Copy
EEN EINDELOOS SUPERMUSEUM

Goedemorgenmiddagavond,

Deze bomvolle zomereditie is extra bomvol, because we take a little summerbreak. Yes. Tres Bien. Vanaf eind augustus zijn we er weer. Sturen jullie ons vakantiepics? Met je bikini het museum in mag gewoon. 

Komende tijd sturen we je naar Zaandam, Rotterdam (2x), Amsterdam (3x) en Tilburgdam. En vergeet niet onze zonnige escapades te volgen op de instaaaagrams

Hasta la vacances,

 🖤

Ko & KhoVerder? 

  1. Verbleven wij op de eerste dag dat het open was 12 uur lang in Het Hem. Check hier ons instastoryverslag.
  2. Is dit stuk van Ko opgenomen in de uitgave bij de tentoonstelling Chapter 1NE in Het Hem. En schreef Ko dit stuk over het werk van Alex Prager.
  3. Deelden we ‘m al eerder, maar is deze komende maanden ook nog megarelevant: Onze 6 zomerclassics.
  4. Zoek je nog een supertegekke toffe baan in de culturele sector. Helemaal onderaan vind je een lijssie Super Nice Jobs
Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
TENTOONSTELLING VAN DE MAAND

Nieuw cultuurhuis Het Hem in Zaandam
Het Hem. Foto: Mike Bink Fotografie.

Je kon er niet omheen deze maand. Het Hem, het nieuwe cultuurhuis in Zaandam is open. In de voormalige kogelfabriek huist nu een kunstplek annex hi-fi lounge annex leeszaal annex partyplek annex superlekker restaurant met nog lekkerder eten. Het Hem heeft alles. Zelfs een eigen pontje rechtstreeks vanaf Amsterdam Centraal.

Het Hem heet bewust geen museum, want - learn something new everyday - het heeft geen eigen kunstcollectie. Wel zijn er een paar vaste werken. Zoals Still Life (2019) van RAAAF, bestaande uit vier gigantische hangende platen die loom door de ruimte heen schuiven.

Elke drie maanden nodigt het Hemmie een creatieve geest uit om een eigen tentoonstelling te cureren. De spits wordt keihip afgebroken door de jongens van streetwearmerk Patta. Zij hebben de reusachtige, industriële ruimtes gevuld hebben met kunstwerken die veelal gaan over identiteit en zwart-zijn in een wereld waar wit de norm is. Van een filmpje over witte mensen die dansles krijgen tot Dana Lixenbergs iconische foto’s van Biggie en Tupac.

De curator die het giga gebouw vanaf september overneemt is ook al aangekondigd: Nicolas Jaar, bekend bij tout millennial Nederland.

Geopend van donderdag t/m zondag, van 12u00 tot 00u00.

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
ONZE FAVORIETE TENTOONSTELLINGEN VAN DEZE MAAND


Luc Tuymans: The Return in Museum De Pont, Tilburg

Te zien t/m 17 november

 

De schilderijen van Luc Tuymans hebben een raar soort waas over zich heen, waardoor de kille beelden iets afstandelijks krijgen. Alsof ze gaan over een andere wereld dan de onze. Maar wie de bijbehorende teksten leest, weet: hier is een geëngageerd kunstenaar aan het werk. Neem bijvoorbeeld het portret van de Belgische koning Boudewijn, die Tuymans neerzet als ‘de belichaming van de witte overheerser’.

Extra bijzonder: dit is de afscheidstentoonstelling van Hendrik Driessen, afzwaaiend (allereerste) directeur van De Pont.


Malware: Symptoms of Viral Infection in Het Nieuwe Instituut, Rotterdam

Te zien t/m 10 november

 

Wat begon als een onschuldige hobby van computerpioniers is inmiddels uitgegroeid tot een heus mondiaal oorlogswapen: Het Computervirus. Co-curator Bas van de Poel selecteerde een reeks computervirussen en bedacht samen met verschillende kunstenaars hoe die gecodeerde donderstralen er visueel uit zouden zien. Onze favo virus is The Pollocrypt, die er in de tentoonstelling uitziet als een bucket vol kip.


