Copy
Netwerk Geschiedenisonderwijs Nijmegen
View this email in your browser
Netwerk Geschiedenisonderwijs Nijmegen (NGON)

Nieuwsbrief voor/door geschiedenisonderwijs in Nijmegen en omgeving


Na een geslaagde eerste netwerkbijeenkomst op 16 maart in LUX ontvangen jullie weer een goedgevulde nieuwsbrief met interessante en geschikte activiteiten voor het geschiedenisonderwijs in het Nijmeegse. Bezoek een lezing van de bekende historicus Ad van Liempt voor een speciaal gereduceerd (docenten)tarief of plan een educatief bezoek aan tentoonstellingen en activiteiten van Romeinen tot de Vierdaagse. Veel leesplezier!
 

We zijn zo vrij geweest ook de deelnemers van de netwerkbijeenkomst deze mailing toe te sturen. Liever geen mails meer ontvangen? Uitschrijven kan onderaan de mail.

In deze nieuwsbrief:
Tweede Wereldoorlog
1. Met korting naar lezing Ad van Liempt
2. Joods Nijmegen in woord en beeld
3. Vergeten verhalen uit Oost-Europa

4. Filmupdate LUX
En verder
5. Romeinse Spelen en Romeinenfestival
6. Leerlingen gezocht voor 100x100x100
7. 100ste Vierdaagse - Wandel door de tijd!
8. Onderzoek naar de tien tijdvakken
9. Korte berichten
Share
Tweet
Forward
+1
Share
Tweede Wereldoorlog
Met korting naar lezing Ad van Liempt in De Bibliotheek De Mariënburg

Ad van Liempt, bekend van o.a. Andere Tijden, series als De Bevrijding, Na de Oorlog en tal van boeken, geeft ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling 'Waarom schrijf je me niet' op maandag 18 april om 20.00u een lezing in De Bibliotheek De Mariënburg.

Docenten kunnen tegen een gereduceerd tarief van €5 de lezing bijwonen en ontvangen gratis de lesbrief bij de tentoonstelling. Er is gelegenheid om als eerste de expositie te bezoeken, te spreken met de makers en afspraken te maken voor een bezoek met de klas.

Tickets bestellen voor gereduceerd tarief kan HIER. Ben er snel bij!
Joods Nijmegen in woord en beeld, vluchtelingen toen en nu

In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is tot en met eind mei 2016 de expositie “Joods Nijmegen in woord en beeld, vluchtelingen toen en nu” van de Kitty de Wijze Stichting te zien.

De expositie vertelt het verhaal van de Joden in Nijmegen door de eeuwen heen. Op de vlucht voor geweld, vervolging, onderdrukking, op zoek naar vrijheid.Het thema vluchtelingen is actueel en van alle tijden.

Voor het Voortgezet Onderwijs worden opdrachten bij de expositie ontwikkeld, die vanaf 1 april aanstaande verkrijgbaar zijn bij de balie van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Kijk voor meer informatie op de website of neem contact op.
Vergeten verhalen uit Oost-Europa

In het kader van de tentoonstelling ‘De Polen. Bevrijders in ballingschap’ organiseert het Bevrijdingsmuseum op zondag 10 april een programma over bewogen maar vergeten thema’s uit de Oost-Europese geschiedenis. In flitslezingen en filmbeelden passeren de volgende onderwerpen de revue: de vrouwelijke Russische piloten (de zogenaamde ‘nachtheksen’), de holocaust in Oost-Europa, Wojtek (de beer die soldaat werd in het Poolse leger) en de oorlogsbruiden uit de Sovjet-Unie die na de oorlog naar Nederland kwamen.

Tijd: 13.00 tot ca. 16.00 uur (incl. pauzes). Entree: €5,00 pp. Museumkaart geldig.
Filmupdate LUX

Met de meidagen voor de deur gaan er weer veel oorlogsfilms in première:
 • Der Staat Gegen Fritz Bauer (vanaf 28 april)
  Film over procureur-generaal Fritz Bauer, die de kopstukken van Nazi-Duitsland wil vervolgen na de oorlog, maar op veel weerstand stuit vanuit de eigen jonge Bondsrepubliek. 
 • Riphagen (vanaf 5 mei)
  Jeroen van Koningsbrugge als Andries “Al Capone” Riphagen, de grootste Jodenjager van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
 • Free State of Jones (vanaf 12 mei)
  Een film die zich afspeelt ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog, waarin Newton Knight uit het leger stapt en samen met enkele gelijkgestemde soldaten een nieuwe staat opricht die zich tegen de Confederates richt.
 • Eye in the Sky (vanaf 19 mei)
  Film waarin kolonel Catherine Powell op het punt staat een groep terroristen in Kenia te laten elimineren. Als drone-piloot Steve Watts het schuiladres van de terroristen onder vuur wil nemen, blijkt dat er een jong meisje in de ‘kill zone’ rondloopt.
En verder
Romeinse Spelen en Romeinenfestival

