Copy

Welkom in de allereerste editie van 2018,

We waren even vrij en togen onder andere naar Deutschland en Frankrijk. Kunst Kijken never stops. Voor de ultimate tentoonstellingstips van februari zijn we wél binnen onze kleine landgrenzen gebleven: we sturen je naar Den Haag, Rotterdam, Zwolle én Amsterdam. En natuurlijk het hele internet over (check onze socials).

Stuur ons vooral je foto’s van tentoonstellingen die je tof vond. Vinden wij heel leuk!

Liefs en molto mucho kijkplezier,

Ko & Kho

Elke dag kunst zien? Volg ons op Instagram en Facebook!
Michael Wolf, Architecture of Density #39, 2014

1. Dat waar je niet onderuit komt: Michael Wolf: Life in Cities in Fotomuseum Den Haag

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Mensen opgepropt in de metro, in kleine kamertjes in flatgebouwen waar geen einde aan lijkt te komen, in fabrieken waar onder barre omstandigheden miljarden speelgoedjes worden gemaakt voor Westerse kinderen. Dat is het leven in Aziatische megacities, waanzinnig vastgelegd door fotograaf Michael Wolf (niet te verwarren met Fire & Fury - Michael WolfF).

Wolf woont al bijna 25 jaar in Hong Kong, waar hij eerst als journalist en nu als kunstenaar klikt. Het meest in het oog springen de foto’s van kolossale wolkenkrabbers, zo gemaakt dat ze forever door lijken te gaan. Het zijn bijna patronen, totdat je de ramen en de levens die daarachter plaats moeten vinden gaat tellen. Dat, in combi met de treurige reizigers, de woonhokken en het fabrieksleven, geeft een mooi maar hartverscheurend beeld van het ‘gewone leven’ in Hong Kong en Tokio.

Te zien t/m 22 april

Zoro Feigl, Poppy, 2012

2. Dat waar je niet onderuit komt: Zoro Feigl: Infinity in Electriciteitsfabriek & Another Dimension in Nest, Den Haag

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

In een oude fabriekshal, midden in Den Haag, waar het wat koud en viezig is, hangen een paar enorme bewegende kunstwerken van Neerlands talent Zoro Feigl. Met motortjes laat Feigl alles bewegen: van grote rubberen lappen tot een reusachtige rode rok en een lang lint dat beweegt alsof er een onzichtbare ritmisch gymnast aan het werk is. We zijn al langer fan van Feigl, en hier maakt hij het wederom waar: bijzonder werk van een bijzondere kunstenaar op een bijzondere locatie.

En er is meer. Want bij de buren, bij Nest, heeft Feigl een tentoonstelling samengesteld met andere bewegingskunst. Het is een kleine tentoonstelling, maar bijna alle werken hebben een hoge dosis poëzie in zich. Denk: lichtgevende propellers, rook dat om gesteente danst en een klok waar tijd letterlijk geld is.

Zoro Feigl: Infinity & Another Dimension zijn allebei te zien t/m 11 maart

Let op: alleen open op donderdag t/m zondag!
Zie hier alle openingstijden

Jacqueline Hassink, Langisjór 2 Unwired Landscapes 63°58’11″N 18°41’6″W Road F235, Vatnajökulsþjóðgarður, Iceland, 2015

3. Dat waar je niet onderuit komt: Jacqueline Hassink: Unwired in Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Het is een van de grootste first world problems van dit moment: de voortdurende bereikbaarheid en het eindeloze geswipe op onze telefoons. Voor haar serie Unwired toog fotograaf Jacqueline Hassink naar de laatste plekken op aarde waar je weinig hebt aan je onbeperkte databundel: plekken zonder bereik. Deze zogenaamde whitespots zijn steeds schaarser. Alleen nog in de echte uithoeken van onze aardbol zijn ze te vinden: de donkere bossen van Japan, de Noordelijke IJszee en de hooglanden van IJsland. 

