Copy
EEN EINDELOOS SUPERMUSEUM

Lieve allemaal,

Daar issie dan, de bomvolle laatste editie van 2018! 
Kunst Kijken is dit jaar als kool gegroeid en dat is vooral dankzij jullie, dus dank dank dank voor het volgen en delen van al onze tips. Het is te gek dat een nieuwsbrief die vier jaar geleden voor vrienden begon nu de grootste kunstnieuwsbrief van Nederland is. 
Komende januari gaan we ons 5e (!) seizoen in. 

Voor deze editie reisden we het hele land door, van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum tot aan Middelburg en via Tilburg naar Youtube.

Vind je het leuk om iets bij te dragen aan Kunst Kijken? Je helpt ons al enorm met een shout-out (stories, twitter, you name it) of stuur ons door naar een van je vrienden.

Geniet ervan!
Liefs,

Ko & Yuki

PS: Wat deden we nog meer deze maand? We schoven weer aan bij Koffietijd, schreven een nieuw stuk voor Mister Motley en namen een nieuwe podcastaflevering voor het Stedelijk op. 

PPS: Na alle commotie rondom Facebook hebben we besloten om vanaf 1 januari 2019 Kunst Kijken daar weg te halen. Je kunt ons blijven volgen op Instagram (Ja, dat is ook van Facebook, maar alle beetjes helpen) of onze persoonlijke Twitters (@kovanthek & @yukikho

Deze nieuwsbrief wordt gesponsord door jou?
Kunst Kijken met Ko & Kho is gratis en zal dat blijven, maar hoe groter we worden, hoe hoger de kosten. Interesse om als bedrijf, museum of culturele instelling eens een editie van deze nieuwsbrief te sponsoren? Mail ons  ♥︎ 
TENTOONSTELLING VAN DE MAAND

Ann Veronica Janssens in Museum De Pont, Tilburg
Ann Veronica Janssens, RR Lyrae, 2014. Lichtprojectie en kunstmatige mist, 360 - 400 cm. diameter. Courtesy Esther Schipper, Berlijn

Laat ons maar gelijk met de deur in huis vallen: Ann Veronica Janssens’ Blue, Purple and Orange (2018), een soort gekleurdemistkamer, is een bizarre en fantastische ervaring. In deze kamer zie je geen hand voor ogen: er is alleen maar een oneindigheid aan kleur. En al die kleuren zitten zo dicht op je, dat je bijna het gevoel heb dat je ze bijna aan kunt raken. Een zwembad vol. Ga erin en probeer even aan niets anders te denken dan aan wat je ziet.

We zagen het deze maand in Museum De Pont en we wisten bijna niet wat ons overkwam: wat zien we eigenlijk als we kijken?

Het museum wijdt een hele tentoonstelling aan Janssens. De kunstenaar werkt graag met licht en speelt met je waarneming. Ze laat licht zien met mist, met glitters, of ‘gewoon’ met beamers. Zo is er een werk dat zo agressief kleuren op je afvuurt dat je je niet meer kunt focussen. Het reinigt hardhandig (en met zichtbaar genoegen) je ogen en je zicht. Het heet dan ook niet voor niets Scrub Colour 2 (2002). Het is gecontroleerd, maar heeft ook iets beestachtigs. Terwijl de andere werken in de tentoonstelling veel meer op schoonheid en sereniteit leunen.

Neem nou – ooooh! – dat werk van alleen een schijnwerper die met een verticale lichtbundel een kamer met mist in tweeën splijt. Je twijfelt of je er doorheen mag lopen, maar dat mag. Van de ene helft van de kamer naar de andere. Door de lichtgrens heen. Dat eenmaal gedaan is het moeilijk om te stoppen om te spelen met het licht, om het te proberen te begrijpen.

Voor alle werken in de tentoonstelling geldt: bij Janssens wordt licht materie. Licht wordt zo tastbaar als iets ontastbaars ooit zou kunnen worden. Haar oeuvre is een ode aan het licht. Het is het eerste wat god schiep (even een Bijbelse verwijzing mag wel in deze dagen dachten we), maar toch vergeten we soms hoe vet licht eigenlijk is. Na deze tentoonstelling is weet je het weer: Hup licht!

Te zien t/m 31 maart

 

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
ONZE FAVORIETE TENTOONSTELLINGEN VAN DEZE MAAND

 


Hans Op de BeeckSea of Tranquility in het Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Te zien t/m 9 juni


 

Spoiler: een van ons (niet nader te noemen) durfde deze tentoonstelling niet alleen in. Sea of Tranquility is namelijk next level naargeestig. Hans Op de Beeck bedacht een wereld die zich afspeelt op een cruiseschip en stelt alle elementen van dat leven tentoon. Tot aan het servies aan toe. Maar waar het allemaal om draait is de film. Verderop in de nieuwsbrief lees je er meer over. En Je Gelooft Nooit Hoe Deze Film Je Leven Totaal Verandert! KLIK KLIK. (Okay, scroll).


Jan Sluijters: De Wilde Jaren in het Noordbrabants Museum, Den Bosch

Te zien t/m 7 april

Misschien niet de bekendste Nederlandse schilder ooit, maar zeker een van de beste. Jan Sluijters (toen 25) vertrok in 1906 naar Parijs. In het centrum van de Westerse Westerse wereld schilderde hij het wilde nachtleven onder vers elektrisch licht. Met Bal Tabarin [INSTA LINK], met zwierende menigte en knallende lampen, als pronkstuk. In die tijd zo vernieuwend dat mensen het duivels noemde.


Zeeuws Museum x Das Leben Am Haverkamp in het Zeeuws Museum, Middelburg

 

Het Zeeuws Museum heeft onze harten gestolen met hun fantastic collectie-opstelling en frisse samenwerkingen met jonge kunstenaars. Voor deze tentoonstelling beschreven bezoekers op audio hun associaties bij voorwerpen uit de museumcollectie. Kunstenaarscollectief Das Leven am Haverkamp luisterden die opnames en baseerde er werkelijk oogstrelende objecten op. Denk schoenen in de vorm van de voeten, een knalrode burka en talloze fluorgele slipjes.

KUNST KIJKEN ZONDER DE DEUR UIT TE HOEVEN

Weet je nog die film Sea of Tranquility waar je 2 seconden gelee over las. Die staat dus op YOUTUBE. Oftewel: koop een beamer, verduister je ramen, nodig je vrienden uit en bekijk dit soft-horror meesterwerk thuis op bank. Het liefst overdag. Bewijs kun je sturen naar onze redactie.

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram

Sharing is caring ❤️

Share
Tweet
Share
Stuur 'm door

Volg ons overal 💪

Copyright © 2018 Kunst kijken met Ko & Kho
Je hebt aangegeven dat je toegang tot het eindeloze supermuseum wilt.

Open de nieuwsbrief in je browser
Uitschrijven (nee niet doen!)

Groetjes en tot volgende maand
👋