Copy
EEN EINDELOOS SUPERMUSEUM

Hallo allemaal,

Welkom in feestmaand december! Deze editie zit bomvol lekkers, van confetti-kunst tot huiveringwekkende sculpturen in Zwolle en natuurlijk een Kunst Kijk Tip waar je de deur niet voor uit hoeft. Voor een paar van jullie hebben we zelfs een klein kadootje! 

Ook leuk: omdat er zoveel moois in Nederland te zien is, zijn we een nieuwe rubriek begonnen: #NUTEZIEN, kunstwerken die nu nu nu te zien zijn in een Nederlandse kunstinstelling en volgens ons jouw blik verdienen. 

Vind je het leuk om iets bij te dragen aan Kunst Kijken? Je helpt ons al enorm met een shout-out (stories, twitter, you name it) of stuur ons door naar een van je vrienden.

Geniet ervan!
Liefs,

Ko & Yuki

PS: Wat deden we nog meer deze maand? We schoven aan bij Koffietijd, presenteerde een serie over Vincent van Gogh en aanstaande dinsdag hosten we een Young Collector's Circle talkshow over de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck. Zien we je daar?

Deze nieuwsbrief wordt gesponsord door jou?
Kunst Kijken met Ko & Kho is gratis en zal dat blijven, maar hoe groter we worden, hoe hoger de kosten. Interesse om als bedrijf, museum of culturele instelling eens een editie van deze nieuwsbrief te sponsoren? Mail ons  ♥︎ 
TENTOONSTELLING VAN DE MAAND

Giacometti - Chadwick: Facing Fear
in Museum De Fundatie, Zwolle
Installatieoverzicht Giacometti - Chadwick: Facing Fear
in Museum De Fundatie, Zwolle

We schrijven 1956. Op de Biënnale van Venetië wordt zoals elke editie de Grand Prix of Sculpture uitgereikt. Favoriet is de dan al grote speler Alberto Giacometti, maar de prijs gaat naar de jongere Lynn Chadwick. Niet getreurd, Giacometti won de prijs alsnog in 1962.

Nu is dat geen reden om deze twee kunstenaars samen te brengen in een tentoonstelling. Wel hun gemeenschappelijke thema, namelijk het vormgeven van de angst  - voor het einde der tijden - die tijdens de Koude Oorlog woedt in Europa. En dat deze twee mannen er op een totaal andere manier uiting aan gaven. Giacometti’s laat de mens zien als kwetsbaar, zonder opsmuk, geboetseerd. Chadwick’s beelden zijn robuust krachtig, soms zelfs agressief. Weg met romantiek van voor de oorlog.

Mooiste koppel in de tentoonstelling is die van een droevige hond van Giacometti samen met een brullend beest van Chadwick. Het laat goed de twee verschillende stijlen van de kunstenaars zien: het tere en lijdzame scharminkel van de een versus het waakse en onverzettelijke stierleeuwbeest van de ander.

De tentoonstelling is om stil van te worden. Giacometti’s langwerpige figuren zijn van een ontroerende weerloosheid (sowieso is Giacometti wel een kunstenaar waar we verliefd op zijn), Chadwick kenden we nog niet, maar het heeft iets huiveringwekkends hoe hij macht en energie heeft weten te stollen. Zo stilstaand hebben zelfs zijn grommende monsters iets koels.

De voornamelijk bronzen beelden van de twee kunstenaars staan bedaard te wachten om bekeken te worden in Museum De Fundatie.

EXTRA LEUK: Voor de eerste 3 enthousiastelingen (die niet samen zijn) ligt er in de museumwinkel van Museum De Fundatie een catalogus van de tentoonstelling klaar. Ja! Je leest het goed!

Zeg ‘Codewoord: 'Gia-Ko&-Kho-Metti’ tegen de winkelmedewerker en je krijgt de catalogus supergratis mee. Cadeautje. Het is december immers. (Bewijsfoto’s zien we graag!) Maar let op: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Snoozing is losing. Kusjes.
 

Te zien t/m 6 januari 2019 

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
ONZE FAVORIETE TENTOONSTELLINGEN VAN DEZE MAAND

 


David Claerbout, the 'confetti' piece in Annet Gelink gallery

Te zien t/m 12 januari


 

Fladderende confetti, Amerikaanse taferelen. Iemand heeft een overwinning behaalt, maar wie? Veel feestvreugde tot het omslaat… De Belgische videokunstenaar David Claerbout weet je aandacht 12 minuten lang vast te houden met zijn indrukwekkende slowmotion video-installatie the “confetti” piece. En zoals altijd toont hij ook zijn research, schetsen en behind the scenes. Fijn, compact, overzichtelijk. (En dus fantastisch).Freedom of Movement in het Stedelijk Museum Amsterdam
 

Elke twee jaar toont het Stedelijk een overzicht van jonge, in Nederland wonende kunstenaars. Deze editie focust op time-based media, een kunstjargonny superparaplu voor film, video, internetkunst, geluidskunst, performance, dans en workshops. Lekker fris is het, want waar je normaal pas als 40-plusser het museum in komt met je werk, zien we nu kunst die gaat over dingen (privacy, data en identiteit) waar wij ons mee bezighouden, gemaakt door leeftijdsgenoten.De Zindering van de Zee in de Mesdag Collectie, Den Haag

t/m 6 januari

De zee is een geliefd thema in de kunst. Zo schilderde Hendrik Willem Mesdag zeegezichten in de 19e eeuw, stierf kunstenaar Bas Jan Ader op zee (in sommige theorieën als kunstproject), en ook in deze eeuw is ze nog steeds hot. De Mesdag Collectie laat allerlei ‘zeekunst’ zien en mixt dat met hun eigen collectie. En dat allemaal in een klassieke Haagse villa.

KUNST KIJKEN ZONDER DE DEUR UIT TE HOEVEN

Via instagram vroegen we jullie of we meer kunstboeken moesten delen. Het antwoord was een volmondige JA. Dus dan kunnen jullie het krijgen ook ;)  
In het boek Playing to the Gallery neemt de Britse kunstenaar Grayson Perry je mee in de kunstwereld en legt alles uit, niet alleen over zijn eigen succesvolle carrière, maar ook hoe mechanismen zoals prijzen en verkopen werken. Een Waar Feest.

En oh oh wat delen wij zijn hoofdgedachte: “If there's one message that I want you to take away it's that anybody can enjoy art and anybody can have a life in the arts - even me! For even I, an Essex transvestite potter, have been let in by the artworld mafia.”


Koop het hierr (of bij je fijne boekhandel in de buurt)

 

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram

Sharing is caring ❤️

Share
Tweet
Share
Stuur 'm door

Volg ons overal 💪

Copyright © 2018 Kunst kijken met Ko & Kho
Je hebt aangegeven dat je toegang tot het eindeloze supermuseum wilt.

Open de nieuwsbrief in je browser
Uitschrijven (nee niet doen!)

Groetjes en tot volgende maand
👋