Copy
Nieuws van Iedereen Leest | februari 2021
Mail onleesbaar? Klik hier.

Startshow Jeugdboekenmaand

Maandag 1 maart - 13u30 tot 14u30

Dit zijn de vijf bekende gezichten die het geweldige Jeugdboekenmaand-feestcomité vormen: cabaretier/auteur Wouter Deprez, cartooniste Laura Janssens (Niet Nu Laura), muzikant Kapitein Winokio, slam poet Esohe Weyden en illustrator Gerda Dendooven. Samen met hen maken we een feestelijke startshow, die we op maandag 1 maart van 13u30 tot 14u30 zullen livestreamen vanuit hetpaleis in Antwerpen. Kapitein Winokio zal er ook in primeur het Jeugdboekenmaand-lied 'Boeken lezen is een feest' brengen. Iedereen is uitgenodigd om mee te kijken en mee te vieren!

Win een feestpakket voor je klas! 


Kijken jullie mee naar de startshow van Jeugdboekenmaand op 1 maart? Laat ons weten hoe jullie die dag gaan vieren op school en misschien zijn jullie wel één van de 50 gelukkige klassen die een feestpakket winnen! In het feestpakket o.a. een boek, feesthoedjes, vlaggetjes, affiches, een snack... Doe mee en maak er een knalstart van, die zin geeft om de hele maand - en liefst het hele jaar - meer te lezen!

Meld je tot en met vrijdag 12 februari aan via deze link!
Op 22 februari maken we de winnaars bekend. 

Scriptieprijs Leesbevordering uitgereikt

Vorige week reikten we de Scriptieprijs Leesbevordering uit, een initiatief van Iedereen Leest en Stichting Lezen om onderzoek naar leesbevordering te stimuleren. Marlon Schotel kaapte de hoofdprijs weg, met haar interessante onderzoek naar het effect van boek vs. film op jongeren. In dit artikel en via onderstaand filmpje kom je er alles over te weten. De studente Jeugdliteratuur aan Tilburg University wint een geldprijs van 1000 euro. 

Er waren ook twee eervolle vermeldingen:  Het lezen waard!
Lees meer over de scriptie van Marlon Schotel

Een dag in het leven van...

Een blik achter de schermen van het boekenvak

We grijpen deze verjaardagseditie van Jeugdboekenmaand aan om dankjewel te zeggen aan iedereen die het lezen mogelijk maakt: uitgevers, auteurs, illustratoren, vertalers, redacteurs, vormgevers...

In de gloednieuwe reeks 'Een dag in het leven van...' willen we die verschillende spelers uit het boekenvak eens extra in de kijker zetten. In de eerste aflevering volgen we vertaler en auteur Siska Goeminne op een 'doorsnee' werkdag. Tot en met het einde van Jeugdboekenmaand vind je elke week een nieuwe aflevering op www.iedereenleest.be.
Naar de reeks

En verder...

Win een auteurslezing voor Jeugdboekenmaand


CANON Cultuurcel en Auteurslezingen geven een auteurslezing voor basis- of secundair onderwijs weg tijdens de Jeugdboekenmaand. Je kan kiezen uit een lezing - al dan niet online - van Anke De Potter, Sophia Honggokoesoemo, Sassafras De Bruyn, Peter Slabbynck, Bart Moeyaert of Laura Janssens (Niet Nu Laura). Aanmelden doe je via cultuurkuur.be.

Boekentips bij de Week tegen Pesten

Nog tot en met vrijdag is het Week tegen Pesten. Nog op zoek naar kinder- en jeugdboeken die het thema op een goede manier aansnijden? Op www.boekenzoeker.be maakten we een themalijst.

Alle info over de Week tegen Pesten vind je op kieskleurtegenpesten.be
 

>> Naar de boekentips

Nieuw op www.iedereenleest.be

In het atelier van Peter van den Ende

'Ik leef in mijn hoofd. Zeker als ik aan een verhaal werk, ben ik precies daar en niet in mijn atelier. Daarom vind ik het niet erg dat dat niet ingericht is.' Illustrator Peter Van den Ende maakte furore met zijn debuut 'Zwerveling' en toont ons zijn atelier, a.k.a. het appartement van zijn oma.

De leeswereld van Kapitein Winokio

'Ik ben erg vatbaar voor het ritme van boeken. Misschien omdat ik zelf drummer ben, dat kan. Het ritme moet me aantrekken, moet me meenemen. De zinnen moeten botsen en swingen.' Ook in de leeswereld van Kapitein Winokio is muziek altijd aanwezig.

De vijf van Wally De Doncker

'Ik ben zeer bezorgd over de bedenkelijke praat en hersenspoelende leugens die de ronde doen op sociale media, maar ook in kinderboeken. We kunnen dat counteren door kinderen toegang te geven tot diverse bibliotheken.' Bij Wally De Doncker is engagement nooit ver weg. Dit zijn zijn beste vijf.
Website
Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram

Foto's: (c) Michiel Devijver | Iedereen Leest

Iedereen Leest
Frankrijklei 130/4
2000 Antwerpen
t 03 204 10 00

Iedereen Leest houdt zich eraan om alle persoonlijke gegevens met de grootste zorg te bewaren en te behandelen. Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit. Je kan ook altijd je gegevens wijzigen.
Onze privacy-verklaring lees je hier.