Copy
Heemkunde Renkum is druk met vroeger, maar ook wel weer helemaal van deze tijd met deze eerste nieuwsbrief.
View this email in your browser
Lezing Robert Voskuil over geschiedenis Kasteel Doorwerth druk bezocht!

Heemkunde Renkum

Nieuws van "vroeger en van heel lang geleden".

De redactie van Heemkunde is druk aan de slag om historische informatie via de website beschikbaar te stellen. Het (HDR) Historisch Documentatiecentrum Renkum aan de Weverstraat in Oosterbeek is ook een goede plek om foto's, ansichtkaarten en boeken te ontdekken, maar via de website kunnen we 24-7 vertellen en vertonen.

In deze nieuwsbrief presenteren we een aantal lopende projecten en krijgt u van ons een mooi artikel van Pieter van der Kuil over "de arnhemse jaren van Escher" cadeau en nog veel meer.

Ontdek 't op de site van Heemkunde Renkum

Wie was Wouter Kuyk? Wat was er aan de hand met het "Bier van Jan Backer" en waarom was Oosterbeek in 1866 in "rouw"?


Allemaal vragen die we natuurlijk op onze website beantwoorden. Het verhaal van Wouter Kuyk is aan het einde tragisch. Jan Backer is misschien wel onze meest beroemde ondernemer. Hij kreeg een octrooi voor zijn Koningsbier én Oosterbeek was op donderdag 18 januari 1866 inderdaad in diepe rouw.

Straten en mensen vertellen hun verhaal

Straten

De afgelopen maanden hebben we veel tijd gestoken in het samenstellen van allerlei "straatverhalen". We zijn gestart in Oosterbeek en gaan tot medio 2015 ook alle andere dorpen voorzien van informatie over de naamgeving van hun straten, bekende bewoners en mooie én verdwenen gebouwen. We hebben op de site een straatnaam lijst voor Oosterbeek. 
 

Mensen

Ook over de inwoners (en bezoekers) van onze gemeente kunnen we veel verhalen vertellen. Wie kent nog TBC Bestrijder – Dokter C.Th. Haverkorn van Rijsewijk? of denkt bij Aart van Ewijk aan iemand uit het onderwijs?

Schitterende oude Fietskaart ontvangen als schenking

Opruimen

Het opruimen van de zolder door een inwoner is voor het HDR soms een moment van grote vreugde. Er zijn oude fotoboeken die men aan ons wil schenken of allerlei andere historische geschriften. Onlangs kregen we een schitterend bewaard gebleven fietskaart van Oosterbeek, Laag Wolfheze en Heveadorp. We hebben deze gedigitaliseerd en er een eerste opzet voor een "historische fietsroute" mee gemaakt.
We gaan de kaart de komende maanden gebruiken als basis voor allerlei "historische reizen". We kunnen daarbij nog hulp gebruiken van jullie! Stuur ons foto's met korte verhalen over locaties op deze kaart!
Help ons met verhalen en foto's!

DE ARNHEMSE JAREN VAN MAURITS CORNELIS ESCHER

Op 15 november 2014 werd in het museum “Escher in het Paleis” aan het Lange Voorhout te Den Haag de tentoonstelling  “Verwondering”  geopend. Een tentoonstelling waarin de “ Escher- trap” een prominente plaats inneemt. “Escher in het Paleis”, een museum waar iedere Escher- liefhebber aan zijn trekken komt, een plek waar ruimte is voor verwondering en bewondering voor een groot kunstenaar. Een museum geheel gewijd aan het  indrukwekkend oeuvre van Maurits Cornelis Escher....
Trappartij in de Gemeentlijke HBS Arnhem aan de Schoolstraat Foto Jan Tuinman
Lees het artikel over Escher online bij Heemkunde Renkum

MARIA VOS - EEN LEVEN IN DIENST VAN DE KUNST

Ook een mooi artikel over Maria Vos

Donateur worden

Ontvang Schoutambt & Heerlijkheid

Door donateur te worden van de Stichting voor Heemkunde in de gemeente Renkum heeft u recht op gratis toegang tot door ons georganiseerde activiteiten ontvangt u vier keer per jaar het kwartaalblad Schoutambt en Heerlijkheid van de Stichting voor Heemkunde.

U kunt donateur worden voor minimaal €17,50 per jaar voor één persoon of minimaal €27,50 per jaar voor twee personen.

of geef de volgende informatie schriftelijk op:

Naam, Straat-Huisnummer, Postcode, Plaats, Telefoon, E-Mail, Aantal personen

Stuur uw opgave naar:
Stichting voor Heemkunde in de gemeente Renkum
Houtsniplaan 48, 6865 XX Doorwerth.


Of E-mail deze gegevens naar de secretaris: derodermouton@hetnet.nl

Klein Nieuws

Korte berichten met mooie plaatjes

De Branding stopt in 1982 als golfslagbad. Jammer natuurlijk, want er kwamen jaarlijks duizenden liefhebbers naar Doorwerth om een dagje te genieten.
De Renkumse Molen staat weer te stralen! De molen, voorheen Molen Gebroeders Roosenboom is een in 1858 gebouwde windmolen en staat aan de Molenweg 53 in Renkum.

Bezoek de website van de molen
Wat weten we van onze burgemeesters? We hebben al wat foto's en verhalen bij elkaar gebracht op deze pagina
De nieuwsbrief is met zorg samengesteld. Daar waar we iets zijn vergeten of verkeerd hebben beschreven horen we graag van jullie. Namens de redactie: Frans Beurskens en Pieter van der Kuil.
Copyright © 2016 Stichting Heemkunde voor de Gemeente Renkum, All rights reserved.

ik wil geen nieuwsbrief meer ontvangen    

Email Marketing Powered by Mailchimp