Copy
Digitale nieuwsbrief September 2016

Voorbeeldfilmpjes Gewoon Gaaf met Motivational Interviewing online

 

Motiverende gespreksvoering is een constructieve manier om in te zetten bij Gewoon Gaaf. Goede sturende gespreksvoering, waarbij de patiënt met zijn zorgbehoeften, wensen en mogelijkheden centraal staat, is nog niet eenvoudig. Daarom maakte het Ivoren Kruis een zestal voorbeeldfilmpjes. Bekijk ze nu!

Bij Motivational Interviewing (MI) is en blijft de patiënt verantwoordelijk voor de eigen keuzes en gedrag ten aanzien van zijn mondgezondheid. MI motiveert niet door te overtuigen, maar door de eigen motivatie van de patiënt te vergroten. Hierin is wel degelijk te sturen door het stellen van de juiste vragen.

Behoefte aan training in Motivational Interviewing en Gewoon Gaaf? Meld u aan voor de Preventie Academie. De eerstvolgende cursus is op vrijdag 25 november. » Lees meer

 

Nog enkele plekken voor cursus Weefselverlies voor jeugdigen, cariës en erosie op vrijdag 16 september

 
Wie zich wil aanmelden voor de cursus Weefselverlies bij jeugdigen van de Preventie Academie moet snel zijn. De interactieve cursus wordt georganiseerd op vrijdag 16 september. Prof. dr. Cor van Loveren, bijzonder hoogleraar preventieve tandheelkunde en dr. Dien Gambon, pedodontoloog informeren tandartsen, mondhygiënisten en (preventie)assistenten over carieuze aantasting en erosief verlies van harde tandweefsels bij kinderen en jeugdigen. De boeiende cursusdag bevat zowel theorie als casuïstiek. Het hele dentale team is van harte welkom. Schrijf je meteen in!

Tijdens de cursus komen aan bod:
• Wat zie je, wat is het en wat kun je eraan doen?
• Welke vormen van preventie zijn effectief of lijken veelbelovend?
• Hoe kunnen deze het beste worden ingezet?

Cursisten krijgen een certificaat mee naar huis en krijgen KRT-/ KRM/ -KRTA-punten voor hun deelname. De kosten bedragen € 195,- per cursusdag voor Ivoren Kruisleden en € 295,- voor niet-leden. >> Lees meer
 

Voeding en mondgezondheid thema congres Ivoren Kruis 

 
Zaterdag 19 november organiseert het Ivoren Kruis zijn wetenschappelijk congres met het thema 'Voeding en mondgezondheid'. Tandartsen, mondhygiënisten, (preventie)assistenten, studenten en docenten tandheelkunde/mondzorgkunde staat een boeiend programma te wachten over de relatie tussen voeding en mondgezondheid. Dr. ir. Astrid Postma-Smeets, Expert Voeding & Gezondheid van het Voedingscentrum, bespreekt de in maart 2016 ingevoerde nieuwe Schijf van Vijf met bijbehorende nieuwe adviezen. Prof. dr. Marie-Charlotte Huysmans, hoogleraar Cariologie en Endodontologie van het Radboudumc en lid van het Adviescollege van het Ivoren Kruis presenteert het definitieve advies Erosieve gebitsslijtage. Ze bespreekt onder andere de rol van voeding bij erosieve gebitsslijtage. Dr. ir. Bob Cramwinckel, van 1991 tot 2016 directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek ontrafelt het geheim van zoet. De congresbezoekers krijgen na afloop het definitieve advies Erosieve gebitsslijtage en het nieuw ontwikkelde Voedingsdagboek van het Ivoren Kruis mee naar huis. Deelname aan het congres is gratis voor leden van het Ivoren Kruis, docenten en studenten. Niet-leden betalen € 395,-. 

Algemene Ledenvergadering
Voorafgaand aan het congres heeft de jaarlijkse ALV plaats, die uitsluitend toegankelijk is voor leden. De bijeenkomsten worden georganiseerd bij ACTA in Amsterdam. 
Meld u aan
 

Extra cursus Gewoon Gaaf met Motivational Interviewing op vrijdag 25 november

 
Preventie Academie
De cursus Gewoon Gaaf met Motivational Interviewing was in juni wederom snel volgeboekt. Daarom organiseert het Ivoren Kruis een extra cursus op vrijdag 25 november.

Tijdens de praktische cursus lichten dr. Gert Stel (kindertandarts) en Ellen Zwart (mondhygiënist) toe wat Gewoon Gaaf en wat Motivational Interviewing is. Hoe je Gewoon Gaaf met Motivational Interviewing combineert, komt aan bod in het programmaonderdeel 'Toepassen Gewoon Gaaf'. Aan de orde komt onder meer hoe je weerstand kunt wegnemen bij (ouders van) patiënten en bij behandelaars zelf. In de middag experimenteren de cursisten met Gewoon Gaaf en gespreksvoering aan de hand van casussen. Ook de implementatie van Gewoon Gaaf in de praktijk staat op het boeiende programma.

Geïnteresseerden worden geadviseerd zich spoedig aan te melden. Cursisten krijgen een certificaat mee naar huis en krijgen KRT-/ KRM-/ KRTA-punten voor hun deelname. De kosten bedragen € 195,- per cursusdag voor Ivoren Kruisleden en € 295,- voor niet-leden. » Lees meer
 

Laatste kans voor kosteloze fysieke
cursus (h)Oud de mond gezond, daarna alleen e-learning

 
Mondzorgverleners die bereid zijn als vrijwilliger éénmalig training te geven aan verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen worden van harte uitgenodigd een kosteloze cursus '(h) Oud de mond gezond' te volgen in de Preventie Academie van het Ivoren Kruis. Enige haast is wel geboden. Er worden nog 2 fysieke cursussen georganiseerd voor tandartsen, mondhygiënisten en (preventie)assistenten en wel op vrijdag 9 september bij DentalAir in Dordrecht en op zaterdag 17 september bij DentalAir in Leek (Gr.).» Meld je aan.

Vanaf november dit jaar zal deze cursus nog uitsluitend als e-learning worden aangeboden.
(h)Oud de mond gezond is het ouderenproject voor verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen. De vrijwillige mondzorgverleners worden op verschillende manieren beloond: uitbreiding van hun vakkennis, kosteloze accreditatiepunten en maatschappelijke waardering voor hun vrijwilligerswerk. De verzorgenden en verplegenden krijgen van vrijwilligers een les over het belang van mondgezondheid en krijgen een interactieve presentatie over de uitvoering van de juiste handelingen. Met de opgedane kennis zijn zij in staat een op de cliënt afgestemde verzorging te bieden en wordt de drempel om iemands mond te verzorgen verlaagd.

Bijwonen van de cursus in de Preventie Academie levert mondzorgverleners 5 accreditatiepunten op, het geven van de scholing in een zorg- of verpleeghuis 2. De vrijwilligers/cursusdeelnemers krijgen het gedrukte lesmateriaal en een koffer met gratis mondverzorgingsproducten voor zichzelf en voor de verzorgenden.» Lees meer
 This email was sent to <<Uw e-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ivoren Kruis · Postbus 620 · Zoetermeer, 2700 AP · Netherlands