Copy
Nieuws van Iedereen Leest | maart 2021
Mail onleesbaar? Klik hier.

Herbekijk de Jeugdboekenmaand-startshow

Op maandag 1 maart trapten we de Jeugdboekenmaand af met een feestelijke startshow vanuit hetpaleis in Antwerpen. Meer dan 4000 mensen keken live mee, waaronder meer dan 1200 klassen. Het werd een groot boekenfeest, met Kapitein Winokio, Wouter Deprez, Gerda Dendooven, Laura Janssens en Esohe Weyden. Je kan de hele show nu herbekijken!

Door corona speelden de feestcomité-leden voor een lege zaal, maar dat maakte het enthousiasme niet minder groot. Er werd in scholen, in bibs en thuis massaal meegekeken naar de show. We kregen ook honderden foto's en filmpjes binnen van kinderen die mee aan het vieren waren. Ook ATV en Het Journaal waren erbij. Karrewiet ging kijken in een klas. Wouter Deprez en Kapitein Winokio waren trouwens de dag voor het feest ook te gast in De Zevende Dag op één. 

Heb je de show gemist? Geen nood, je kan de hele uitzending nog een maand lang herbekijken!

Herbekijk de startshow

Feesten met het boekenlied

Als afsluiter van de show stelde Kapitein Winokio in primeur het Jeugdboekenmaand-feestlied voor: 'Boeken lezen is een feest!'. De ideale soundtrack om een maand lang het lezen mee te vieren. 

Bekijk de tekst
- Beluister het lied

Binnenkort releasen we ook de clip van het boekenlied, met beelden van de feestende klassen tijdens de startshow.

Wat mag je nog verwachten?

Jeugdboekenmaand duurt nog meer dan drie weken, dus uiteraard hebben we nog heel wat moois in petto. Wat mag je nog verwachten?
  • De Iedereen Leest-podcast: Annelies Moons (Radio 1) heeft het in vijf afleveringen met haar gasten over enkele interessante vragen rond jeugdliteratuur: zijn boeken met illustraties altijd beter? En lezen volwassenen anders dan kinderen? Met o.a. Joke van Leeuwen, Michael De Cock, Winny Ang, Vanessa Joosen en Marita Vermeulen. Release: half maart. Iets om naar uit te kijken!
  • Jeugdboekenmaand-gedichten van Stijn De Paepe: Stijn brengt in vier gedichten een ode aan het lezen. Hou onze sociale media in de gaten!
     
  • De Jeugdboekenmaand-tijdlijn: we doken in de archieven van Jeugdboekenmaand en vonden heel wat moois terug, dat we binnenkort op een online tijdlijn presenteren. Heb je zelf nog geweldige foto's uit de oude doos of leuke herinneringen aan Jeugdboekenmaand? Mail ze gerust naar tine.kuypers@iedereenleest.be.

Illustratoren gezocht voor Biennale Bratislava

Ben je een illustrator van kinder- of jeugdboeken? Stel je dan kandidaat voor een deelname aan de 28ste Biënnale van Bratislava.

Van 15 oktober 2021 tot 9 januari 2022 vindt de gerenommeerde tentoonstelling plaats. Tijdens de Biënnale wordt de Grote Prijs BIB (ter waarde van $ 3.000) uitgereikt, samen met 5 Gouden Appels en 5 Medailles voor de beste illustraties uit de tentoonstelling. IBBY-Vlaanderen en Villa Verbeelding selecteren 10 illustratoren voor de Biënnale. Stel je kandidaat tot 20 maart!
Lees meer

En verder...

Tips voor online lezingen: een overzicht


In januari organiseerden we samen met
Literatuur Vlaanderen een druk bekeken webinar rond het geven en organiseren van online lezingen. De tips en tricks die toen gedeeld werden, zijn nu op de site van Auteurslezingen in een handig overzicht verzameld. 

>> Ontdek de tips

Online Dag van de Cultuureducatie

DONDERDAG 11 MAART 2021
Ben je gebeten door erfgoed en leren? Overtuigd van het belang van cultuureducatie in de groei van ieder kind, iedere jongere en elke volwassene? Op zoek naar nieuwe inzichten en vernieuwende erfgoedpraktijken? Dan is de Dag van de Cultuureducatie, een initiatief van CANON Cultuurcel, Departement CJM en Vooruit iets voor jou! Het thema van deze editie is 'Erfgoed is'. Het programma wordt online aangeboden en is dit jaar gratis!

>> Schrijf je nu in!

Nieuw op www.iedereenleest.be

Een dag in het leven van vormgever Kris Demey

Kris Demey is al jaren huisvormgever van Iedereen Leest en maakte dus ook alle Jeugdboekenmaand-affiches. Daarnaast is hij een veelgevraagd vormgever van (kinder)boeken. Wij mochten een dag lang over zijn schouder kijken. 'Mijn werk stopt nooit. Het is een manier van leven.'
 

In het atelier van Gerda Dendooven

Haar zolderatelier is haar universum, de cocon waarin Gerda Dendooven zich graag terugtrekt. Ondanks haar ervaring zit ze daar toch nog vaak te wroeten en te prutsen. 'Als ik  zware twijfels heb over mijn werk, moet ik die van mijn man op mijn verdieping houden.'

De leeswereld van Esohe Weyden

Esohe Weyden is studente rechten by day en slam poet by night. En ze ziet daar best wel wat parallellen in. ‘In een rechtszaak draait het ook om overtuigen. Misschien voeg ik een snuifje poëzie toe aan mijn pleidooi. De schoonheid van taal komt overal van pas, ook in een proces.' 
Website
Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram

Foto's: (c) Michiel Devijver | Iedereen Leest

Iedereen Leest
Frankrijklei 130/4
2000 Antwerpen
t 03 204 10 00

Iedereen Leest houdt zich eraan om alle persoonlijke gegevens met de grootste zorg te bewaren en te behandelen. Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit. Je kan ook altijd je gegevens wijzigen.
Onze privacy-verklaring lees je hier.