in de kijker en Ramsey Nasr schrijft het Poëziegeschenk.

Ook jij kan poëzie onder de aandacht brengen. Met de actie ‘Weesgedicht zkt Adoptieraam’ roepen Poëziecentrum en enkele Vlaamse bibliotheken op om je raam vrij te maken voor een gedicht, en zo het straatbeeld op te fleuren. Vanaf 20 december 2021 kunnen bewoners van de deelnemende gemeenten een gedicht kiezen op weesgedichten.be 

Poëzieweek is ook het ideale moment om gedichten aan de slag te gaan in de klas. Daarvoor ontwikkelde Iedereen Leest samen met Stichting Lezen Nederland lessuggesties voor het basis en secundair onderwijs. Een handig hulpmiddel om de liefde voor poëzie aan te wakkeren. Je kan de lessuggesties hier aanvragen.

Jeugdboekenmaand: aan de slag in de klas

Netwerk Lezen op School
Woensdag 2 februari 2022

Op zoek naar lesmateriaal en boekentips rond leesplezier en leesbevordering in de basisschool? Op woensdagnamiddag 2 februari organiseren CANON Cultuurcel en Iedereen Leest een nieuwe netwerksessie Lezen op School voor leerkrachten.

In de online sessie kom je alles te weten over 'Helden en Schurken', het thema van Jeugdboekenmaand 2022. Collega’s Kathleen Cortens (coördinator Jeugdboekenmaand) en Margot Van Dingenen (educatief medewerker) lichten de plannen toe van Jeugdboekenmaand 2022 en vertellen hoe je ermee aan de slag kan gaan in de klas. Inschrijven is gratis en kan tot en met 28 januari 2022.

>> Schrijf je in

 

Educatieve handleiding

Heb je geen tijd om deel te nemen aan de Netwerkdag of wil je nog meer weten? Neem dan een kijkje in de vernieuwde educatieve handleiding voor Jeugdboekenmaand 2022. De handleiding ondersteunt leerkrachten om leesplezier aan te wakkeren bij de leerlingen en hen in contact te brengen met boeken en verhalen.

De handleiding bevat allerlei werkvormen en praktische tips om te werken met leesmaterialen, zowel tijdens als ná Jeugdboekenmaand. Je vindt er dus geen lesactiviteiten in die opgebouwd zijn rond één bepaald boek, maar algemene werkvormen die je makkelijker naar je eigen hand kan zetten en ook kan toepassen op andere (bv. informatieve) teksten en in verschillende vakken. Lezen hoeft immers niet beperkt te worden tot de les Nederlands of andere taalvakken.

>> Ontdek de handleiding hier

Longlist van De Boon is bekend!

Uit de in totaal 676 inzendingen selecteerden de vakjury's 15 titels voor de categorie 'fictie en non-fictie' en 15 titels voor 'kinder- en jeugdliteratuur'. Zij maken kans op de nieuwe Vlaamse literatuurprijs voor Nederlandstalige boeken, die op 24 maart 2022 voor het eerst wordt uitgereikt.

>> Dit zijn de genomineerden

Nieuw op www.iedereenleest.be

Zo maak je een lezer

Stel: je bent een lezer en je krijgt een kind, een petekind, een neefje of nichtje. Je ziet het al voor je hoe je samen in de zetel zit met een boek, tenminste als je het leesplezier doorgegeven krijgt. Daarbij helpt Zo maak je een lezer van Pamela Paul en Maria Russo, redacteurs van The New York Times Book Review. Via helder advies en inspirerende tips leggen ze uit hoe je ervoor zorgt dat je kind niet gewoon leest, maar graag leest. 

Omdat Iedereen Leest leesplezier enorm belangrijk vindt, werkten we mee aan de Nederlandse vertaling. Daarbij kozen we ervoor om de boekentips actueel te houden door te verwijzen naar www.boekenzoeker.be. Zo kan de gids jaar na jaar de boekenliefde blijven verspreiden.

Leesprojecten van De Warmste Week

Dit jaar is het thema van De Warmste Week ‘Kunnen zijn wie je bent’. Het ingezamelde geld gaat naar 200 geselecteerde projecten uit het DWW fonds die op dat vlak een verschil maken. Wij lichten zeven organisaties uit die een lans breken voor lezen en verhalen.

De Voorleesboekenkast van Zarissa Windzak


Zarissa Windzak verkoopt niet alleen zelf inclusieve kinderboeken op de webshop Cargo Confetti, ze leest ook enorm graag voor aan haar zonen. Daarbij let ze erop dat de boeken vrij zijn van vooroordelen: 'Als je enkel leest over witte prinsessen, dan denk je dat je nooit een prinses kan worden.'

Welkom Marit en Maya

Het is je misschien opgevallen dat deze nieuwsbrief niet door Tine Kuypers verstuurd wordt. Laat ik even uitleggen hoe dat komt: Tine is er een paar maanden tussenuit. Ze heeft een prachtige dochter Marit verwelkomd en geniet nu van haar uitgebreide gezinnetje. In de tussentijd vervang ik – Maya Toebat – Tine als communicatiemedewerker bij Iedereen Leest. Voor alle vragen en interessante leesacties, kan je dus bij mij terecht!
Website
Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram

Foto's: ©Michiel Devijver en Iedereen Leest
Foto Voorleesclub: Eén
Beeld Boekenzoeker: ©Eleni Debo en Iedereen Leest
Beeld Jeugdboekenmaand: ©Mark Borgions en Iedereen LeestIedereen Leest
Frankrijklei 130/4
2000 Antwerpen
t 03 204 10 00

Iedereen Leest houdt zich eraan om alle persoonlijke gegevens met de grootste zorg te bewaren en te behandelen. Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit. Je kan ook altijd je gegevens wijzigen.
Onze privacy-verklaring lees je hier.