Copy
julij 2022
Ogled v spletnem brskalniku.

 


Obvestilo za koordinatorje KUV

Spoštovane, spoštovani!

Pošiljamo obvestila za julij in avgust, ki vključujejo pomembnejše aktualne informacije in dogodke iz kulturno-umetnostne vzgoje. Vabimo vas, da za napovedi spremljate spletno stran https://kulturnibazar.si/, rubriki Novice in Koledar dogodkov..

Lepo vas pozdravljamo in vam želimo lepe počitnice,

Ana Petrovčič, nacionalna koordinatorka projekta Kulturni bazar
Nataša Bucik, nacionalna koordinatorka za KUV na MK
Nada Požar Matijašič, nacionalna koordinatorka za KUV na MIZŠ

Informacije vzgojno-izobraževalnim zavodom za načrtovanje in izvajanje dejavnosti na področju kulturno-umetnostne vzgoje v šolskem letu 2022/23
Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo RS za kulturo in Zavod RS za šolstvo podpiramo načrten razvoj kulturno-umetnostne vzgoje, področja, ki preči vzgojo in izobraževanje ter kulturo, ter zanj skrbimo. V sodelovanju s kulturnimi ustanovami in drugimi partnerji vam pošiljamo že tradicionalno napoved različnih nacionalnih dogodkov in projektov ter skupnih strokovnih usposabljanj na tem področju, s čimer želimo prispevati k lažjemu načrtovanju kakovostne kulturno-umetnostne vzgoje v vzgojno-izobraževalnih zavodih od vrtcev do srednjih šol.
Okrožnico najdete na povezavi, v pdf obliki z aktivnimi povezavami pa tukaj
e-Kulturni bazar, od 27. junija do 31. avgusta na portalu Kulturni bazar
E-strokovno usposabljanje Kulturni bazar 2022 prinaša izbor dogodkov s Kulturnega bazarja 2022, ki je potekal 31. marca v Cankarjevem domu v Ljubljani. Predavanja so na ogled od 25. junija do 31. avgusta na https://kulturnibazar.si/. Vabljeni, da si ogledate posamezne dogodke v sklopu e-Kulturnega bazarja ali pa se udeležite celotnega strokovnega usposabljanja. Ogled je brezplačen, udeleženci celotnega usposabljanja prejmejo potrdilo o udeležbi.
Strokovno usposabljanje Tkemo mrežo ustvarjalnosti 2022, 29. avgusta 2022 v Mestni knjižnici Kranj
Tik pred začetkom novega šolskega leta ZRSŠ, MK, MIZŠ in Cankarjev dom v sodelovanju z Mestno knjižnico Kranj pripravljamo že peto strokovno usposabljanje registriranih koordinatork in koordinatorjev KUV iz VIZ, kulturnih ustanov in lokalnih skupnosti. Cilji enodnevnega usposabljanja Tkemo mrežo ustvarjalnosti so spoznavanje, partnersko povezovanje, izmenjava dobrih praks in skupen razmislek o novostih, ki jih pripravljamo na področju KUV. Vabilo in program usposabljanja bosta v prvem tednu julija objavljena na spletnih straneh https://kulturnibazar.si/ in www.zrss.si. Udeleženci brezplačnega strokovnega usposabljanja prejmejo potrdilo o udeležbi.
Natečaj Najst za dijake
Mlade ljubitelje gledališča in dramskega pisanja, stare od 15 do 18 let, vabimo, da napišete krajše dramsko besedilo z naslovom Kdo si želim postati na odru sveta. Zanima nas, kako razumete izraz  »oder sveta« in kakšna je vaša vloga na njem. Iščemo vaše pristne odzive in navezave, ki bodo nadgradili temo natečaja. Lahko izhajate iz lastne izkušnje ali pa domišljije.
Rok za oddajo besedil je ponedeljek, 17. oktobra 2022 (datum poštnega žiga), rezultate bomo objavili do četrtka, 17. novembra 2022. Vprašanja o natečaju pošljite na spela.sinigoj@drama.si.

