Copy

Hey hallo!

Nieuwe nieuwsbrief, nieuwe kunst, nieuwe kansen. Deze maand weer een bonte verzameling van een ijzeren utopia in Amsterdam-Noord tot een gefileerde Steve Bannon in Rotterdam, van spannende combinaties van oude en nieuwe kunst in Haarlem tot technische-hoogstandjes-kunst in Amsterdam. En er is een prachtige tentoonstelling net over de Duitse grens. Kortom: geen smoesjes meer om geen kunst te kijken.

Veel plezier!
Love love,

Ko & Kho

OPROEP:

Cliché, maar waar: het allerleukste aan Kunst Kijken vinden wij dat we heel veel toffe mensen hebben leren kennen, ja jullie ja! 😻

Elke keer, of we jullie nu in musea spreken of op social media, vertellen jullie ons weer zulle vette verhalen over kunst dat we besloten hebben om die te gaan delen! Bijvoorbeeld het kunstwerk dat je zag met je grote liefde, of een werk waar je om moest lachen. Het mag een groots verhaal zijn of juist klein. All is good. 

DOE MEE: Mail ons (hallo@kunstkijken.net) met een kunstwerk dat bijzonder voor je is en in twee regels waarom dat zo is (langer mag ook). Voeg een foto bij van het werk, het liefst met jou erbij. 🕺🏽 

Ter inspiratie: Hier vind je de kunstwerken die bijzonder zijn voor Ko & Kho.
Elke dag kunst zien? Volg ons op Instagram en Facebook!
Installatieoverzicht Kerry James Marshall & Frans Hals. Foto: Gert Jan van Rooij.

1. Dat waar je niet onderuit komt: Rendez-Vous met Frans Hals in Frans Hals Museum: Hof en Hal

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

In het Frans Hals Museum in Haarlem doen ze wat nieuws. Transhistorisch presenteren noemen ze dat. Dat is moeilijks voor oud en nieuw door elkaar. Pronkcombi: twee portretten van twee vrouwen, waarvan een door de Hollandse meester Frans Hals (uit 1631) en een door de Amerikaanse kunstenaar Kerry James Marshall (uit 2014). Hals’ vrouw zit er keurig bij in aardse tonen. Die van Marshall staat in een knalkleurende omgeving, waardoor ze zelf (bijna helemaal zwart geschilderd) wegvalt. Gewaagd, maar het werkt.

Deze nieuwe manier van tentoonstellen komt uit het prille huwelijk van het Frans Hals Museum (oude kunst) en De Hallen (nieuwe kunst). Ze waren altijd al innig, maar nu is het officieel, en heten ze Frans Hals Museum Hof en Hal. En na het huwelijk hangt nu oud en nieuw door elkaar heen.

What we ook love: er zijn heel veel bloemen en planten in de zalen. Bovendien zijn er banken die beter zitten dan we van museumbanken gewend zijn. Opwindend lekker zelfs.

Te zien t/m 30 september

Atelier van Lieshout, Domestikator, 2015. Foto Patrick Skrypczak

2. Dat waar je niet onderuit komt: Ferrotopia op NDSM-terrein, Amsterdam

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Op het rauwe NDSM-terrein is een openluchttentoonstelling met installaties van Atelier van Lieshout te zien. De installaties houden midden tussen sculptuur en tiny-houses. Het zijn grote beelden, waar je theoretisch in zou kunnen wonen. Ze zijn hard en kil in vorm, maar hebben ook iets voor te lachen.

Berucht is zijn werk Domestikator (2015), waarbij het ene gebouw het andere gebouw op z’n hondjes lijkt te “neuken”. Vorig jaar zou het geplaatst worden voor het Louvre, maar toen toch niet - te grof voor de Fransen. Daarnaast staat het Valhamerhuis: ook een tiny house met daaraan vast een enorme valhamer, waarmee op gezette tijden wasmachines, auto’s en ander metaal wordt kapot geslagen. Zodat er van dat ijzer weer nieuwe beelden gesmeed kunnen worden, die ook weer in Ferrotopia staan.