De hele serie is nu te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en wie naar binnen wil levert schoenen én telefoon in. Want alleen dan ervaar je dat wat je op de foto’s ziet. Een rust waardoor in je hoofd weer nieuwe ideeën opborrelen. 

Te zien t/m 6 mei

Neo Rauch, Die Kontrolle, 2010

4. Dat waar je niet onderuit komt: Neo Rauch: Dromos in het Museum De Fundatie, Zwolle

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Waar in de rest van Europa men zich in de jaren na de WOII richtte op abstracte kunst, bleef men achter het Gordijn nog lekker figuratief (not-abstract) schilderen. Zo ook Rauch, die opgroeide in het Oost-Duitse Leipzig. Na de val van de muur brak Rauch door in de rest van de wereld met zijn gigantische dromerige doeken, met felle kleuren, waar op elke centimeter iets gebeurt.

Wat opvalt is hoe goed en virtuoos Neo Rauch kan schilderen. Overal gebeurt iets en alles is met even veel aandacht en liefde geschilderd. Zo goed, dat hij volgens directeur van De Fundatie de Rembrandt van deze tijd is. Flinke uitspraak, we know. Of dat ook echt zo is, dat weten we niet, dat moeten jullie zelf maar beoordelen.

Te zien t/m 3 juni
Christian Boltanski: Na in de Oude Kerk, Amsterdam. Foto: Gert-Jan van Rooij

5. Dat waar je niet onderuit komt: Christian Boltanski: Na in de Oude Kerk, Amsterdam

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

De Oude Kerk is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam en er liggen zo’n 20.000 mensen begraven. Geen wonder dat de plek direct bij binnenkomst al magisch aanvoelt: hier ligt eeuwen aan gedachtegoed en levenservaring. Speciaal voor de kerk maakte de Franse kunstenaar Christian Boltanski een immense installatie over leven en dood.

Door hoge zwarte blokken verdwijn je zo nu en dan uit zicht. Even ben je helemaal alleen met die donkere, koude stenen. Een tikje griezelig, maar daardoor keer je wel naar binnen en sta je stil bij het leven, het einde ervan en hen die je verloren bent. 

Extra tip: lees het interview met Boltanski in het krantje dat je bij de ingang krijgt. He’s hell of a wise French guy. 

Te zien t/m 29 april

PS:
Op 4 maart in het weer bal in Rotterdam, dan is er namelijk de Museumnacht010. A night at the verschillende musea die de stad rijk is. Daar kijken we naar uit. Speciaal voor de Museumnacht010 hebben wij een route samengesteld met de dingen die wij zeker gaan bekijken, en en en we mogen binnenkort 2x2 kaarten weggeven. Hou onze socials in de gaten voor route and prijsvraag.

PPS:
Deze week is weer de belangrijkste beurs van hedendaagse kunst die we hebben in ons landje. Waar? In Rotterdam. De naam? Art Rotterdam. Wat kun je verwachten? Allemaal amazeballs galeries uit binnen- en buitenland die de allernieuwste en allerbeste kunst laten zien. Hier zie je wat er nu speelt in de kunsten. En je mag ook gewoon komen als je niets wil kopen. Dat is helemaal niet gek. Doen wij namelijk ook.

PPPS:
Hoera! We hebben als Nederland wat te vieren. We hebben namelijk de Europese Culturele Hoofdstad in ons midden! Nou ja, niet helemaal in ons midden, want het is Leeuwarden, maar dat mag de pret niet drukken. Wij zien heel erg uit naar de kunst- en cultuur die daar dit jaar gaat floreren. En we hebben een scoop: het zou zomaar kunnen dat je ons daar een paar keer gaat tegen kunnen komen. To be continued...

Check onze volledige agenda
Elke dag kunst zien? Volg ons op Instagram en Facebook!
Stuur onze nieuwsbrief door naar een special friend
Deel 'm
Tweet 'm
facebook
instagram
medium
www
email
Copyright © 2018 Kunst kijken met Ko & Kho.