Copy
Hoi,
 
Nieuwe maand, nieuwe kansen. En weer allemaal tips waardoor je geen excuses hebt om niet een museum binnen te stappen. Van design in Rotterdam, tot schilderkunst in Laren, tot het allernieuwste en allerbeste wat de kunsten nu te bieden hebben tijdens een weekend in Amsterdam. En een docu. Veel plezier vriendjes!
 
xoxox
 
Ko & Kho
Elke dag kunst zien? Volg ons op Instagram en Facebook!
Leo Gestel, Herfst, 1909

1. Dat waar je niet onderuit komt: Mooiste Modernisten in Singer, Laren

Gewoon in Nederland en dus geen enkele reden om niet te gaan.

In de periode 1870-1940 trokken veel kunstenaars van de stad naar het platteland. Een van de meeste populaire bestemmingen werd het su-pér-mooi Laren. Daar kon de natuur en de ‘gewone normale Nederlander’ worden geschilderd. De doeken kregen als snel internationale fame. En nog steeds ontroeren ze, en dan kwijlen wij vooral bij de bijna-abstracte landschappen.
 
Aangetrokken door het internationale succes van de Larense schilders vestigde het Amerikaanse echtpaar Singer zich hier kort na 1900. Hun nalatenschap vormt de basis voor de Singercollectie en voor deze eerste tentoonstelling in het pas verbouwde museum.
 
Te zien t/m 7 januari

Manon van Hoeckel, Boijman's Wassalon, 2017

2. Dat waar je niet onderuit komt: Change the System in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Gewoon in Nederland en dus geen enkele reden om niet te gaan.

Design is al lang niet meer alleen maar mooie stoelen en rare vazen. Bij de social designs in Change the System draait het niet alleen om de producten, maar ook om de achterliggende maatschappelijke doelen. Deze designers kun je denkers noemen, maar in plaats van essays maken ze veranderkrachtige ontwerpen.
 
Zo is er een heuse (en werkende!) wassalon, een machine waarmee je plastic kunt recyclen en een ongelooflijke krimpende man. Allemaal om je net even anders naar de wereld te laten kijken. En dat werkt.
 
Te zien t/m 14 januari 2018

Steve McQueen, Remember Me, 2016

3. Dat waar je niet onderuit komt: Eenwerk, Amsterdam

Gewoon in Nederland en dus geen enkele reden om niet te gaan.

En Amsterdam is weer een nieuwe galerie rijker. Een minigalerie in een prachtig modern pand, waarin, zoals de naam al doet vermoeden, maar één werk is te zien. Nu nu nu is dat de installatie Remember Me van Steve McQueen – ja, die Oscarwinnende regisseur van onder andere 12 Years a Slave die dus ook uitstekende kunst maakt (en in Amsterdam woont #funfact).
 
Remember Me (2016) bestaat uit tientallen keren die twee woorden in steeds een ander handschrift in neonletters. Die anonieme handschriften staan voor de talloze bootvluchtelingen die we vergeten. Of voor alle talentenjachten die op tv zijn. Of voor wat je er zelf in wilt zien. De woorden nemen de hele ruimte over, en die constante zoem van al die neon, die vinden wij eigenlijk wel lekker.
 
Remember Me is te zien t/m 16 november
Daarna is er werk van Stanley Brouwn te zien

Still uit In Praise of Nothing (2017)

4. Dit is ook kunst: In Praise of Nothing tijdens IDFA, Amsterdam

Beter een goede docu dan een verre vriend

Documentairefestival IDFA nodigde ons uit om speciaal voor jullie (en de rest van Nederland) een kunstige film uit te kiezen. Dat deden we maar al te graag! We kozen voor - trommegeroffel bambambam: In Praise of Nothing.
 
Het is een vreemde film, maar we love vreemd. Elke minuut zie je een andere scène, gemaakt door een andere filmmaker, ergens op de wereld.Van rauwe natuurbeelden tot appende Russen op een waterfiets. Het Niets is overal en is elk shot weer prachtig. Daaroverheen zit een voice-over, een monoloog van het Niets, heerlijk krakerig uitgesproken door Iggy Pop. Eerst poëtische teksten, rhythmisch op een soort rare tangomuziek. Tegeltjeswijsheden, maar die worden stiekem steeds serieuzer.
 
Niet echt een docu, maar wat is het dan wel? Met andere woorden, zo’n film die je telkens weer opnieuw kunt zien, waar je telkens iets anders uithaalt.
 
Te zien op zaterdagmiddag 25 november om 14.00 in de Brakke Grond. Hou onze socials in de gaten voor kaarten of koop ze vanaf 6 november via idfa.nl

Steven Aalders, Phi (RYB), 2017. Te zien tijdens Amsterdam Art Weekend in Slewe Gallery

5. Vooruitkijken: Amsterdam Art Weekend

Een tentoonstelling in de nabije toekomst. Om van te voren je vingers bij af te likken.

Elk jaar in november bruist en gonst het een beetje extra in de Amsterdamse kunstinstellingen: het is Amsterdam Art Weekend. Een festival zonder modderlaarzen en muntjes, maar wel met een retespannende programmering. Vaste prik is de openstelling van de Rijksakademie, waar grote internationale talenten je precies 1x per jaar in hun atelier laten koekeloeren. Verder kijken wij uit naar:
 
Internetkunstenaar Rafael Rozendaal die meerdere van zijn websitewerken groots gaat tonen in filmmuseum EYE. De Franse kunstenaar Christian Boltanski die de Oude Kerk overneemt met een installatie die ons moet laten nadenken over hoe wij na de dood herinnerd willen worden. En Steven Aalders in Slewe, geometrische rood-geel-blauw doeken in de school van De Stijl. En dan is er nog zoveeeeeel meer.
 
Van 23 t/m 26 november 2017

PS: En ook deze maand zaten we niet stil. Zo schreef Ko voor Brainwash dit stuk over Change the System in Boijmans en deze column voor Mister Motley over de tentoonstelling van Koen Vermeule in de Kunsthal (die we al eerder tipten). Kho interviewde documentairemaker Mea Dols de Jong over het werk van Marlene Dumans én sprak fotograaf Anouk Kruithof over haar nieuwe tentoonstelling in Foam voor Vogue. En schreef - zoals elke maand - de kunstpagina's van Vrij Nederland vol. 

PPS: Misschien wist je het al, maar ook dit jaar zijn wij weer te vinden op de Amsterdamse Museumnacht. In het Van Gogh Museum om precies te zijn, met een kunstkwis over vrouwen en vooroordelen in de kunst. En zoals je van ons gewend bent, je kunt ‘m ook winnen als je niks van kunst weet (hoewel iets weten wel helpt). Tickets voor de Museumnacht haal je hier.

PPPS: En hou onze socials in de gaten. Er komen weer wat prijsvragen aan!

Check onze volledige agenda
Elke dag kunst zien? Volg ons op Instagram en Facebook!
Stuur onze nieuwsbrief door naar een special friend
Deel 'm
Tweet 'm
facebook
instagram
medium
www
email
Copyright © 2017 Kunst kijken met Ko & Kho.