Copy
Netwerk Geschiedenisonderwijs Nijmegen
View this email in your browser
Netwerk Geschiedenisonderwijs Nijmegen (NGON)

Nieuwsbrief voor/door geschiedenisonderwijs in Nijmegen en omgeving


De zomer zit er helaas weer op, maar niet getreurd! Dit betekent namelijk ook dat de Maand van de Geschiedenis vandaag aftrapt. In deze nieuwsbrief daarom onder andere meer over 024geschiedenis: hét historische evenement in de oudste stad van Nederland tijdens deze historisch verantwoorde maand.
 

Inschrijven voor de nieuwsbrief kan eenvoudig door het sturen van een mailtjeVeel leesplezier!

In deze vierde nieuwsbrief:
Maand van de Geschiedenis
1. 024geschiedenis
2. Tussen droom en daad op geschiedenislokaal024.nl
3. Gelderse Museumdag
En verder
4. Bijeenkomst examen
5. LUX tipt! 
6. Kom kijken naar de opgravingen!
7. High Tech Romeinen
8. Korte berichten
Share
Tweet
Forward
+1
Share
Maand van de Geschiedenis 
024geschiedenis

Voor in de agenda van de herfstvakantie: van vrijdag 23 oktober tot en met zondag 25 oktober staat Nijmegen in het teken van haar rijke verleden. Op drie locaties in de oudste stad van Nederland wordt uitgepakt met workshops, lezingen, rondleidingen en nog veel meer. Kom inspiratie tanken en bekijk het gehele programma op de site
Tussen droom en daad op geschiedenislokaal024.nl

'Tussen droom en daad' is het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis. De Nijmeegse geschiedenis biedt tal van aanknopingspunten bij dit thema: denk aan de Plooierijen waarbij de burgerij droomde van een beter stadsbestuur, de daadkrachtige en vernuftige bouw van de technisch hoogstaande Waalbrug of het 'rode' Nijmegen, waarin dromen van een betere wereld werden omgezet in activistische daden.

Geschiedenislokaal024 biedt een legio aan gedigitaliseerde bronnen om het lokale verleden te doen herleven in de klas tijdens de Maand van de Geschiedenis.  
Gelderse Museumdag

Een tip voor leerlingen in de herfstvakantie: waar droomden Gelderlanders door de eeuwen heen van? Van mooie kastelen, goede handel en rijkdom? Zie, leer en beleef het op 24 oktober op de Gelderse Museumdag in één van de vele Gelderse musea. De entree deze dag is 1 euro per persoon.

Voor basisschoolleerlingen zijn er droomtickets verkrijgbaar, waarmee dromen werkelijkheid kunnen worden. 
 
Kijk voor meer informatie, deelnemers en activiteiten op www.geldersemuseumdag.nl.
En verder
Bijeenkomst Nijmeegse geschiedenisdocenten
Donderdag 15 oktober 

Afgelopen schooljaar maakten de docenten geschiedenis op havo en vwo voor het eerst allemaal kennis met het nieuwe eindexamen. Daar is veel over gedacht, gesproken en gemaild. Op 7 oktober vindt er in Utrecht een eerste evaluatie plaats, waarbij ook schrijver deze (Loek Janssen) aanwezig zal zijn. En de tijd staat niet stil! Op het ministerie van onderwijs wordt inmiddels al gefilosofeerd over het onderwijs in 2032(!). En of wij mee willen denken.

Dit zijn al twee goede redenen om weer eens bij elkaar te komen. Maar de belangrijkste reden is natuurlijk, dat we elkaar spreken in een ontspannen sfeer en het wel en wee van ons vak met elkaar delen. Daarom is er in café Trianon (aan de Berg en Dalseweg) een vergaderruimte gereserveerd op donderdag 15 oktober van 16.00 u. tot 18.00 u. Na afloop kunnen we samen genieten van een drankje en wellicht wil je meteen een hapje blijven eten – wel allemaal op eigen kosten!

Mocht je nog meer suggesties hebben, die je met je collega’s wilt bespreken, mail dat dan daar l.janssen@nsg-groenewoud.nl. En ik wil graag weten hoe groot de belangstelling is, dus graag ook een mail of je erbij kunt zijn.
LUX tipt!

