Copy
NIEUWSBRIEF 17 mei 2021

De KJV heet voortaan 'de Leesjury'!

Het is zover: morgen - dinsdag 18 mei - maken we eindelijk aan het grote publiek bekend hoe de KJV voortaan zal heten én lanceren we de nieuwe website. Maar aangezien jullie op de eerste rij staan als het om de KJV gaat, krijgen jullie de exclusieve preview - op voorwaarde dat jullie het mee geheim houden tot morgen 10u!

Dit jaar bestaat de KJV 40 jaar, dus vonden we de tijd rijp voor een frisse make-over én om enkele kleine inhoudelijke vernieuwingen door te voeren. Met de nieuwe naam, de nieuwe website en de nieuwe huisstijl wil de Leesjury in de toekomst nog meer jonge lezers aantrekken! In deze nieuwsbrief - ook in een nieuw jasje - ontdek je er alles over!

Waarom 'de Leesjury'?

Iedereen Leest-directeur Sylvie Dhaene verduidelijkt: ‘De nieuwe naam is rechttoe rechtaan en zegt duidelijk waar het in de Leesjury om draait: boeken lezen én beoordelen. De afkorting KJV was weliswaar erg ingeburgerd, maar voelde voor ons stilaan gedateerd en er ontbrak een link naar lezen. Met de nieuwe naam is dit helder. Het lijkt ons ook aantrekkelijker voor jongeren om niet onder de noemer ‘kinder- en jeugd’ te vallen.’  We gingen voor de keuze van de naam niet over één nacht ijs: de naam werd ook al voorgelegd aan een deskundige klankbordgroep.

Nieuwe huisstijl

We hebben huisvormgever Kris Demey en illustrator S. Vanbelle gevraagd om een frisse, toegankelijke stijl te bedenken, die zowel kinderen als jongeren kan aanspreken. Ze creëerden met veel zorg een vrolijke, uitnodigende Leesjury-familie die volop leesplezier uitstraalt. Voor elke groep is er een aparte kleur en bijbehorend figuurtje. Het logo van de Leesjury – een lachend boekenmannetje – komt op alle promotiematerialen terug.

Hoe meer het beeldmateriaal gebruikt wordt, hoe liever! Hoe meer mensen we met de Leesjury kunnen bereiken, hoe beter. Het consistente en correcte gebruik van de beelden in de oorspronkelijke huisstijl is hierbij erg belangrijk. Daarom werkten we een huisstijlgids uit.

Nieuwe materialen

Uiteraard werden ook alle promotie- en werkingsmaterialen in dat nieuwe jasje gestoken. De promotieaffiche, vlaggenlinten, potloden, bladwijzers en logo-stickers kunnen jullie vanaf 18 mei bestellen via de webshop van Iedereen Leest. Voor de toekomst hebben we nog plannen voor onder meer een totebag en stickers voor de leden. Vanaf 15 augustus mogen jullie de volledig vernieuwde leesdagboeken verwachten.
Begin juni gaat er voor alle huidige Leesjury-werkingen een promopakket met de affiche, een vlaggenlint, bladwijzers en logo-stickers op de post!

Nieuwe website

Bij de nieuwe naam hoort ook een volledig nieuwe website www.deleesjury.be, die voor de lezers een aantrekkelijke omgeving moet zijn én waar jullie als begeleiders en coördinatoren op gebruiksvriendelijke wijze veel informatie en inspiratie kunnen terugvinden.

Elke contactpersoon van een KJV-werking die momenteel op actief staat en stemmen uitbracht afgelopen editie, krijgt vandaag nog een verzoek om een account aan te maken. Mogen we vragen dit snel in orde te brengen? Dan staan er morgen bij de lancering al wat groepen op de kaart!
Krijg je die toch niet in de loop van deze week? Meld je dan aan via dit formulier.
Belangrijk! Enkel een coördinator maakt een account aan voor de werking. De coördinator kan vervolgens begeleiders toevoegen, die op hun beurt een uitnodiging krijgen om een account aan te maken gekoppeld aan die van de Leesjury-werking. Op die manier hopen we iedereen die betrokken is bij de Leesjury goed te kunnen informeren en inspireren op het speciaal daarvoor ontwikkelde platform.  
Naar de nieuwe website!

Inhoudelijke vernieuwingen

Inhoudelijk zijn er een paar kleine wijzigingen. Met de lancering van de nieuwe titels merkten jullie al dat er in de oudste leeftijdsgroepen (groep 5 en groep 6) voortaan zes boeken gelezen worden i.p.v. acht, om zo de drempel voor jongeren om in te stappen te verlagen en om wie al meeleest gemotiveerd te houden. Er wordt ook verder geëxperimenteerd met groep 7 (16+) voor wie na de laatste groep nog niet uitgelezen is en de overstap naar literatuur voor volwassenen wil maken. In dit nieuwsbericht lees je er alles over!
Ook zal er in de toekomst ingezet worden op nieuwe samenwerkingen om de Leesjury nog sterker te maken.
We hopen in elk geval dat jullie net als wij blij zijn met de vrolijke frisse wind die we door de Leesjury lieten gaan en dat we met een meer eigentijdse naam en uitstraling maar dezelfde kern en gevarieerde boekenlijsten in de toekomst nog meer jonge lezers kunnen aantrekken.

We horen heel graag wat jullie van de nieuwe stijl denken! Mail gerust naar griet.loix@iedereenleest.be. En niet vergeten: mondjes toe tot morgenvroeg!
Kalender

Noteer alvast deze twee data: 
  • 25 april 2022: deadline om de stemmen door te geven
  • 13 november 2022: groot lezersfeest voor het 40-jarig bestaan van de Leesjury!

Filmpje bekendmaking

Deel dit morgen gerust via jullie sociale media!
(Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken.)
Facebook
Website
Instagram
De Leesjury is de grootste en leukste leesclub voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar. De Leesjury is een initiatief van Iedereen Leest. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door Literatuur Vlaanderen. 

Wil je je uitschrijven voor deze nieuwsbrief of je intstellen wijzigen? Dat doe je in enkele klikken.
Wijzig hier je voorkeuren of schrijf je uit.