Copy
Nieuws van Iedereen Leest | 24 januari 2022
Mail onleesbaar? Klik hier.

Donderdag = Gedichtendag

Het is bijna zover: van 27 januari t.e.m. 2 februari loopt de tiende editie van Poëzieweek! Het thema van dit jaar is ‘Natuur’ en Ramsey Nasr schreef het Poëziegeschenk, geïnspireerd op de brieven van Van Gogh. Tijdens de hele Poëzieweek krijg je het gratis bij aankoop van €12,50 aan poëzie in de deelnemende boekhandels.

Poëzieweek begint zoals altijd met Gedichtendag, op donderdag 27 januari, al wordt het startschot de avond voordien gegeven met de openingsavond in Arenberg (Antwerpen). Ramsey Nasr is de hoofdgast, en hij brengt ook Mauro Pawlowski, Delphine Lecompte, Gregory Frateur (Dez Mona), Marieke Lucas Rijneveld en gastvrouw Ruth Joos mee. De volledige show is te volgen in Arenberg of via livestream (met Spotlight).

Poëzieweek is niet alleen hét moment om de dichtbundel op je verlanglijst te kopen en een poëzievoordracht bij te wonen, maar ook om poëzie te vieren in de klas! Vraag de gratis bundels met lestips voor basis- en secundair onderwijs nu aan.

Leerlingen van middelbare scholen en studenten van creatieve opleidingen, academies en conservatoria kunnen ook meedoen met de creatieve wedstrijd #DichterBijNasr. Maak met de klas een herwerking van een gedicht van Nasr en maak kans op een Groot Poëziegeschenk Surprisepakket!

Een week lang staat poëzie extra in de schijnwerpers met een breed activiteitenaanbod. Ook de media doen mee! Morgen (dinsdag 25/1) al kan je in het station de poëzie-editie van Metro meenemen, waarin enkele dichters een poëtische reflectie brengen bij het nieuws.

Maak je klaar voor een heus poëziefeest!
Lees meer

Publieksprijs de Boon: lees en stem!

De shortlists van de Boon zijn bekend! Vijf boeken voor de categorie ‘fictie en non-fictie’ en vijf boeken voor ‘kinder- en jeugdliteratuur’ maken kans op de nieuwe Vlaamse literatuurprijs, die op 24 maart voor het eerst wordt uitgereikt.

Per categorie wordt er bovendien een publieksprijs overhandigd door VRT en De Standaard. Vanaf zaterdag 15 januari tot en met 20 maart kunnen alle lezers stemmen op hun favoriete titel.
 
Breng je stem uit

Vraag subsidies aan voor je leesbevorderingsproject

Heb je een project dat mensen warm maakt om te lezen en hen laat kennismaken met nieuwe boeken? Literatuur Vlaanderen ondersteunt je graag! Deze initiatieven komen in aanmerking voor een projectsubsidie voor leesbevordering:
 
  • Projecten die actief en duurzaam bijdragen aan diversiteit en inclusie;
  • Projecten die met een doordacht en origineel concept andere organisaties inspireren of een bredere impact hebben;
  • Projecten die focussen op activiteiten rond leesbevordering
De indiendatum voor de eerstvolgende ronde is 1 mei 2022. Stuur je aanvraag (met het inhoudelijke én het financiële luik) per mail naar info@literatuurvlaanderen.be

Wil je eerst je idee aftoetsen, dan kan je ook een verkennend gesprek aanvragen met een medewerker van Iedereen Leest en van Literatuur Vlaanderen. Neem daarvoor contact op met Stephanie Luppens of Joris Smeets

Lezen is zorgen

Gaat lezen moeilijk? Geef je oren de kost!


Lees je graag boeken, tijdschriften en/of kranten, maar gaan je ogen achteruit of kan je de bladzijden niet goed meer omslaan? Ook dan kan je blijven lezen, dankzij de luisterboeken van Luisterpunt, de luistertijdschriften van Transkript vzw en de audiokranten van Kamelego.