In november 2015 vindt in Nijmegen de eerste editie van InScience - Dutch International Science Film  Festival plaats, hét internationale festival voor de wetenschapsfilm. Dit festival is geïnitieerd door de Radboud Universiteit en arthouse LUX. Er zijn voor scholen diverse onderwijsprogramma's beschikbaar.

Voor de bovenbouw van havo-/vwo-klassen tipt LUX de schoolvoorstellingen rondom de documentaire Saving Mes Aynak (Brent E. Huffman, 2014). Een film over de strijd van een archeoloog tegen de verwoesting van de 5000 jaar oude archeologische vindplaats Mes Aynak in Afghanistan. De film stipt interessante vragen aan over het behoud van cultureel erfgoed en invloed van diverse krachten en machten op cultureel en historisch erfgoed in het Midden-Oosten.
Pre-University College of Humanities (Radboud Universiteit) zal een speciale geschiedenis-masterclass voor scholieren organiseren n.a.v. deze film.
 
Info schoolvoorstellingen
Beschikbaar: 3 – 6 november, starttijd 11.30 uur (andere dag of tijd in overleg), duur max. 120 minuten. Kosten festivalbezoek: 5 euro per leerling (incl. lesmateriaal, inleiding van wetenschapper en nagesprek in de zaal). Locatie: LUX, Marienburg Plein.
Speciale actie: de voorstelling op 3 november kost tijdelijk slechts 3,50 euro per leerling! (vol=vol)
Meer informatie: zie www.insciencefestival.nl/educatie
Kom kijken naar de opgravingen!

De archeologische opgraving achter de Stratemakerstoren heeft al veel sporen opgeleverd. Nu liggen vloeren, haardschouwen en muren vrij van een stenen huis dat in de vroege 14e-eeuw is gebouwd en in de 16e en 17e eeuw is verbouwd.

Op het Valkhof bij de Sint Nicolaaskapel is een mooi uitkijkpunt waarop het terrein van de opgraving goed is te zien. In de kapel zijn posters en folders aanwezig met informatie. De voortgang van de opgravingen is ook online te volgen. Een unieke kans om de bodemschatten van Nijmegen te ontdekken!

 
High Tech Romeinen

Vanaf 21 juli 2015 t/m 24 januari 2016 is in Museum Het Valkhof opnieuw de interactieve tentoonstelling 'High Tech Romeinen' te zien. In 2011 is deze succesvolle tentoonstelling door zo'n 20.000 scholieren bezocht! Ook nu kunt u weer met uw klas een lesprogramma volgen onder begeleiding van een ervaren museumdocent.

Maak met uw leerlingen kennis met de technische hoogstandjes uit de Romeinse tijd! Leerlingen kunnen zelf alle machines, installaties en gereedschappen uitproberen. Het bezoek aan de tentoonstelling duurt 5 kwartier. Een bezoek boek je via de website

 
Voorpagina's historische kranten:

Wat gebeurde er vandaag 100 jaar geleden, of wat stond er in de krant op 10 mei 1940 of na de Slag bij Waterloo?

Snel een historische krantenpagina downloaden kan vanaf nu gratis op www.hnvg.nl/voorpagina
Vorige editie:

In de vorige nieuwsbrief hebben we aandacht besteed aan activiteiten in het kader van het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland.

Onder andere de bijzondere  tentoonstelling 'Druk geweest in Neerbosch' in het Van 't Lindenhout-museum kunnen nog steeds worden bezocht . 


 

Volgende editie: 

De vijfde nieuwsbrief zal verschijnen kort voor de feestdagen en zal aandacht besteden aan de activiteiten in 2016: in meerdere opzichten een bijzonder jaar met onder andere de honderdste Vierdaagse, de opening van de nevengeul en een halve eeuw Dukenburg. 

De vorige nieuwsbrieven bekijken? Dat kan hier.
Deze nieuwsbrief wordt ondersteund door:

                   
 
unsubscribe from this list    update subscription preferences