Voorafgaand aan en tijdens het tweejaarlijkse Romeinenfestival, dit jaar op 4 en 5 juni in Park Brakkenstein, komen de Romeinse Spelen tot leven. Deze bestaan uit twee delen: een grote finale op 2-3 juni en daaraan voorgaand (gast)lessen op school. Tijdens de finale nemen leerlingen uit Nijmegen en omgeving het tegen elkaar op in antieke sporten: onder andere worstelen, speerwerpen, hardlopen en het balspel Trigon. Speciaal voor deze competitie zijn de regels van dit balspel gerecreëerd. De Spelen op 2 en 3 juni zijn gratis toegankelijk.

Aansluitend aan deze Romeinse Spelen voor scholieren vindt op 4 en 5 juni het Romeinenfestival plaats, waar eveneens het thema Spelen centraal staat. Naast spectaculaire shows tonen ambachtslieden hun vaardigheden en is er een informatiemarkt.

Kijk voor meer informatie op de website.
Leerlingen gezocht voor 100x Vierdaagse in 100 beelden door 100 leerlingen

Voor het project 100x100x100 is het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis op zoek naar leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs die als gastconservatoren een fotoselectie willen maken voor een fototentoonstelling over 100 jaar Vierdaagse.

Vier klassen van verschillende middelbare scholen kunnen meedoen aan het project. De bedoeling van het project is 100 leerlingen van het VO (4 klassen) te laten struinen door het beeldarchief en de 100 mooiste foto’s uit te laten zoeken voor een presentatie in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis tijdens de 100ste Vierdaagse. 

Meedoen? Neem contact op met Anne Wevers van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis via mail of bel 024 329 9485
100ste Vierdaagse - Wandel door de tijd!

Wie de magie van de Nijmeegse Vierdaagse wil leren kennen, kan van 28 mei t/m 4 september terecht in Museum Het Valkhof bij de tentoonstelling 100e Vierdaagse – Wandel door de tijd.

De tentoonstelling leidt de bezoekers via een tijdlijn, lopend van 1909 tot nu, langs de hoogte- en dieptepunten van de afstandsmarsen. Foto’s, filmbeelden en souvenirs tonen hoe de Vierdaagse zich ontwikkelde van een mars met 306 mannelijke, veelal militaire, deelnemers tot het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Maak kennis met bijzondere verhalen van wandelaars, voel hoe zwaar de bepakking van een militair is, bekijk wandelkleding door de jaren heen, snuif letterlijk de geur van de Vierdaagse op en ontdek hoe het voelt om als VIP te worden binnengehaald op de Via Gladiola. Voor kinderen is er een spannende zoektocht door de tentoonstelling waarmee ze een passend aandenken kunnen verdienen.
Onderzoek tien tijdvakken

Iris Dracht, masterstudente Actuele Geschiedenis te Nijmegen, onderzoekt het perspectief van geschiedenisdocenten (bovenbouw havo/vwo) op de tien tijdvakken en de bijbehorende kenmerkende aspecten. De antwoorden zullen in een historisch kader geplaatst worden, doordat ook de ontwikkeling van het geschiedenisonderwijs aan bod zal komen. Van de 9 Nijmeegse scholen die zijn aangeschreven werken docenten van 8 scholen mee. De enquête is reeds verzonden en in juni zal het onderzoeksrapport uitgebracht worden. Iris Dracht hoopt op nog meer ingevulde enquêtes, want hoe meer docenten de enquête retourneren des te representatiever de analyse zal zijn.
'Geef geschiedenis betekenis'

Geschiedenisdocent van het Jaar Martijn Vermeulen, actief in het Nijmeegse, roept docenten geschiedenis op de klas uit te komen en op onderzoek uit te gaan in omgeving.

Lees zijn gastblog op scholieren.com
Vorige edities:

In vorige nieuwsbrieven besteedden we aandacht aan het historische educatieve aanbod in het Nijmeegse.

Onder andere de bijzondere tentoonstelling 'Druk geweest in Neerbosch' in het Van 't Lindenhout-museum kan nog steeds worden bezocht .

 
Volgende editie: 

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind juni en zal aandacht besteden aan het uitvoerige activiteitenaanbod in de zomer én alvast vooruitblikken op educatieve mogelijkheden voor het najaar. 

De vorige nieuwsbrieven bekijken? Dat kan hier.
Deze nieuwsbrief wordt ondersteund door:

                     
 
unsubscribe from this list    update subscription preferences 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Netwerk Geschiedenisonderwijs Nijmegen · Mariënburg 27 · Nijmegen, Ge 6500 HG · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp