Copy
EEN EINDELOOS SUPERMUSEUM

Ha lieve Kunst Kijken lezers, 

 

Bladeren worden geel, de lucht is nog steeds blauw en hier is een lijst met kunsttips waarvan je denkt: ‘wow’. Sorry not sorry. 

 

We hebben wederom het hele land (en continent) doorgecrosst voor de mooiste tentoonstelling en andere kunsttips. En hier zijn ze dan ook: geheel gratuit in je inbox. Van een ontroerend werk vol doorgespieste tijgers (tijgersaté anyone?) tot een heerlijke roman om mee op de bank te kruipen. (waarvan we ook twee exemplaren weggeven voor de doorscrollers!) 

Geniet ervan en laat ons weten wat je gezien hebt!

Liefs, 

Ko & Kho

 

PS: Kho interviewde samen met Heske ten Cate o.a. @zeikschrift en profvoetballer Rocky Hehakaija voor haar podcast Naakt op een Kleedje, dé podcast over vrouwelijke kunstenaars. Luister de afleveringen hierrrr

Wil je ons een vervroegd Sinterklaas kado geven? Stuur onze nieuwsbrief of instagram dan door aan je vrienden! De more kunstliefhebbers, the better.

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
TENTOONSTELLING VAN DE MAAND

Rembrandt-Velázquez in Rijksmuseum, Amsterdam

Jan Asselijn, De bedreigde zwaan, Amsterdam, Rijksmuseum

Bijna iedereen in Nederland kent de namen Rembrandt, Hals en Vermeer, maar die van de Spaanse meesters uit diezelfde periode - Velázquez, Zurbarán, Murillo - kennen we een stuk minder goed. Dat komt vooral vanwege de Tachtigjarige Oorlog die we in de zestiende en zeventiende eeuw hadden met Spanje. Oorlog betekent weinig (kunst)handel. Dus: weinig tot geen Spaanse meesters in Nederlandse musea. Gelukkig brengt het Rijksmuseum daar dit najaar verandering in.

In de zalen hangen de Nederlandse en Spaanse tijdgenoten gebroederlijk naast elkaar. Letterlijk, want de kunstwerken hangen in deze tentoonstelling in Nederlands-Spaanse paren. De paralellen zijn helder, zo gingin beide landen de schilderkunst megalekkeren was het geloof hyperbelangrijk.. Maar er zijn ook duidelijke verschillen: zij katholiek, wij protestants. Dat zie je terug in het kunstwerken, maar ook in de lijsten. Let maar op: de uitbundige lijst hangt altijd om het Spaanse doek.

Het meest verbluffende paar is dat van Jan Asselijns De bedreigde zwaan (ca.1650) en De Heilige Serapion (1628) van Francisco de Zurbarán. Rechts de grote witte vleugels van een zwaan, een symbool voor politieke martelaar Johan de Witt en links de witte drapering van een heilige die leefde voor zijn geloof. Twee totaal verschillende doeken, maar naast elkaar is de gelijkenis huiveringwekkend.

Doorgaans zijn we natuurlijk meer van de moderne en hedendaagse kunst, maar deze tentoonstelling is er eentje die we niet konden weerstaan. Gewoonweg heerlijk om deze Spaanse meesters als Velázquez en Murillo een keer hier in Nederland te zien. Oh, dat giga doek van Velázquez van Apollo en Vulcanus. Oh, en die Rembrandt van een lezende vrouw, die kende we ook nog niet, maar wat is die geweldig! Oh, en die maden en torren die over een lijk lopen op een doek van Juan Valdés de Leal. Oh, en dat kleine werkje met die schitterende asperges van Coorte. Oh, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Oh, Oh, Oh. 

Exxxtra: speciaal over bij deze tentoonstelling schreven we een blog met 7 Weetjes over Rembrandt en Velázquez en andere werken uit deze show. Over een doek dat voor het eerst Spanje uit is, een doek waarvan nog steeds niemand weet hoe het precies geschilderd is en een werk dat voor het eerst sinds veertig jaar weer voor het publiek te zien is. En dat allemaal voor deze tentoonstelling.

Te zien t/m 19 januari 2020


 

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
ONZE FAVORIETE TENTOONSTELLINGEN VAN DEZE MAAND

Cai Guo-Qiang - Inopportune: Stage Two in Kröller-Müller Museum, Otterlo

Te zien t/m 19 april 

Bij binnenkomst is het gelijk wow. In een groot-grote zaal in het Kröller-Müller staan-zittten-hangen negen tijgers (geen echte), mooi verspreid door de ruimte. Elk doorboord met tientallen pijlen. Sommige nog strijdbaar, maar het aangrijpendst zijn de tijgers die al springend of vallend, maar in ieder geval kronkelend, vergaan van de pijn.


Louise Bourgeois - To Unravel a Torment in Museum Voorlinden, Wassenaar
 

Te zien t/m 17 mei 2020

 

 

 

Voor de ingang van Museum Voorlinden staat een reusachtige bronzen spin, beetje eng misschien, maar ze heeft ook iets kwetsbaars. Het is een prachtige inleiding op een bijzonder overzicht van het werk van Louise Bourgeois. Een tentoonstelling met weerloze kunst, intiem werk, dat soms iets viezigs heeft, omdat niemand perfect is. Kortom: het soort kunst dat we eigenlijk niet zo goed kennen van Voorlinden, maar dat te gek werkt in hun puntgave ruimtes.


La Biennale di Venezia

Te zien t/m 24 november

 

Tot eind november is heel Venetië nog volgestouwd met kunstwerken van de Biënnale, een van de grootste én oudste beeldende kunstmanifestaties wereldwijd. Veel landen hebben er een eigen paviljoen waar ze het actuele neusje van hun kunstzalm serveren. Dit zijn onze favoriete paviljoentjes: 

1. Litouwen, met een opera opgevoerd op een kunstmatig strand, wees er vroeg bij, want de rij is laaaangggg.

2. Ghana, met werken van o.a. El Anatsui en Lynette Yiadom-Boakye <3

3. Frankrijk, met een dromerige film van Laure Prouvost 

4. Scandinavië, de drie landen combineren natuur met textiel op een  wonderschone way.

ONDERUITGEZAKT KUNST KIJKEN
'Niets is gelogen' van Sacha Bronwasser
+ winactie! 

Links: Wim Crouwel, Vormgevers, 1968. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Rechts: Wim Crouwel, Stedelijk Museum Amsterdam, 1971. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

Na jarenlang kunst te hebben gerecenseerd, schrok Sacha Bronwasser er niet voor terugt om zélf kunst te gaan scheppen in de vorm van een roman. Haar roman Niets is gelogen leest weg als een lekker kijkje achter de schermen van de kunstwereld én laat zien hoe een gebeurtenis door iedere betrokkene totaal anders beleefd kan worden. Ons geheugen is absoluut niet te vertrouwen… 

En hoe leuk?! We mogen van uitgeverij Ambo Anthos twee exemplaren weggeven. 

Reply op deze mail met je favoriete ándere kunstroman. Uit de leukste antwoorden selecteren we twee winnaars die we het boek opsturen. 

Zelf het boek aanschaffen? Bestel ‘m hier. 

 

Sharing is caring ❤️

Share
Tweet
Share
Stuur 'm door

Volg ons overal 💪

Copyright © 2019 Kunst kijken met Ko & Kho

Je hebt aangegeven dat je toegang tot het eindeloze supermuseum wilt.

Open de nieuwsbrief in je browser
Uitschrijven (nee niet doen!)

Groetjes en tot volgende maand
👋