Copy

Hello hello,

Daar issie dan. De zon! 🔥 En onze nieuwe nieuwsbrief! De april-editie. Want als je deze maand kunst wil kijken, doe het dan bij een van deze vijf. In Almere, Rotterdam, Amsterdam, Den Bosco of Marstrand, Zweden (voor extra tropical vibes).
Veel pleziertjes!

XOXOX Ko & Kho

Elke dag kunst zien? Volg ons op Instagram en Facebook!
Sam Jinks, Untitled (Kneeling Woman), 2015

1. Dat waar je niet onderuit komt: Hyperrealisme Sculptuur in Kunsthal, Rotterdam

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

De Kunsthal in Rotterdam toont in deze tentoonstelling precies wat ze beloven: sculpturen van ons soort, de mensch. Alles is realler dan real, hyperrealistisch real. De plooitjes aan de onderkant van een voet, de korte stoppels op een mannenkin en het bloederige slijm dat vastkleeft aan een pasgeboren baby. Het is lekker mensen kijken zonder dat het stiekem moet. 

Maar wie verder kijkt, ziet ook dat er dingen niet kloppen. Of nou ja kloppen... Wanneer is een mens eigenlijk nog een mens? Is een meisjesbaby nog één van ons als ze een slurfje als neus heeft of één erg behaarde mannenarm. Deze tentoonstelling gaat over de opschuivende grenzen van het menselijk lichaam, en geeft ons een klein inkijkje in de toekomst: de tijd waarin alles maakbaar is. #slurfjes4everyone

Te zien t/m 1 juli

Jonas Lindstroem, Truth or dare, 2017 (still)

2. Dat waar je niet onderuit komt: Overdaad in Kunstlinie Almere Flevoland, Almere

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Ken je dat? Dat je soms helemaal cray cray gaat door alle beelden die je de hele dag op je afgevuurd krijgt? Tv, billboards, internet en dat je soms zonder dat je weet waarom ineens met je mobiele gsm in je hand zit? Toch een beetje de ziekte van deze tijd, en dus, zoals dat dan gaat, wordt er kunst over gemaakt.

In Kunstlinie Almere Flevoland is nu een tentoonstelling over die overdaad aan beeld, waaronder een film van Kendrick-Lamar-videoclip-regisseur Jonas Lindstroem, een zoektocht naar de identiteit van ‘anonieme selfiemakers’ in computerwinkels en bergen van ‘willekeurige’ uitgeprinte foto’s die mensen publiekelijk hebben gedeeld op Flickr.

Te zien t/m 17 juni

Zhao Bandi, China Lake C., 2015

3. Dat waar je niet onderuit komt: A Chinese Journey: The Sigg Collection in Het Noordbrabants Museum, Den Bosch

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Je bent de Zwitserse ambassadeur in China en je moet wat. Zo begon Uli Sigg aan zijn collectie hedendaagse Chinese kunst, inmiddels de grootste ter wereld. Een vijftigtal werken zijn nu voor het eerst bij elkaar in onsch Den Bosch te zien. Het is lekker verfrissend, want eerlijk is eerlijk: wie aan Chinese kunst denkt heeft nog vaak het vooroordeel van porseleinen vazen en in hout gesneden draken voor zich. Nou, wake up, dat is al lang niet meer zo. 

Dit overzicht laat de rijkheid van de afgelopen vijftien jaar zien, een generatie kunstenaars die lekker wars is van wat er van hen verwacht wordt, sommige zijn zelfs geband door de Chinese overheid. Verder te zien: werken van de grootste Chinese naam Ai Weiwei en het pr-hoogtepuntje, een remake van het Griekse beeld Venus van Milo, uitgevoerd in pandakak. Ja echt.

Te zien t/m 8 juli

Extra leuk, wij doen een superspecial kunstkwis bij deze tentoonstelling! Op 29 april! Aanmelden kan hierrrr.

4. Tijd voor een fieldtrip: Strandverket Konsthall in Marstrand, Zweden

Een toffe tentoonstelling in Europa, een excuus om reisplannen te smeden.

We waren in Zweden en gingen juist eens niet naar de grote musea, maar naar het kleine verstopte Strandverket. Vroeger een fort, nu een kunsthal. Dikke muren, kleine ramen en de zee die op de achtergrond klotst. Oh, hadden we al gezegd dat het op een eilandje ligt? Alleen te bereiken met een klein pontje, een uurtje rijden door de ruige Zweedse natuur vanaf Götenborg. 

Strandverket is zo’n heerlijk museum om in weg te mijmeren én eentje met een toffe programmering. Geen verstofte militaire outfits of gekke parafernalia, maar kunst van moderne internationale kunstenaars. Nu is er werk van Bard Breivik te zien, een Noorse beeldhouwer die van ruige materialen, zoals steen, prachtige gepolijste werken maakt. Onze favoriet: een reeks boomstammen die zo geschuurd zijn dat de jaarringen een golvend patroon vormen. Noorse kunst in een Zweeds fort, so international.

Hito Steyerl, Liquidity Inc., 2014 (still)

5. Dat waar je niet onderuit komt: Hito Steyerl, Ben Rivers, Wang Bing: EYE Art & Film Prize & EYE Xtended in Eye, Amsterdam

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Elk jaar reikt het Amsterdamse filmmuseum Eye een prijs uit voor een kunstenaar die werk maakt dat ergens tussen film en beeldende kunst in hangt. In het museum zijn de vorige drie winnaars te zien: Hito Steyerl, Ben Rivers en Wang Bing. En vooral van die eerste krijgen wij instant vlinderkriebels. In haar werk Liquidity Inc. (2014) vertelt ze aan de hand van internetfilmpjes, jaren-90-computereffecten en een personage met bivakmuts én uilenshirt over liquiditeit (in de zin van economics én in de zin van water). Klinkt raar, is het ook, but also very vet (interessant). 

Daarnaast heeft EYE iets nieuws: Xtended. Waar steeds één Virtual Reality (vurtjoewal riejelietite)-kunstwerk te zien is. Een ontwikkeling om heel blij van te worden: je bevindt je namelijk ín een kunstwerkwereld, waarin je niet anders kan dan je volledig over te geven. Nu is er een werk van Paul Auster te zien, maar later in het jaar komt ook favorietje Marina Abramovic langs.

Hito Steyerl, Ben Rivers, Wang Bing: EYE Art & Film Prize is te zien t/m 27 mei

En hiero meer info over Eye Xtended.

PS: Afgelopen maandag mochten we aanschuiven bij RTL Late Night (💪) om te kletsen over het werk van Jeff Koons dat dit weekend door een bezoeker (waarschijnlijk per ongeluk) brak, andere museumongelukjes en ons pleidooi voor het toegankelijker maken van beeldende kunst. Terugkijken kan, terugzwaaien mag je altijd proberen!

PPS: In april doen we ook weer een kunstkwis (die je ook kan winnen als je niks van kunst weet). Bij de tentoonstelling A Chinese Journey in Het Noordbrabants Museum dus. Op 29 april. Meekwissen? Aanmelden kan hierrrr.

PPPS: Voor Vogue sprak Kho met kunstenaar Aukje Dekker over haar favoriete kunstwerk. Get it in je local kioskje. Voor Mister Motley schreef Ko dit stuk aan de hand van een werk van Jan Rothuizen.

Check onze volledige agenda
Elke dag kunst zien? Volg ons op Instagram en Facebook!
Stuur onze nieuwsbrief door naar een special friend
Deel 'm
Tweet 'm
facebook
instagram
medium
www
email
Copyright © 2018 Kunst kijken met Ko & Kho.