Copy
Nieuwsbrief 14 oktober 2014
View this email in your browser

Minister Blok opent Westerhoek

Het voormalige kantoorgebouw aan de Molenwerf in Amsterdam leek gemaakt om te transformeren. Het uiterlijk had meer weg van een appartementencomplex in New York dan een kantoorgebouw in Amsterdam West. Toen het langdurig leeg dreigde te komen, besloot eigenaar Syntrus Achmea het te transformeren naar luxe huurappartementen. Eind 2010 adviseerde het transformatieteam over de kansen voor transformatie. Woensdag 24 september is in aanwezigheid van minister Stef Blok en wethouder van Amsterdam Laurens Ivens het kantoor officieel geopend.

Nu inschrijven voor Leergang Herbestemmen 11 en 20 november 2014

De 12e Leergang herbestemmen staat in het teken van nieuwe manieren van herbestemmen, nieuwe concepten en anders rekenen aan herbestemming. Gebaseerd op recent onderzoek onder 26 projecten en zoals altijd met veel praktijk! Op 2 herbestemminglocaties. Klik hier voor meer informatie en de programmafolder.

Bülent Yokus | De Nieuwe Stad zoveel meer dan herbestemmen  

11 november aanstaande vertelt Bülent Yokus over het succes van deze herbestemming. Binnen een jaar vonden vijftig bedrijven en bedrijfjes hun weg naar de voormalige Prodent-fabriek. Aangetrokken door een spannend, nieuw concept. ‘We maken hier nieuwe economie’. aldus Bülent. Alvast inlezen kan met dit artikel. 

Marcus Fernhout | Alles over A Lab

Hij wordt al de nieuwe Rudy Stroink genoemd. En het moet gezegd: wat hij voor elkaar krijgt, grenst aan het onwaarschijnlijke. Donderdag 20 november zijn we te gast in zijn A Lab en vertelt Marcus Fernhout hoe je van nix een place to be maakt. Over the brightest minds in technology, de juiste mix van hipsters, hackers en husslers! Alvast inlezen kan met dit artikel.

Artikel in Renda | Bouwen voor jongeren zonder onrendabele top

Terwijl wachtlijsten voor huurwoningen oplopen, nemen de financiële mogelijkheden van corporaties af. Slimme manieren om goedkoper en liefst zonder onrendabele top te bouwen, zijn nodig. Sander Gelinck interviewde Margaret Zeeman, directeur-bestuurder van de Nieuwegeinse woningcorporatie. Het artikel verscheen vorige week in Renda. Lezen kan zo.
 

BOEi | gaat de Blokhuispoort herbestemmen

Weer een project waarin een tijdelijke invulling op de opmaat bleek naar een permanente oplossing. Niemand minder dan BOEi koopt de oude poortgevangenis de  Blokhuispoort van het rijk voor het symbolische bedrag van 1 euro. Naast BOEi investeren Rijk (4 mln.), provincie (9 mln.) en de gemeente Leeuwarden (2 mln.) in een verbouwing van het complex dat zich o.a. zal richten om kleine ondernemers. Het programma is nog niet definitief. Mogelijk dat de bibliotheek er een plekje krijgt. Tijdens de verbouwing worden aanvullende functies onderzocht. Eerder schreven we over de aanpak van tijdelijk naar permanent dit artikel.
 

Rekenen op herbestemming | bij de vormgever...

Alle teksten zijn af, foto’s verzameld, tabellen en grafieken gemaakt. Het boek over het idee, de aanpak en de cijfers van 26 recente herbestemmingen ligt bij de vormgever die een mooi ontwerp heeft gemaakt voor het boek. Uiterlijk 27 november in de winkel, maar nu al te bestellen bij NAi/010 Uitgeverij: Rekenen op herbestemming, Idee, aanpak en cijfers van 25 gerealiseerde projecten van na de crisis. Prijs € 34,50 of via deze link.

 

Herbestemming ook in de  middelgrote steden inmiddels op stoom | Maastricht neemt heft in handen

“Herbestemming en leegstand zullen een steeds grotere rol spelen”, stelt wethouder Van Grootheest in Cobouw. Maastricht heeft de bakens tijdig verzet door bouwplannen te schrappen en prioriteiten te stellen. Daarnaast stelde de gemeente een experimentenaanpak voor waarvan een van de projecten, de Brandweerkazerne ook in Rekenen op herbestemming is opgenomen. Lees meer over de andere aanpak hier.
 

Groningen | Leegstand daalt door transformatie

De leegstand in Groningen neemt af in alle segmenten: kantoren, bedrijfsruimte en detailhandel aldus de Vastgoedmonitor 2014. Met deze daling schaart Groningen zich in het rijtje grote steden waar transformatie op gang komt. Tegen de landelijke trend in daalt de leegstand in de grote steden. De Vastgoedmonitor geeft als belangrijkste oorzaak van de dalende leegstand transformatie van panden naar andere functies waaronder kantoorruimte naar woonruimte voor jongeren. Opvallend is dat er veel winkelruimte is opgenomen. Ook de woningmarkt trekt aan. Beide zien we ook in Ebbingekwartier waar eerder dit jaar horeca haar poorten opende en inmiddels ook de nieuwbouw is hervat.
 

Arnhem | Rijkswaterstaat wordt studentenhuisvesting

Met een bijdrage van 1 miljoen euro van de provincie Gelderland en 5 ton van de gemeente Arnhem wordt de ombouw van het voormalige Rijkswaterstaatkantoor in Arnhem tot woningen mogelijk. De Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen (SSHN) gaat er 294 studentenkamers maken. Oplevering 2016. Uit DeGelderlander

AGENDA

  • 20 oktober 2014: inleiding Huis en Haven debatavond Arcam Amsterdam
  • 11 en 20 november 2014: tweedaagse Leergang Herbestemmen | Vak van de toekomst. Programma en aanmelden.
  • 19 november 2014: expertmeeting over de rol van smart city technologie door Platform 31
Copyright © 2014 Transformatieteam, All rights reserved.