Deana Lawson in Huis Marseille, Amsterdam

Te zien t/m 1 september

 

De foto’s van Deana Lawson lijken op het eerste gezicht een documentaire portretserie van alledaags zwart Amerika. Maar het omgekeerde is waar. Elk miniem detail is door Lawson bedacht en gestyled. Elk object symboliseert een deel van de identiteit van de geportretteerde. Precies zoals de schilders van vroegah dat deden.


Ed van der Elsken: Lust for life in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Te zien t/m 6 oktober

 

Het zwart-wit werk van Van der Elsken is terecht beroemd, maar in Lust for Life zien we ook zijn colourful talent. Deze show is één grote ode aan het leven. Aan blote borsten, het platteland, zijn hippievrienden en de mensen die hij op zijn vele reizen ontmoette.

Niet alles is rooskleurig, want al zijn zijn beelden vaak humoristisch op sommige foto’s toont Van der Elsken loepzuiver pijnlijke periodes uit onze wereldgeschiedenis. Zoals op deze foto, waar witte mensen zich 10000% niet okay verdringen om zwarte kindjes te fotograferen.


Alex Prager: Silver Lake Drive in Foam, Amsterdam

Te zien t/m 4 september

 

Haar foto’s zien eruit als stills uit gestileerde Hollywoodfilms - er zit een perfectie in die lekkerlekker is, maar ook iets onheilspellends heeft. Wij gaan goed op haar fotoserie en bijbehorende film Face in the Crowd, waarin in één beeld veel verschillende mensen te zien zijn. Allemaal types waarvan je gelijk voelt dat ze allemaal hun eigen verhaal hebben. Allemaal kleine romannetjes in je hoofd.


Operatie Nachtwacht in het Rijksmuseum, Amsterdam

Nog heel lang te zien

’s Lands beroemdste werk heeft een beurt nodig. Opknapbeurt that is. En omdat het zonde is om het werk lang in een restauratieatelier te stallen, wordt er live op zaal gewerkt aan de Nachtwacht. Om het schilderij heen staat een groot aquarium waarin wordt gerestaureerd. Wie een kwartier kijkt, ziet misschien niet gek veel, maar een uniek kijkje in wat anders achter de museumschermen had plaatsgevonden is het absoluut.


Olafur Eliasson: In Real Life in Tate Modern, Londen, Engeland

Te zien t/m 5 januari 2020

 

Je hebt vast wel eens een foto gezien van The Weather Project van Olafur Eliasson in Tate. Nu, zestien jaar later, is de kunstenaar terug met een solo in Tate Modern. Deze week is de opening pas, dus zekersteweten of het weer zo supericonic wordt weten we niet, maar denken doen we van wel. Staat absoluut op onze bucketlist.

#SAMENWERKING
YCreate

Uit de serie Saudi Tales of Love van Tasneem Alsultan

Wij zijn heel erg van de school dat je niet altijd het hele verhaal achter een kunstenaar hoeft te weten om van zijn of haar werk te genieten. Maar eerlijk is eerlijk: soms wordt een kunstwerk nog cooler als je het wél weet.Wij zijn dan ook fan van het nieuwe initiatief YCreate, een plek waar creatieven vertellen wáárom ze creëren. Een crazy goed idee van het Prins Claus Fonds waardoor je gewoon vanuit je luie stoel in aanraking komt met creatieve perspectieven van over de hele wereld.

Super Nice Jobs

Wil je wekelijks Super Nice vacatures in de culturele sector ontvangen? Schrijf je dan vanaf nu nu nu in op Super Nice Jobs. Een initiatief van Toon Verbeek en Kunst Kijken's Kho om al die stoffige vacaturesites eens even goed op te schudden ;) 

Hier onze top 9 banen van deze maand:

Heb je een leuke vacature die we de volgende nieuwsbrief niet mogen missen?
Zet 'm er op

Sharing is caring ❤️

Share
Tweet
Share
Stuur 'm door

Volg ons overal 💪

Copyright © 2019 Kunst kijken met Ko & Kho

Je hebt aangegeven dat je toegang tot het eindeloze supermuseum wilt.

Open de nieuwsbrief in je browser
Uitschrijven (nee niet doen!)

Groetjes en tot volgende maand
👋