Copy
Netwerk Geschiedenisonderwijs Nijmegen
View this email in your browser
Netwerk Geschiedenisonderwijs Nijmegen

Nieuwsbrief voor/door geschiedenisonderwijs in Nijmegen en omgeving

 


Beste geschiedenisdocent(e),

Bij deze ligt de eerste editie van de nieuwsbrief erfgoededucatie op maat voor het geschiedenisonderwijs op je digitale deurmat. Blijf op de hoogte van relevant nieuws, activiteiten en aanbiedingen over educatieve producten, tentoonstellingen, (boek)presentaties, aansprekende educatieve bronnen en thema's over de geschiedenis en het erfgoed in en om Nijmegen, speciaal voor en door het geschiedenisonderwijs. 


Deze nieuwsbrief verschijnt tenminste vier keer per jaar en is een initiatief van het Netwerk Geschiedenisonderwijs Nijmegen, geïnstigeerd door Loek Janssen. Geen overvolle mailbox dus, maar wél altijd op de hoogte van het meest recente en relevante nieuws uit het Nijmeegs erfgoedveld voor het geschiedenisonderwijs: dat is de doelstelling.

Collega's die ook op de hoogte willen blijven? Stuur deze nieuwsbrief gerust door en inschrijven kan eenvoudig door het sturen van een mailtje. Veel leesplezier!

In deze eerste nieuwsbrief:
  1. Geschiedenislokaal024.nl live!
  2. De onderkant van Nijmegen: bezoek de expo en archeologie in de klas.
  3. 'Ontmoetingen in oorlogstijd' gaat laatste maand in.
  4. Vernieuwd educatieaanbod Stadswandeling Nijmegen.
  5. Uit de praktijk: jaaroverzicht archiefeducatie 2014.
  6. Korte berichten en vooruitblik volgende editie.
Share
Tweet
Forward
+1
Share
Geschiedenislokaal024.nl live!

Het online educatieve platform geschiedenislokaal024.nl is vanaf vandaag online en biedt historische bronnen die meteen te gebruiken zijn in de klas. De geschiedenis van de eigen leefomgeving komt tot leven door lokale thematische bronselecties rondom tijdvakken, kenmerkende aspecten en historische keerpunten. Thema's zijn voorzien van tijdlijnen, toen/nu foto's, historische en hedendaagse kaarten en fotoalbums. 

Lees meer over het Nijmeegse online bronnenplatform en neem vooral een kijkje! 
De onderkant van Nijmegen: bezoek de expo en archeologie in de klas.

Benieuwd naar de archeologische schatten van Nijmegen? Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de gemeente Nijmegen voor het eerst een archeoloog in dienst nam. In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis staan tot 29 maart de belangrijkste vondsten in de spotlight. Scholieren kunnen een gratis educatief bezoek brengen en er worden archeologische workshops aangeboden. Tevens bestaat de mogelijkheid om een expert in de klas uit te nodigen met een koffer vol spannende voorwerpen uit de tentoonstelling. Kijk op de website voor meer informatie of neem contact op voor de mogelijkheden.
Tentoonstelling 'Ontmoetingen in oorlogstijd' gaat laatste maand in.

De bijzonder vormgegeven tentoonstelling vertelt het chronologische verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Een gewone Nederlandse stad in oorlogstijd, maar ook een stad aan de grens met Duitsland. De tentoonstelling is te zien tot en met 22 februari en is een aanrader voor een klassenbezoek of ter inspiratie richting de naderende 70-jarige herdenking van de meidagen.
Vernieuwd educatieaanbod Stadswandeling Nijmegen

Geen kille feiten, maar persoonlijke herinneringen en ervaringen van mensen staan centraal. Stadswandeling Nijmegen werkt aan een geheel vernieuwd innovatief educatief aanbod. De deskundige, relatief jonge gidsen zijn zonder uitzondering werkzaam als historicus of docent geschiedenis en kleuren hun verhalen tijdens de rondleidingen verder in met historisch materiaal uit de regio. In de volgende nieuwsbrief volgt meer informatie over het aanbod, maar neem voor de mogelijkheden gerust alvast contact op. 
Uit de praktijk: jaaroverzicht archiefeducatie 2014

Bijna 2000 leerlingen brachten afgelopen jaar een educatief bezoek aan het archief, van leerlingen van de basisschool tot studenten van het ROC en de universiteit. Als start van het nieuwe jaar een klein terugkijkje in de educatieve keuken van het Regionaal Archief Nijmegen in 2014.

Zelf een bezoek plannen of benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op.
Educatieaanbod Cultureel Mariënburg

De Mariënburg mag met recht een multidisciplinair plein genoemd worden: film, literatuur, geschiedenis en erfgoed komen samen op één plek. Het plein heeft een veelzijdig thematisch programma-aanbod voor het onderwijs. 
Lees er meer over en boek snel je bezoek.
Wie = wie in de redactie?

Benieuwd naar de initiatiefnemers van deze nieuwsbrief? Zelf meedenken of ideeën over hoe het beter kan? Lees hier meer over de gezichten, plannen en ideeën die schuilgaan achter dit initiatief of laat je reactie achter. 
Volgende editie: WO2 in Nijmegen special

De 70-jarige herdenking van de meidagen staat voor de deur, daarom in de volgende editie speciale aandacht voor activiteiten, bronnen en lesideeën over de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. De tweede editie verschijnt in maart.
Deze nieuwsbrief wordt ondersteund door:

                   
unsubscribe from this list    update subscription preferences