Copy
Digitale nieuwsbrief Oktober 2016

Pia Dijkstra spreekt op congres Voeding en mondgezondheid Ivoren Kruis

 

Wie op zaterdag 1Pia Dijkstra9 november het congres Voeding en mondgezondheid bezoekt, wacht een smaakmakend programma. Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid namens D66, spreekt over de toekomst van de zorg en de rol van preventie. Verder komen onder leiding van dagvoorzitter prof. dr. Cor van Loveren nog 3 smaakvolle sprekers aan het woord. Zo introduceert prof. dr. Marie-Charlotte Huysmans, hoogleraar Cariologie en Endodontologie bij de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc Nijmegen het definitieve advies Erosieve gebitsslijtage. Dit advies verschijnt o.b.v. het eerder uitgegeven conceptadvies in 2013. Ook bespreekt ze het het nieuw ontwikkelde Voedingsdagboek die mondzorgprofessionals kunnen inzetten als praktisch hulpmiddel om de relatie tussen voedselinname en gebitsklachten van de patiënt te onderzoeken. De twee nieuwe uitgaven werden ontwikkeld door het Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten van het Ivoren Kruis. Dr. ir. Astrid Postma-Smeets, Expert Voeding & Gezondheid van het Voedingscentrum belicht de nieuwe Schijf van Vijf en de kansen daarbij voor een gezonder eetpatroon én een gezonder gebit. Tot slot ontrafelt Bob Cramwinckel, voormalig directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek, het geheim van zoet! Na afloop van het congres krijgen de bezoekers een exemplaar van het advies Erosieve gebitsslijtage en het Voedingsdagboek mee naar huis. Deelname aan het congres, op zaterdag 19 november van 11:30 tot 15:00 uur bij ACTA in Amsterdam, is gratis voor leden van het Ivoren Kruis, voor docenten en voor 5e en 6e jaars studenten tandheelkunde en laatstejaars studenten mondzorgkunde. Met hun inschrijving melden studenten zich meteen aan als kosteloos lid van het Ivoren Kruis. Klik op de afbeelding voor het complete programma. Meld u aan!

 

25.000ste poetsles Hou je mond gezond! grandioos succes

 
Blije kindergezichtjes. Die waren dinsdag 25 oktober te zien bij de 3e groepers van basisschool De Regenboog in Woerden. Die dag gaf mondhygiënist Lisette van der Harst de 25.000ste poetsles Hou je mond gezond! De kinderen hingen aan de lippen van de mondhygiënist, die hen op een luchtige manier kennis bijbracht over de mond en het gebit, tandenpoetsen, gaatjes en de zeven eet- en drinkmomenten. 

Project succesvol dankzij vrijwillige mondzorgverlener
Mariëlle Nap, projectleider Hou je mond gezond!, is er trots op dat al 750.000 kinderen kennis over de mond en het gebit is bijgebracht en een niet te vergeten poetservaring hebben gekregen. Evenzoveel ouders zijn geïnformeerd over het belang van goed tandenpoetsen. “Ik weet dat de kinderen nog lang napraten over een poetsles! Zo’n witte jas in de klas maakt echt indruk en die ervaring komt ook thuis. Dit succes konden we alleen bereiken dankzij de enthousiaste inzet van duizenden vrijwillige tandartsen, mondhygiënisten, (preventie)assistenten, studenten en GGD-medewerkers. En onze partner elmex die vele duizenden tandenborstels en tubetjes tandpasta beschikbaar stelde.” Het onderwijsproject Hou je mond gezond! is eind 2009 geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis. Lisette van der Harst: “Fantastisch dat ik namens onze beroepsgroep een positieve bijdrage mocht leveren aan de aandacht voor mondgezondheid van kinderen en hun ouders.” Wie zelf een keer voor de basisschoolklas wil staan, kan zich aanmelden via www.houjemondgezond.nl 
 

Bureau Ivoren Kruis naar APPR

 

Na 10 succesvolle jaren in Zoetermeer, verhuist het secretariaat en bureau van het Ivoren Kruis vanaf januari 2017 naar bureau APPR in Naarden. APPR gaat het verenigingsmanagement verzorgen en de projecten en de communicatie van het Ivoren Kruis organiseren. Voor leden, partners en relaties verandert er behalve het adres niets. Wel komen er twee nieuwe medewerkers: Dan de Bruyckere wordt bestuurssecretaris en Jantine Bosker wordt projectmanager. Zij zullen de taken van Ronald Bos overnemen die het bestuur de afgelopen 10 jaren begeleidde. Mariëlle Nap (secretaris van het Adviescollege en project/communicatiemanager) en Vina Badal (leden/klantenservice) blijven aan de vereniging verbonden. Het Ivoren Kruis blijft ook vanaf januari 2017 bereikbaar via www.ivorenkruis.nl of info@ivorenkruis.nl.  


 
 

‘Ik hou van mijn tanden-dag’ in de Kunsthal

 
Woensdag 19 oktober organiseerde het Ivoren Kruis in de Rotterdamse Kunsthal een familietandendag. Kinderen en ouders konden hun gebit laten controleren, kregen een poetsadvies en er werd een plaquefoto gemaakt. De dag was een extra evenement bij de tentoonstelling van historische prenten Kwakzalvers & Tandentrekkers. 

Enkele honderden gezinnen lieten zich op deze ongebruikelijke plek over hun mondgezondheid adviseren. Tandartsenpraktijk Vaerhorst was met hele team aanwezig voor (poets)adviezen, DentalAir plaatste een tandartsstoel, Inspektor maakte QRay-foto’s en elmex zorgde voor tandpasta en tandenborstels die door de kinderen werden versierd in de workshop ‘Pimp je tandenborstel’. Bij de tentoonstelling van historische prenten vertelde een storyteller van Stichting Kies aan de kinderen het verhaal van Karius en Baktus. 
 

Ivoren Kruis sluit zich aan bij het KiMo

 
Het Ivoren Kruis heeft het Kennisinstituut Mondzorg (KiMo) bevestigd dat de vereniging de doelstellingen en uitgangspunten van het KiMo onderschrijft. Het Ivoren Kruis maakt gebruik van het aanbod om zitting te nemen in de stakeholdersraad van belanghebbenden van het KiMo. De wijze van verdere participatie van het Ivoren Kruis in het KiMo wordt, gezien de verschillende beschikbare opties, na nader overleg bepaald.
 This email was sent to <<Uw e-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ivoren Kruis · Gooimeer 4-15 · Naarden, 1411 DC · Netherlands