In februari en maart organiseert Luisterpunt enkele (online) infosessies voor zorgvoorzieningen. Ben je ergotherapeut, animator, vrijwilliger… en wil je mensen met een leesbeperking aan leesplezier helpen? Schrijf je dan in voor een infomoment, en op een uurtje ben je helemaal mee! De eerste sessie vindt plaats op 2 februari van 10 tot 11 uur.

>> Meer info en inschrijven 
 

Lezen in tijden van zorgzaamheid


Al sinds de oudheid worden verhalen gezien als een krachtig instrument voor verbinding, zorg en genezing. Daarom organiseert UGent een reeks van zes gespreksavonden in De Krook (Gent), waarin experten uit de wereld van de zorg en de literatuur onderzoeken hoe de twee disciplines elkaar kunnen versterken.

Wat is het belang van (voor)lezen in zorgopleidingen? Kan de omgang met de zorgsector onze beleving van literatuur en kunst verdiepen? Is het lezen van een roman soms schadelijk? Helpt lezen tegen eenzaamheid? Deze en vele andere vragen zijn de leidraad voor een reeks boeiende gesprekken.

>> Schrijf je in voor één gespreksavond of voor de volledige reeks
 

Jeugdboekenmaand komt dichterbij!

Nog enkele weken en dan is het Jeugdboekenmaand. Het thema van dit jaar is 'helden en schurken', en zijn we dat niet allemaal? We roepen je op om de leesheld in jezelf naar boven te halen - al dan niet met schurkenstreken - en de wereld wat mooier te maken door je favoriete verhalen te delen.

In deze vier filmpjes (één per leeftijdsgroep) reikt educatief medewerker Margot Van Dingenen enkele werkvormen aan om aan de slag te gaan in de klas. Verder ondersteunt onze heldenfabriek je met leuke promotiematerialen, tattoos, kleurplaten, boekentips en een educatieve handleiding

Als je op zoek bent naar lesinspiratie, schrijf je dan ook in voor de nieuwe infosessie van 'Netwerk lezen op school' op woensdagnamiddag 2 februari. In deze online sessie van CANON Cultuurcel en Iedereen Leest kom je alles te weten over het thema 'helden en schurken'. Tot 28 januari kan je je gratis inschrijven.

Hou zeker ook onze sociale media in de gaten, want op 1 februari onthullen we de twee bekende gezichten die dit jaar peter en meter van Jeugdboekenmaand zijn!
 
Meer over Jeugdboekenmaand 2022

Nieuw op www.iedereenleest.be

De leeswereld van Erika Vlieghe

Infectiologe Erika Vlieghe groeide op in een belezen gezin. Al van jongs af dook ze in de strips, romans en reisverhalen. Nog steeds reist ze via boeken de wereld rond, als haar drukke agenda het toelaat. ‘Met een boek in je tas ben je nooit alleen en heb je altijd de kans te ontsnappen.’
 

In het atelier van Barbara Rottiers

Als auteur en illustratrice Barbara Rottiers een ingeving krijgt, gaat ze aan de slag met de inkt en aquarelpotloden in haar atelier in Borgerhout. En twijfelen, daar doet ze niet aan mee: 'Ik heb geen wezenlijke faalangst. Als je in je buik voelt dat je iets moet doen, moet je ervoor durven gaan.'
Website
Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram

Foto's subsidies, website: ©Michiel Devijver en Iedereen Leest
Filmpje Jeugdboekenmaand: ©Lise Lattrez en Iedereen Leest
Beeld Boekenzoeker: ©Eleni Debo en Iedereen Leest


Iedereen Leest
Frankrijklei 130/4
2000 Antwerpen
t 03 204 10 00

Iedereen Leest houdt zich eraan om alle persoonlijke gegevens met de grootste zorg te bewaren en te behandelen. Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit. Je kan ook altijd je gegevens wijzigen.
Onze privacy-verklaring lees je hier.