Copy
PERSBERICHT | 20 november 2020
Mail onleesbaar? Klik hier.

Voorleesweek zet in op ouderbetrokkenheid

'Lezers maak je samen'


PERSBERICHT 20 november 2020

Van 21 tot 29 november is het opnieuw Voorleesweek. Met de slogan ‘Lezers maak je samen!’ wil organisator Iedereen Leest dit jaar extra aandacht vragen voor ouderbetrokkenheid, omdat de invloed van ouders op de (voor)leesopvoeding van kinderen zeer groot is. Door corona vinden er dit jaar meer digitale activiteiten plaats. Ook Hare Majesteit de Koningin zal tijdens de Voorleesweek digitaal voorlezen aan een klas.
Als ouders een actieve leesopvoeding voeren – door o.a. voor te lezen en te praten over boeken – is de kans vijf keer zo groot dat hun kind later opgroeit tot een lezer. Ter vergelijking: de invloed van een leerkracht maakt die kans 1,5 keer zo groot, die van vrienden 3 keer zo groot. Vandaar dat deze Voorleesweek ouders extra wil aanmoedigen om voor te lezen.

Iedereen Leest-directeur Sylvie Dhaene: ‘Het is fantastisch dat er op scholen, in bibs en in kinderdagverblijven voorgelezen wordt, maar het is zeker ook het voorlezen thuis dat écht een verschil maakt. We roepen daarom tijdens deze Voorleesweek het netwerk rond de ouders – o.a. bibmedewerkers, leerkrachten, kinderdagverblijven en onthaalouders - op om hen hierin extra te motiveren en ondersteunen. Dat kan door boekentips door te geven, leesenthousiasme over te brengen, met hen te praten over het belang van voorlezen. Ouders warm maken, daar draait het om.’

Veilig voorlezen

Door corona zijn er helaas heel wat voorleesactiviteiten en –evenementen in bibliotheken en scholen afgelast. Op vele plekken worden die vervangen door een digitaal voorleesmoment. Scholen vragen ouders bijvoorbeeld om voorleesfilmpjes in te sturen die in de klas getoond worden, bibs lezen zelf voor via hun sociale media of tonen voorleesfilmpjes van auteurs. Iedereen Leest wil echter ook aandacht blijven vragen voor het live, fysiek voorlezen.

Sylvie Dhaene: ‘Het voordeel van voorlezen is dat het perfect binnen je gezinsbubbel of in de klas kan. Het belang van live interactie, oogcontact en het knusse, gezellige aspect van voorlezen mag niet onderschat worden.’ Om ouders een duwtje in de rug te geven, organiseert Iedereen Leest op woensdag 25 november een gratis webinar over interactief voorlezen aan kinderen van 3 tot 6 jaar. Daar schreven al meer dan 700 geïnteresseerden voor in.


Voorleesmoment met Hare Majesteit de Koningin

Ook dit jaar zal Hare Majesteit de Koningin voorlezen tijdens de Voorleesweek. Omwille van de coronamaatregelen doet ze dat vanop afstand. Op dinsdag 24 november om 10u leest ze digitaal voor aan de leerlingen van het derde leerjaar van basisschool Zonnedorp in Aarschot. De hele week lang wordt er in deze school ook door vele ouders digitaal voorgelezen, in het kader van De Grote Voorleesdag voor (groot)ouders van de drie ouderkoepels.


Digitaal voorlezen op Facebook + via telefoon

Op de Facebook-pagina van Iedereen Leest wordt elke dag van de Voorleesweek afgesloten met een voorleesmoment door een auteur. Om 17u kan iedereen verzamelen voor een verhaal van o.a. Leo Timmers, Pieter Gaudesaboos, Joke van Leeuwen, Ruth Verstraeten en Tom Schamp.

De vzw Verb(l)ind zorgt op zaterdag 28 november ook voor een Junior-editie van ‘Dichters van wacht’. Kinderen kunnen tussen 14 en 16 uur bellen naar 0800 11 233, en dan komen ze in contact met een Dichter van wacht, die hen trakteert op een voorleesmoment. O.a. Stijn De Paepe, Joke van Leeuwen, Riet Wille, Geert De Kockere en Hans en Monique Hagen werken mee.


Onderzoek naar voorleesgedrag

Naar aanleiding van het thema van deze Voorleesweek liet Iedereen Leest een peiling uitvoeren over het voorleesgedrag in Vlaanderen. Lezen ouders voor? Hoe vaak en wanneer? Waar halen ze hun voorleesboeken? De resultaten van deze peiling worden op dinsdag 24 november bekendgemaakt.

Alle info en een overzicht van de activiteiten op www.voorleesweek.be.
- EINDE PERSBERICHT - 

INFO VOOR PERS

Voorleesmoment Hare Majesteit de Koningin

Dinsdag 24 november 2020 - 10u
Door corona zijn de mogelijkheden om het voorleesmoment bij te wonen voor pers beperkt. Neem contact op met tine.kuypers@iedereenleest.be voor meer info.


Planning Facebook-voorleesmomenten

Elke dag om 17u op de Facebook van Iedereen Leest
  • Za 21/11: Pieter Gaudesaboos
  • Zo 22/11:  Leo Timmers
  • Ma 23/11: Ruth Verstraeten
  • Di 24/11: Danny Devos
  • Wo 25/11: Joke van Leeuwen
  • Do 26/11: Karin Jacobs
  • Vr 27/11: Kristien Dieltiens
  • Za 28/11: Tom Schamp

Webinar 'Interactief voorlezen aan kinderen van 0-3 jaar'

Woensdag 25 november 2020 - 20u
Meer info


Dichters van wacht

Zaterdag 28 november - 14 tot 16u
Alle info op www.verblind.be of via Hein Huyghe
 

Beeldmateriaal

Fatinha Ramos maakte de illustratie voor het campagnebeeld.

Download hier:
- Logo Voorleesweek
- Affiche Voorleesweek

Foto's nodig van voorleesmomenten? Neem even contact op.

Contact

Tine Kuypers
Iedereen Leest
tine.kuypers@iedereenleest.be 
gsm 0496 41 67 34
www.iedereenleest.be
 
Website
Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram

Iedereen Leest is de referentieorganisatie rond leesplezier en leesbevordering. Iedereen Leest coördineert campagnes en programma's rond lezen en brengt kennis over leesbevordering en leesplezier samen. De organisatie wordt gesubsidieerd door Literatuur Vlaanderen en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.

Iedereen Leest
Frankrijklei 130/4
2000 Antwerpen
t 03 204 10 00

Wijzig je gegevens of schrijf je uit.