PS: Wil je wel een keer in een werk van Atelier van Lieshout slapen? Dat kan. In België. Reserveren voor een romantic night out kan hier

Te zien t/m 2 december

Links: een deel van een kunstwerk van David Zink Yi, een deel van een kunstwerk van Kimsooja

3. Net over de grens: Polyphon in Langen Foundation, Neuss, Duitsland

Een goede reden voor een dagtripje

Op een oude raketbasis net over de Duitse grens ligt de Langen Foundation. Een fabuleus betonnen gebouw ontworpen door de Japanse estheticus en architect Tadao Ando. Het museum heeft grote, hoge tentoonstellingsruimtes met veel echo en glas.  

Nu is er de tentoonstelling POLYPHON te zien. Elk kunstwerk in deze groepsshow is ontstaan in het hoofd van een kunstenaar die ‘polyfoon’ denkt. Hij of zij brengt meerdere stromingen, culturen of wereldbeelden samen in kunst. Het meest bijzondere vonden wij het werk van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Kimsooja: kleurige lappen die zachtjes wiegen in de wind. Vooral omdat het nostalgische beeld van de was doen bij je ouders zo lekker in contrast staat met de hypermoderne kunstruimte waarin het te zien is.

Te zien t/m 19 augustus

Kho in de tentoonstelling van Studio Drift

4. Dat waar je niet onderuit komt: Studio Drift: Coded Nature in Stedelijk Museum Amsterdam

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Instagram overstroomt er bijna van, zo oogstrelend is het werk van Studio Drift. Voor het eerst ooit hebben ze een museale tentoonstelling. Extra bijzonder dat dat direct in het prestigieuze Stedelijk Museum is. Het Nederlandse kunstduo maakte furore met een lichtgevende replica van een paardenbloem en stal vorig jaar de harten van de internationale kunstwereld met hun zwevende blok ‘beton’.

Wij vinden het vooral bijzonder hoe zij in elk kunstwerk op een poëtische manier de allernieuwste technologische ontwikkelingen weten te verwerken. Een hangend werk van tientallen lichtjes dat reageert op je aanwezigheid, een stalen skeletsculptuur dat zo ritmisch en flexibel beweegt dat elke yogi jaloers zou worden. Leuke denkoefening: hoe kijkt men over honderd jaar naar hun werk?

Te zien t/m 26 augustus

Stills van Steve Bannon’s film Generation Zero (2010). Beeld: Remco van Bladel en Jonas Staal

5. Dat waar je niet onderuit komt: Steve Bannon: A Propaganda Retrospective in het Nieuwe Instituut

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Steve Bannon? Dat is toch die gekkie die een tijdje Trump adviseerde en een van de grootste extreemrechtse sites ter wereld leidde? Yup. Wat moet die in een museum?! 

Wat blijkt: Bannon maakte maar liefst negen (9!) propagandafilms, waarin hij naar hartelust doemdenkt. We gaan volgens hem allemaal ten onder aan islamitisch fundamentalisme en nog meer economische crisissen.

De Nederlandse kunstenaar Jonas Staal analyseerde Bannons films en toont very interesting hoe deze ‘kunst’ van invloed is geweest op de opkomst van Trump. Oh ironie, wat als de linkse hobby gebruikt wordt voor rechts gewin, wat is dan het antwoord van links?

Te zien t/m 23 september

PS: Misschien heb je het niet meegekregen, maar Kanye West is opeens een Trump-fan. Die zagen we niet aankomen. Maar toen lazen we dit stuk erover, waarin iemand vermoedt dan Kanye zijn eigen versie van dit performancekunstwerk van Joseph Beuys aan het maken is. Zou het? Hoe vet if true! 

Check onze volledige agenda
Elke dag kunst zien? Volg ons op Instagram en Facebook!
Stuur onze nieuwsbrief door naar een special friend
Deel 'm
Tweet 'm
facebook
instagram
medium
www
email
Copyright © 2018 Kunst kijken met Ko & Kho.