Copy
KJV | Update coronagids en planning einde leesjaar
Is deze mail onleesbaar? Klik hier.
Beste coördinatoren,

De meesten onder jullie konden het leesjaar starten met fysieke bijeenkomsten, maar hebben die helaas inmiddels moeten stopzetten als gevolg van de huidige coronamaatregelen. Gelukkig konden de bibliotheken wel openblijven! Heel wat coördinatoren en begeleiders zijn volop bezig met het uitwerken van fijne alternatieven: digitale bijeenkomsten of postpakketjes met leuke opdrachten over de boeken bijvoorbeeld. In dit bericht vertellen we hoe we jullie hierin verder kunnen ondersteunen. Tot slot kijken we ook al even vooruit naar het einde van het leesjaar.

BIJEENKOMSTEN

Coronaproof
We ontvingen de voorbije weken veel vragen over het wat en hoe van digitale bijeenkomsten, dus leek ons een Zoom-sessie met een aantal coördinatoren nuttig om te luisteren naar jullie noden. Op basis daarvan hebben we de inspiratiegids voor een coronaproof KJV-werking een stevige update gegeven!

Bibster
Daarnaast bieden we vanuit Iedereen Leest ook bij elk boek vanaf groep 3 minstens één vraag aan in Bibster, het platform voor bibliotheken om heel digitale quizzen, zoektochten... te maken. Je vindt de vragen terug in Bibster met de tag ‘KJV21_groep4 of KJV21_groep3 of…‘. Jullie kunnen zelf ook vragen maken en invoeren. Dat gebeurt inmiddels al volop! Gebruik dan zeker ook deze tag. Zo vinden we alles gemakkelijk terug.
Je kan een Quest-spel klaarzetten en de juryleden de codes bezorgen. Zo kunnen kinderen ook van thuis uit meespelen. Hier vind je als voorbeeld het instructieblad van de bib van Beernem. We stellen ook een Quest-spel op met onze vragen, maar er zijn zeker nog veel meer vragen te vinden van andere groepen.
We bieden onze vragen in Bibster ook aan als Word-doc op de KJV-site. Zo kunnen KJV-groepen die niet met Bibster werken de vragen gebruiken als inspiratie en kunnen ze via één van de tools die we oplijsten in onze inspiratiegids voor een coronaproof KJV-werking ook een digitale quiz op afstand maken.

Inspiratie
Daarnaast verzamelen we in dit online document allerlei inspiratie gelinkt aan de boeken per leeftijdsgroep: kant-en-klare vragen en opdrachten van KJV-groepen, filmpjes... om de boeken te bespreken en te verwerken met de juryleden (al dan niet online). Het is een open document: vul dus gerust aan met vermelding van je eigen werking! En vergeet natuurlijk ook de werkmodellen niet, daarin vind je ook veel inspiratie.
 
EINDE VAN HET LEESJAAR

Groep 1-4
Dank voor jullie respons op de bevraging die we een tijdje geleden uitstuurden. Uit deze bevraging blijkt dat toch een aanzienlijk aantal groepen plannen heeft voor een slotbijeenkomst met verschillende groepen samen. We bevroegen ook de genomineerde Vlaamse auteurs en illustratoren en maar liefst 19 van hen gaan graag op pad om het einde van het leesjaar samen met jullie te vieren. We kunnen niet voorspellen hoe de situatie tegen dan gaat zijn, maar gezien de positieve evolutie rond het vaccin, zijn we hoopvol. We hebben dan ook beslist om ons ondersteuningsaanbod dit jaar opnieuw te organiseren. Dit betekent dat jullie weer aanvragen kunnen indienen voor de lokale slotfeesten die door meerdere KJV-afdelingen samen worden georganiseerd voor juryleden van groep 1 tot 4.
De uiterste indiendatum voor de aanvragen is 27 januari, zodat jullie tegen de krokusvakantie (half februari) weten wie jullie mogen verwachten. Op de site kan je zien welke auteurs en illustratoren meewerken. Ook alle info en het aanvraagformulier vind je daar.
Opgelet! Wie een aanvraag indient, engageert zich om, wat de omstandigheden tegen dan ook zijn, een ontmoeting - live of digitaal - tussen de auteurs en juryleden te organiseren. Wees dus creatief! Waarom niet een zoektocht in de stad of het dorp, waarbij je auteurs of illustratoren op een veilig plek laat postvatten om juryleden in kleine groepjes te ontvangen voor een korte ontmoeting? Speel je liever op veilig en wil je sowieso een digitaal feest op poten zetten? Dat kan ook, met een meet&greet of interview met de auteurs of digitale workshop met de illustratoren bijvoorbeeld. Uiteraard willen we jullie daarbij zo goed mogelijk helpen en ondersteunen.

Groep 5 en 6
Voor het geplande slotfeest voor groep 5 en 6 op 8 mei in het Stripmuseum in Brussel merkten we meer aarzeling en onzekerheid bij de groepen om te deel te nemen. Daarom hebben we nu het plan om die dag een livestreaming te organiseren die onze oudste juryleden samen in de bib of van thuis uit kunnen volgen, of als de omstandigheden het toelaten gewoon als live publiek natuurlijk. We bekijken nog even welke locatie hiervoor dan het meest geschikt is. De auteurs en illustratoren zijn in elk geval al enthousiast. Deze keuze zorgt ervoor dat we de juryleden van groep 5 en 6 zeker iets kunnen aanbieden.
Die dag worden bovendien ook de winnaars bekend gemaakt. Wordt vervolgd maar blokkeer alvast die datum!

INTERVISIE
Eind november organiseerden we voor de eerste keer ook een online intervisie voor begeleiders samen met coach Ilona Plichart. Wie benieuwd is naar de tips die uitgewisseld werden, stuur een mailtje naar kjv@iedereenleest.be voor het verslag!

Zo, nu zijn jullie weer mee met de laatste nieuwtjes. Blijf gezond, draag zorg voor elkaar en we duimen met jullie mee dat fysieke bijeenkomsten in de zeer nabije toekomst weer mogelijk worden!

Hartelijke groet,
Griet
Facebook
Twitter
Website
Geen KJV-nieuws meer ontvangen? Schrijf je hier uit.