Copy
EEN EINDELOOS SUPERMUSEUM

Hallo allemaal,

Dit is de nieuwe nieuwsbrief, de november-editie, iets later dan verwacht. Pinky promise dat de december-editie gewoon weer de eerste week van de maand op je mat ligt.

Afgelopen week struinden we alle galeries en musea van New York City af en zagen zo ongelooflijk veel interessants. Meer daarover vind je de komende tijd op onze Instagram en Facebook.

Vind je het leuk om iets bij te dragen aan Kunst Kijken? Je helpt ons al enorm met een shout-out (stories, twitter, you name it) of stuur ons door naar een van je vrienden.

Geniet ervan!
Liefs,

Ko & Yuki

Deze nieuwsbrief wordt gesponsord door jou?
Kunst Kijken met Ko & Kho is gratis en zal dat blijven, maar hoe groter we worden, hoe hoger de kosten. Interesse om als bedrijf, museum of culturele instelling eens een editie van deze nieuwsbrief te sponsoren? Mail ons  ♥︎ 
TENTOONSTELLING VAN DE MAAND

Hilma af Klint: Paintings for the Future
in Solomon R. 
Guggenheim Museum, New York
Installatieoverzicht Hilma af Klint: Paintings for the Future, Solomon R. Guggenheim Museum, New York. Foto: David Heald.

Van de Zweedse Hilma af Klint is pas recentelijk ontdekt dat zij een eeuw geleden, al veel eerder dan grote namen als Kandinsky en Malevich (ken je vast van zijn Zwarte Vierkant), eigenhandig de abstracte kunst aan het uitvinden was. Nu heeft ze voor het eerst een grote overzichtstentoonstelling in het Guggenheim in New York.

De perfecte plek voor haar kunst, want het museum lijkt alsof het ontworpen is op basis van schetsen van Af Klint. Al ver voor het Guggenheim werd gebouwd, schetste zij al een slakkenhuisvormige tempel voor haar kunst. Toeval bestaat niet.

De spirituele Af Klint vormde samen met vijf vrouwelijke kunstenaars een eenheid. Ze schilderden samen, vaak in trance. Via channeling (telepathische communicatie tussen mensen en andere entiteiten) kregen ze de opdracht om het ontstaan van de wereld vast te leggen. Alleen Af Klint gaf hieraan gehoor en zette zo haar eerste stappen op het pad van de abstracte kunst, later volgde ze vooral haar intuïtie. Het eerste deel van haar werk is volgens haar dus niet ‘van haar’ - zij was slechts het doorgeefluik.

Naar de buitenwereld toe deed de Zweedse zich voor als landschapschilder. Ze besefte namelijk maar al te goed dat haar werk haar tijd vooruit was. Pas twintig jaar na haar dood mocht de wereld het zien. En nu het eindelijk zover is, staan de rijen dik.

Mocht je de tentoonstelling gaan bekijken, loop dan vooral naar de kleine vitrines waar haar boeken liggen. Ietwat verstopt ligt een notitieboekje met zwart-wit foto’s van al haar werken met ernaast ingekleurde replica’s. Zo kon ze in het pre-digitale tijdperk, avant la insta, toch haar werk laten zien aan gelijkgestemden, zonder al te veel aandacht te trekken.

Te zien t/m 23 april 2019

Meer over Hilma af Klint leren, maar niet helemaal naar New York City?

  • Wij delen binnenkort meer beelden uit de tentoonstelling op Insta & Facebook.
  • Samen met Heske ten Cate werd Kho geïnterviewd over Af Klints werk op NPO Radio 1.
  • Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verscheen er een vuistdik boek (met prachtige platen) over haar werk.
  • Het Moderna Museet in Stockholm, ietsie dichterbij, stelt permanent werk van Hilma af Klint tentoon.
Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
ONZE FAVORIETE TENTOONSTELLINGEN VAN DEZE MAAND

 


Gauguin & Laval op Martinique in het Van Gogh Museum, Amsterdam

Te zien t/m 13 januari 2019


 

De vrienden Gauguin en Laval trokken naar het Caribische Martinique om daar te schilderen: jungles die voelen als lappendekens, lokale vrouwen in kleurrijke jurken met dito handbewegingen en hagelwitte stranden. Hun schildertechnieken en onderwerpkeuze waren vernieuwend voor die tijd en wie nu door de tentoonstelling wandelt, waant zich ook gelijk op het eiland.

 Als Kunst Je Lief Is in het Kröller-Müller Museum, Otterlo
 

In het Kröller-Müller Museum (dat extra beautiful points scoort in herfstkleuren) zijn 80 kunstwerken te zien die de verschillende Nederlandse musea de afgelopen tien jaar hebben aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt. Dat levert een mooie mix op: van een drieduizend jaar oud Egyptisch beeld tot een schilderij van Neo Rauch dat vers uit het atelier is aangekocht door De Fundatie in Zwolle.Amsterdam Art Weekend

Van 22 t/m 25 november

Sinds we met deze nieuwsbrief begonnen zit-ie standaard bij onze tips: Amsterdam Art Weekend. Alle vooraanstaande galeries van onze hoofdstad doen mee en het is het enige weekend per jaar dat de Rijksakademie open is voor publiek. Hier studeren veelbelovende kunstenaars van over de hele wereld. Tijdens dit weekend openen ze de deuren van hun ateliers voor een sneak peek.

KUNST KIJKEN ZONDER DE DEUR UIT TE HOEVEN
Je moet een beetje van biografieën houden, maar het boek Listening to Stone gaat je heerlijk door de komende koude weken heen slepen. Het vertelt het leven van de Amerikaans-Japanse kunstenaar Isamu Noguchi, die zijn hele leven gefascineerd was door stenen. Hij ‘luisterde’ naar ze, selecteerden ze zorgvuldig en bracht vervolgens uren met ze door in zijn atelier. Ook is er veel aandacht voor zijn zoektocht naar identiteit, want als je half-half bent, bij welke cultuur voel je je dan thuis?
🗽BONUSTIPS NEW YORK CITY 🗽

Zelf eens naar NYC om kunst te kijken?

We hebben een Google-map gemaakt met de beste galeries en musea, zodat je zeker weet dat je niks mist. En we hebben een blog geschreven met onze alternatieve Kunst Kijk Top 5 van de Big Apple.

Ken je nog meer liefhebbers van kunst? Maak ze lid van ons supermuseum! 

♥︎ 
Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
facebook
instagram
medium
www
email
Copyright © 2018 Kunst kijken met Ko & Kho, All rights reserved.


Uitschrijven? 
unsubscribe from this list.