Copy
Nieuws van Iedereen Leest | 11 april 2022
Mail onleesbaar? Klik hier.

Dit was Jeugdboekenmaand 2022 

De 51ste editie van Jeugdboekenmaand zit erop en wat zijn we dankbaar dat we het boekenfeest weer in levenden lijve hebben kunnen vieren. Scholen, media, cultuurcentra, boekhandels en bibliotheken hebben hun uiterste best gedaan om een maand lang leesplezier te verspreiden. Van 1 tot 31 maart 2023  zijn we er weer. Dan is het thema ‘Geluk’. We kijken ernaar uit! 
Laten we even terugblikken 

Aan de slag met Boekstart

Boekstart-traject ‘Inspirerende leesomgeving in de kinderopvang’ 


Na het succes van het piloottraject waarbij kinderdagverblijven en hun lokale bibliotheken werkten aan een inspirerende leesomgeving in de kinderopvang, is het nu tijd voor een vervolg! Iedereen Leest en VCOK organiseren van mei tot oktober 2022 een nieuw traject rond interactief voorlezen in de kinderopvang. Wacht niet te lang: kinderdagverblijven kunnen zich aanmelden tot 15 april 2022.  

>> Schrijf je in

Boekstart-voorleesmomentjes! 

Uit de Boekstart-babbels blijkt dat nog heel wat bibs aarzelen om voorleesmomenten voor baby's en peuters te organiseren. Daarom organiseert Boekstart een nieuwe vorming in april: in één voormiddag helpen we deelnemers op weg om van zo'n voorleesmomentje een succes te maken. Er worden twee momenten georganiseerd, een op donderdag 21 april in Roeselare, en een op dinsdag 26 april in Tessenderlo. Zo kun je kiezen voor een vorming in je buurt, op een moment dat je het beste uitkomt. Deelnemen kost 40 euro. 

>> Schrijf je nu in

En verder...

Oproep indienronde dynamoPROJECT 


Broed jouw school op een creatief project met een kunstenaar? Wil je een regisseur inschakelen voor een toneelstuk, een fotografe om erfgoed in beeld te brengen, een illustrator bij een leesbevorderingsproject of zelfs een (geluids)kunstenaar tijdens wiskunde? Cultuurkuur ondersteunt graag alle creatieve ideeën voor scholen! Vraag vóór 15 mei een projectsubsidie aan van max. 2000 euro.  

Inspiratie nodig? Bekijk de praktijkvoorbeelden

>> Start je aanvraag! 

De Waanzinnige Podcast zoekt Vlaamse boekenwurmen! 

De Waanzinnige Podcast is een Nederlandse podcast waarin kinderen van 6-12 jaar vertellen over hun lievelingsboek en een stukje voorlezen. Op dit moment is de podcast op zoek naar twee Vlaamse lezers: een boekenwurm van 9-10 jaar die over een boek naar keuze komt vertellen, én iemand die fan is van het boek Mus en kapitein Kwaadbaard. 

De kinderen kunnen zich kandidaat stellen door een spraakberichtje (max 1 min.) te sturen naar hallo@dewaanzinnigepodcast.nl met hun naam, leeftijd, een korte uitleg waarom hun lievelingsboek of Mus en kapitein Kwaadbaard zo fantastisch is, en wat ze het allerleukste stukje uit het boek vinden. De twee geselecteerde kandidaten worden op zaterdag 28 mei geïnterviewd in het kantoor van Iedereen Leest in Antwerpen. 

Zoeken jullie mee naar een jonge lezer en podcaster-in-spe? 

Nieuw op www.iedereenleest.be

De vijf van Mariette Vanhalewijn

Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd. Het is nog altijd het motto van Mariette Vanhalewijn, de éminence grise van onze jeugdliteratuur. ‘Zonder verbeelding, zonder inlevingsvermogen kun je de stap naar andere mensen niet zetten.'

De leeswereld van Fatima en Mohamed

Mohamed en Fatima Louzati zijn kind aan huis in wijkbibliotheek van het Antwerpse Kielpark. Ze kennen er alle rekken en afdelingen uit het hoofd. ‘Toen de juf had voorgelezen uit Het grote boek van Madelief ben ik na de school snel naar hier gekomen om het einde te kennen!’ 

In het atelier van Joris Thys

Joris Thys werkt als grafisch ontwerper, geeft workshops, maar het liefst illustreert én schrijft hij boeken. 'De dag dat ik een stabiel inkomen kan halen uit boeken maken, kies ik honderd procent voor die passie.'

De leeswereld van Marc Cosyns 

Arts en docent Marc Cosyns is de man die het debat rond euthanasie, palliatieve zorg en abortus mee heeft gekleurd. Daarin spelen boeken geen onbelangrijke rol: ‘Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik moet toegeven dat boeken een bepaalde denkwijze hebben versterkt. Of net in vraag gesteld.’ 
Website
Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram

Foto's: (c) Michiel Devijver | Iedereen Leest

Iedereen Leest
Frankrijklei 130/4
2000 Antwerpen
t 03 204 10 00

Iedereen Leest houdt zich eraan om alle persoonlijke gegevens met de grootste zorg te bewaren en te behandelen. Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit. Je kan ook altijd je gegevens wijzigen.
Onze privacy-verklaring lees je hier.