Copy
Nieuws van Iedereen Leest | 13 maart 2022
Mail onleesbaar? Klik hier.

Met interactief voorlezen je lees- en taalbeleid op school versterken: stel jouw basisschool kandidaat!

Basisscholen kunnen zich tot 31 maart kandidaat stellen voor een piloottraject van Iedereen Leest, dat focust op interactief voorlezen als bouwsteen om een doorgaande leeslijn op de hele school uit te rollen. Door van bij de start in de kleuterklas en doorheen de lagere school op interactief voorlezen in te zetten, bied je je leerlingen namelijk tal van kansen om hun lees- en taalvaardigheid en leesmotivatie te versterken.

Hoe pak je dit concreet aan? Hoe wordt interactief voorlezen echt effectief? Hoe zorg je ervoor dat de kennis en vaardigheden binnen het volledige schoolteam worden gedeeld? Deze vragen vormen de basis van het tweejarige traject dat Iedereen Leest als piloot aanbiedt aan twintig basisscholen. Het traject loopt van september 2022 tot juni 2024, en kadert binnen het Leesoffensief.


 
Lees meer en stel je kandidaat!

Vliegende start van Jeugdboekenmaand!

Op zaterdag 26 februari werd Jeugdboekenmaand feestelijk geopend in en rond bibliotheek Permeke, met een startdag vol helden- en schurkenactiviteiten. Samen met Jeugdboekenmaand-peter Dempsey Hendrickx, -meter Fatinha Ramos, illustrator van de Jeugdboekenmaandaffiche Mark Borgions, Antwerps schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud én een heleboel enthousiaste kinderen en jongeren werd een flinke dosis verhalenpret de lucht in gestuurd!
Bekijk alle sfeerbeelden

Leeschallenge 3: lees (voor) op een gekke plek!


Elke zondag van Jeugdboekenmaand plaatsen we een filmpje op Facebook en Instagram waarin peter Dempsey Hendrickx kinderen en jongeren oproept om een leeschallenge te doen, en zo stap voor stap een echte leesheld te worden!

Na de opdracht 'maak een stapelgedicht', en 'lees voor aan een dier', werd afgelopen zondag de 3e uitdaging bekendgemaakt: lees (voor) op een gekke plek! Dempsey deed het voor in dit filmpje.

We roepen alle kinderen, klassen, bibs... op om hun pogingen te delen op sociale media met de hashtag #Iedereenleesheld. Elke week maken we een collage met de leukste inzendingen!


Zetten jullie de uitdagingen mee in de kijker?

Leeswereld jeugdspecial 

Tijdens Jeugdboekenmaand brengen we kinder- en jeugdboeken onder de aandacht, en wie kan daarover beter vertellen dan de jeugd zelf? In een zevendelige special van de interviewreeks 'Leeswereld' ontdek je de boekentips en leesroutines van tien kinderen en jongeren

De eerste twee interviews met Naama Mojahed - die zeven boeken per week leest - en broer en zus Josse en Ida Hofman - die boeken lezen én ernaar luisteren - staan al online.

Ontdek binnenkort ook de verhalen van Jet, Fatima, Mona, Victoria, Habib, Mohamed en Fatima N.!

Nieuw op www.iedereenleest.be

‘Een Leesoffensief voor Vlaanderen’: welke acties zijn startende?

Omdat Vlaamse kinderen en jongeren de afgelopen jaren steeds slechter scoren op vlak van begrijpend lezen, lanceerden de Minister van Onderwijs en Minister van Cultuur eind 2021 ‘Een leesoffensief voor Vlaanderen’. Meer dan 50 acties telt de adviesnota, enkele daarvan starten in 2022-2023.

De leeswereld van Martin Tanghe

Martine Tanghe las vroeger het nieuws voor aan heel Vlaanderen, maar ze las thuis ook voor aan haar drie kinderen. Nu doet ze hetzelfde voor de kleinkinderen en is ze jury-voorzitter van de nieuwe Boon-prijs voor Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur. Je kan ook nog stemmen op de publieksprijs t/m 20 maart!
 

Praktijk in de kijker: 'Het verhaaluur' van Kopergietery

Hoe kunnen we kinderen, jongeren en volwassenen meer, beter of anders toeleiden naar boeken? Hoe kunnen we wie weinig of niet in contact komt met verhalen laten proeven van leesplezier? In deze reeks zoomt Iedereen Leest in op leesbevorderingsinitiatieven die door hun zoekende en laagdrempelige karakter anderen kunnen inspireren. In deze eerste aflevering gaan we op bezoek bij het Gentse jeugdtheater Kopergietery.

De leeswereld van Dempsey Hendrickx

Vroeger was lezen soms een gevecht voor Dempsey Hendrickx, peter van Jeugdboekenmaand. Altijd was er wel iets anders dat zijn aandacht trok. Tot Hugo Claus zijn ogen opende: ‘Ik las "De koele minnaar" en was op slag overtuigd van fictie en romans. Met dat boek viel alles op zijn plaats.'
Website
Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram

Foto's: (c) Michiel Devijver en Iedereen Leest
Foto Kopergietery: (c) Simon Bequoye en Iedereen Leest
Beeld Boekenzoeker: (c) Eleni Debo en Iedereen Leest


Iedereen Leest
Frankrijklei 130/4
2000 Antwerpen
t 03 204 10 00

Iedereen Leest houdt zich eraan om alle persoonlijke gegevens met de grootste zorg te bewaren en te behandelen. Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit. Je kan ook altijd je gegevens wijzigen.
Onze privacy-verklaring lees je hier.