Copy

finissages en boekpresentatie 
atelier beschikbaar

View this email in your browser
finissages
zaterdag 7 en zaterdag 14 november

Van 1 t/m 17 oktober ben ik in residence geweest bij ArToll kunstlabor in Duitsland. Het bij ArToll gemaakte werk, een serie werkjes op doek en muurschilderingen, is nog te zien in de expositie Kondensat t/m zaterdag 7 november. Op deze laatste dag wordt om 15.00 uur de publicatie van de werkperiode en de expositie Kondensat gepresenteerd. Op zaterdag 14 november is de afronding van het project schwarzmalen2. De voorlaatste update van het schilderij in ontwikkeling laat ik in deze nieuwsbrief zien. De werken van de 8 deelnemende kunstenaars aan het project worden gepresenteerd op zaterdagmiddag 14 november bij VondelCS in Amsterdam. Je bent van harte uitgenodigd voor beide presentaties.  
finissage en catalogus presentatie
Veertien kunstenaars (schilders) werkten 2 weken lang aan hun eigen werk en presenteren het in de tentoonstelling Kondensat bij ArToll kunstlabor. De tentoonstelling is nog te zien tot en met zaterdag 7 november. Op 7 november om 15.00 uur is de finissage en wordt de catalogus van de werkperiode en tentoonstelling gepresenteerd.

ArToll kunstlabor  is gelegen op het parkachtige terrein van een psychiatrische inrichting uit het begin van de 20e eeuw in Bedburg-Hau, Duitsland. 

ArToll kunstlabor
Zur Mulde 10
47551 Bedburg-Hau
Haus 6, LVR-Klinik
www.artoll.de

foto's fragmenten uit de expositie
afronding schwarzmalen2
In een periode van meer dan twee maanden (1 september-14 november) maken zeven collega's en ik ieder een schilderij van 160x160 cm, een vierluik bestaande uit vier doeken van 80×80 cm. De onbeschilderde doeken van 80×80 cm zijn voor aanvang van het project en anoniem verkocht. Het project is gestart op dinsdag 1 september en eindigt op zaterdag 14 november. Bij de eindpresentatie op zaterdagmiddag 14 november in VondelCS, Amsterdam vindt de loting plaats en weet de koper dus dan pas daadwerkelijk van wie hij werk heeft gekocht. Er zijn nu nog een paar werken van 80x80 cm te koop.

Iedereen kon meebeslissen in het wordingsproces, dit gebeurde via een poll op Facebook. Iedere twee weken werd je uitgenodigd om via Facebook een meerkeuze-vraag te beantwoorden, elke twee weken lieten we een update zien van het schilderij dat beïnvloed is door het publiek. De laatste pol sluit op vrijdagavond 30 oktober. Vijf van de zes updates zijn nu hier boven te zien. De laatste update is pas te zien bij de eindpresentatie op zaterdagmiddag 14 november in VondelCS
.

De titel schwarzmalen is naar aanleiding van het schilderij Höhere Wesen befahlen: Rechte obere Ecke schwarz malen! van Sigmar Polke en een kritische verwijzing naar het idee dat het publiek kan participeren, maar ook een knipoog naar het commerciële idee van crowdfunden. Crowdfunding voor een schilderij dat nog tot stand moet komen is een vreemde propositie: De koper weet nog niet wat hij koopt (want het doek is nog wit) en de kunstenaar weet nog niet wat hij gaat schilderen. Lees meer over schwarzmalen op de website www.schwarzmalen.nl en nog een doek kopen kan via deze link.
atelier beschikbaar
Van 1 december 2015 tot en met 29 februari 2016 werk ik in Leipzig, Duitsland. Mijn atelier is in die periode beschikbaar voor andere kunstenaars. Heb je interesse om een tijdje op een boerderij in de Noordoostpolder te werken stuur me dan even een mailtje. Het atelier is nog beschikbaar vanaf 11 januari tot en met 29 februari 2016. Meer foto's zijn hier te vinden.