25. Ana Desetnica, mednarodni festival uličnega gledališča
Med 23. junijem in 3. julijem vabljeni v družbo več kot stotih odličnih domačih in tujih umetniških ustvarjalcev iz enajstih držav na ulice, trge, v parke in celo na grajska dvorišča trinajstih mest. Na 31 prizoriščih si lahko brezplačno ogledate 37 žanrsko različnih predstav in intervencij ter praznujete festivalski jubilej! Več informacij in program >
Po svoji poti, voden izlet z avtobusom
Društvo Mesto žensk vabi na izlet Po svoji poti. Voden izlet z avtobusom vključuje ogled kraških krajev, povezanih z ženskami, ki so sebi in drugim na Slovenskem utrle pot v poklicno življenje in plačano delo ter tako spodbudile večjo izobraženost in neodvisnost žensk v 20. stoletju. Na izletu spoznate življenje in delo igralke Ite Rine, pisateljice in urednice Zofke Kveder, delavk kraških kamnolomov in današnjih kamnosekinj ter pota slovenskih služkinj, ki so delale v Trstu. Izlet vključuje postanke v Sežani, Divači in na gradu Socerb ter zajema spoznavanje bralne kulture, filma, kulturne dediščine ter arhitekture, prostora in oblikovanja. V slovenščini in angleščini vodita Tea Hvala in Samar Zughool.
Vabljene/-i v soboto, 2. julija 2022, med 11. in 18. uro; odhod s ploščadi pred +MSUM v Ljubljani.

V šolskem letu 2022/23 bo izlet na voljo kot ekskurzija, primerna za zadnjo triado OŠ, SŠ ter strokovne delavke/-ce VIZ. Več informacij: tea.hvala@cityofwomen.org.
Neustrašne ženske v Celju, družabna igra s kartami
Mesto žensk v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje vabi na druženje ob kartah Neustrašne ženske. Med igranjem te napete, poučne in angažirane družabne igre s kartami se boste odrasli in otroci (9+) z mentoricama Urško Jež in Teo Hvala seznanila z dosežki žensk na področjih kulture, politike, znanosti, feminizma, človekovih pravic in umetnosti ter spregovorili o prizadevanjih za enakost spolov po vsem svetu. Ilustrirane karte vsebujejo kratke biografije petdesetih portretirank v angleškem jeziku, vendar znanje tega jezika ni nujno za sodelovanje pri igri.
Vabljene/-i v torek, 5. julija 2022, ob 18. uri v Muzej novejše zgodovine Celje. Vstop prost.

Igriva arhitektura: tehniški in kulturni dnevi za osnovne šole 2022/23
Program Igriva arhitektura s sodobnimi metodami učenja z izkušnjo podpira razvoj kritičnega in ustvarjalnega mišljenja, ponuja kakovostne in zanimive postopke za razumevanje prostora, arhitekture in oblikovanja v formalnih in neformalnih izobraževalnih okoljih. Delavnice prilagajajo različnim starostnim skupinam in otrokom s posebnimi potrebami. Pri zasnovi delavnic upoštevajo načela trajnosti in skrbijo za okolje.
Na povezavi si oglejte ponudbo delavnic tehniških dni, tematskih delavnic in tudi tematske izobraževalne arhitekturne sprehode, ki jih lahko izvedejo v vašem kraju, v bližnji okolici ali v Ljubljani, ko s šolo pridete na ogled predstave ali razstave.

Razstava Milomir Kovačević Strašni. Fotografije v Pilonovi galeriji Ajdovščina
Do 18. septembra 2022 je v Pilonovi galeriji na ogled razstava fotografij Milomirja Kovačevića Strašnega, legendarnega sarajevskega fotografa.
Po devetih letih se fotograf spet predstavlja na slovenskih tleh, tokrat z izbranimi črno-belimi fotografijami iz serij Nočni Pariz, Louvre ponoči in Pariška kavarna, ki zaokrožujejo njegovo aktualno, sicer že desetletja trajajoče ustvarjanje v francoski prestolnici, kjer stalno prebiva od leta 1995.

Razstavo Kovačevićevih fotografij spremlja program s sobotnimi ustvarjalnicami za otroke in družine, odraslim pa so namenili javna vodenja.  
Več na: www.venopilon.com
Predhodne prijave na oglede, vodenja po razstavi in delavnice sprejemajo na: pilonova.galerija@siol.net ali po telefonu: (0)5 368 91 77.
Za registrirane koordinatorje KUV je obisk razstave in spremljevalnih dogodkov brezplačen.

Razstava Mali svetovi, velike zgodbe v Vodnikovi domačiji Šiška
Na razstavi, ki je na ogled do 17. julija, se predstavljajo dela študentk in študentov podiplomskega študija smeri Ilustracija na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO. Prinaša sedemnajst dioram oziroma modelov, pospremljenih z izvirniki in tiskovinami stvarne ilustracije. Več >
Delavnica Dokumentarni pristopi z Miho »Zajklar« Možino v Vodnikovi domačiji Šiška
Na malenkost teoretični, a večinoma praktični delavnici bodo udeleženci spoznali različne dokumentaristične pristope in se v njih tudi preizkusili. Po uvodnem srečanju na Vodnikovi domačiji se bomo podali v urbano divjino in poskusili zajeti nekaj žlahtne filmske magije. Sledili bodo analiza, morebitno dosnemavanje in montaža posnetega gradiva. Cilj delavnice sicer niso končni izdelki, a v dokumentarizmu nikoli ne veš, s katerega vogala te preseneti mamljiva zgodba, vredna pozornosti in finalizacije. Delavnica bo potekala med 5. in 12. julijem v organizaciji Društva za širjenje filmske kulture KINO! Več >
Dodatne informacije in prijava (do 1. 7.) na ostrenje.pogleda@e-kino.si.

Filmskokritiška delavnica Ostrimo pogled na Grossmannu! 2022
Na malenkost teoretični, a večinoma praktični delavnici bodo udeleženci spoznali različne dokumentaristične pristope in se v njih tudi preizkusili. Po uvodnem srečanju na Vodnikovi domačiji se bomo podali v urbano divjino in poskusili zajeti nekaj žlahtne filmske magije. Sledili bodo analiza, morebitno dosnemavanje in montaža posnetega gradiva. Cilj delavnice sicer niso končni izdelki, a v dokumentarizmu nikoli ne veš, s katerega vogala te preseneti mamljiva zgodba, vredna pozornosti in finalizacije. Delavnica bo potekala med 5. in 12. julijem v organizaciji Društva za širjenje filmske kulture KINO! Več >
Dodatne informacije in prijava (do 1. 7.) na ostrenje.pogleda@e-kino.si.

Delavnice Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti
Med poletnimi počitnicami JSKD v Kopru pripravlja Poletne gledališke in filmske delavnice med 4. in 9. julijem in Pelji me na morje – Mednarodne poletne gledališke in filmske delavnice med 15. in 21. avgustom. 
Knjižnica pod krošnjami 2022
18. sezona brezplačnega branja, listanja in uživanja
Knjižnice pod krošnjami gnezdijo v prijetno gostih sencah na mestnih zelenicah, stopniščih in dvoriščih ter nevsiljivo pozivajo, da naselimo svoje ulice in si ogledamo čas iz druge perspektive. Bralni otoki vznikajo po vsej Sloveniji, se vzpenjajo na vrhove planin in ponekod ponosno kukajo celo čez mejo.
Vsaka knjižnična enota obiskovalke in obiskovalce tradicionalno pozdravi z raznovrstno in skrbno izbrano ponudbo knjižnih naslovov, ki jih vsako leto podarijo ter z novostmi osvežujejo slovenski založniki in založnice, kot tudi dnevno, tedensko, mesečno in specializirano periodiko. Prijetne sence pod krošnjami, predvsem zunaj Ljubljane, gostijo tudi pester kulturni program.
Več: 
www.knjiznicapodkrosnjami.si
Kulturni bazar
Kulturni bazar
Copyright © Kulturni bazar
Če tovrstne e-pošte ne želite več prejemati, prosimo odgovorite na ta e-naslov z besedo ODJAVA.

Kontakti:
Nataša Bucik, Ministrstvo za kulturo, T: 01 369 5841, E: natasa.bucik@gov.si
Nada Požar Matijašič, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, T: 01 400 5768, E: nada.pozar@gov.si
Ana Petrovčič, Cankarjev dom, T: 041 788 353, E: info@kulturnibazar.si

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Cankarjev dom · Prešernova cesta 10 · Ljubljana 1000 · Slovenia