Copy
EEN EINDELOOS SUPERMUSEUM

Hoi!

Nieuwe maand, nieuwe kunst om te bekijken. Buiten is het koud, binnen kun je je handen en zieltje warmen aan te gekke tentoonstellingen (en een prachtige film). In deze SE05E02 van de nieuwsbrief sturen we je naar Amsterdam, Maastricht, Zwolle en naar een betere bioscoop bij jou in de buurt.

Geniet ervan!
Liefs,

Ko & Yuki

PS: Dit voorjaar mogen wij de Kinderkunstweek (een soort Kinderboekenweek maar dan voor kunst - logisch en awesome toch?) openen. En afgelopen maand schreven we ook weer een nieuw stuk voor Mister Motley.

Deze nieuwsbrief wordt gesponsord door jou?
Kunst Kijken met Ko & Kho is gratis en zal dat blijven, maar hoe groter we worden, hoe hoger de kosten. Interesse om als bedrijf, museum of culturele instelling eens een editie van deze nieuwsbrief te sponsoren? Mail ons  ♥︎ 
TENTOONSTELLING VAN DE MAAND

Vrijheid: de vijftig kernkunstwerken vanaf 1968 in Museum de Fundatie, Zwolle

Guido van der Werve (1977), Nummer acht,everything is going to be alright, 2007, video loop, 10’10”, collectie van de kunstenaar en GRIMM, Amsterdam | New York (video still © Ben Geraerts).

In Museum de Fundatie in Zwolle is de langverwachte tentoonstelling Vrijheid te zien. 50 kernkunstwerken uit de Nederlandse kunsten gemaakt na revolutiejaar 1968. Het overzicht is gecureerd door kunstcriticus en tentoonstellingsmaker Hans den Hartog Jager.

Het levert zalen vol herkenning op. Werken die je vast al eens gezien hebt en waar je nu van denkt: oja, ojaa, ojaaaa! De serie over moederschap van Rineke Dijkstra bijvoorbeeld die onlangs nog in het Stedelijk hing of de ‘bijenfilm’ van Jeroen Eisinga. Daardoor kijkt de show toegankelijk weg, licht verteerbaar (op Renzo Martens’ film Enjoy Poverty na dan). Elk werk wordt goed tekstueel begeleid door Den Hartog Jager zelf, waarin hij verbanden legt en je ook meer vertelt over het hele oeuvre van de betreffende maker.  

Maar er zijn ook wat dingen mis, helaas dingen die vaker mis gaan in ons landje. De selectie van vijftig is absoluut niet representatief voor de afgelopen vijftig jaar Nederlandse kunstgeschiedenis. Zo zijn er maar twaalf vrouwelijke makers opgenomen en amper mensen van kleur. Zoals het activistische vrouwelijke kunstenaarscollectief Guerilla Girls al eens mooi zei: “Als je niet inclusief programmeert zie je eigenlijk maar de helft van de realiteit.” 

Kortom: Vrijheid is absoluut een tentoonstelling om te bekijken, want het is een genot zo veel instant klassiekers bij elkaar te zien, maar zie het niet als een volledige kunstgeschiedenisles.

Te zien t/m 12 mei

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
ONZE FAVORIETE TENTOONSTELLINGEN VAN DEZE MAAND

 

Tino Seghal - This Variation (2012) in het Stedelijk Museum, Amsterdam

Te zien van 4 februari t/m 3 maart

 

Goed nieuws: This Variation van Tino Sehgal is weer te zien in het Stedelijk! Uitroepteken! Zijn werk mag niet gedocumenteerd worden, maar dat heeft hier ook niet zo gek veel zin. Een grote zaal van het museum is namelijk helemaal verduisterd. Je ziet eerst geen hand voor ogen en je hoort gezang. Naarmate je langer blijft, wennen je ogen en word je langzaam onderdeel van het kunstwerk.

 

David Lynch: Someone is in my house in het Bonnefantenmuseum, Maastricht

Te zien t/m 28 april

Je kunt Lynch kennen als regisseur, bijvoorbeeld van de sicke, onvolprezen serie Twin Peaks, maar hij ziet zichzelf vooral als beeldend kunstenaar. In het Bonnenfantenmuseum zijn 500 van zijn donkere, lugubere, gewelddadige (en soms hilarische) kunstwerken te zien. Soms op reusachtige doeken, soms op de achterkant van een luciferdoosje. Maar altijd duister. Een tentoonstelling waar de rillingen van over je rug gaan lopen.


Jan Švankmajer: The alchemical wedding in Eye, Amsterdam

 

Het oeuvre van de Tsjechische kunstenaar Jan Švankmajer in één woord? Absurd. Nog voor het digitale tijdperk liet hij al alledaagse objecten tot leven komen in zijn animaties waarin mensen schoenen eten, goochelaars elkaar aftroeven en puntenslijpers rondtollen. Extra bijzonder zijn de sculpturen in het midden van de show, waarmee hij een ode brengt aan het minst gewaardeerde zintuig van de mens: onze tast.

ONDERUITGEZAKT KUNST KIJKEN

Lekker onderuitgezakt hebben wij genoten van de 3,5 uur durende Duitse arthouse epos Werk ohne Autor. De meeslepende film laat goed zien welke kracht kunst kan hebben. Gebaseerd op het leven van kunstenaar Gerhard Richter (hoef je niet te kennen) en inmiddels genomineerd voor een Oscar in de twijfelachtige categorie Beste Niet-Engelstalige film. (Trailer!)

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram

Sharing is caring ❤️

Share
Tweet
Share
Stuur 'm door

Volg ons overal 💪

Copyright © 2019 Kunst kijken met Ko & Kho
Je hebt aangegeven dat je toegang tot het eindeloze supermuseum wilt.

Open de nieuwsbrief in je browser
Uitschrijven (nee niet doen!)

Groetjes en tot volgende maand
👋