Copy

Welkom in het Groote Lentenummer!

Wij kruipen langzaam weer uit onze winterdip en zijn vol energie bezig met allerhande toffe plnnen. Als eerste op de hoogte zijn? Volg ons op socials of socials. Deze editie zit boordevol fotografie, van eigen bodem tot een groep opgeleid door onze Oosterburen. Maar er is ook good ol’ schilderkunst. En heuse kunst voor in je fysieke brievenbus.

Lees snel verder en veel kijkplezier!

Groeten van ons,

Ko & Kho

Elke dag kunst zien? Volg ons op Instagram en Facebook!
Francis Bacon, Triptych, 1974-77

1. Tijd voor een city trip: All too human: Bacon, Freud & a century of life in Tate Britain, Londen

Een toffe tentoonstelling in Europa, een excuus om reisplannen te smeden.

Oh oh, we zouden elke dag wel even naar Tate in Brexit country willen varen. Ook nu pakt het museum weer uit met een megaklapper van een tentoonstelling: All too human: Bacon, Freud & a century of life.

De doeken van Bacon, Freud en aanverwanten zijn ruw én teder. Tegelijk. Het zijn portretten waarop we niet alleen het lichaam zien, maar ook de pijn, het vlees en de lelijkheid. We zien échte mensen en niet alleen opgedirkte chicheid. Het is in die zin hele openhartige kunst, moedig misschien zelfs, waarin we de psyche van zowel het model als de schilder terug zien op het doek.

Te zien t/m 27 augustus

Robin de Puy, Randy, 2016

2. Dat waar je niet onderuit komt: Robin de Puy: Randy in Bonnefantenmuseum, Maastricht

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Robin de Puy, fotografe van voornamelijk contrastrijke zwart-wit fotografie, doorkruiste drie jaar geleden Amerika op een Harley Davidson. De tocht resulteerde in een prachtig rauw inkijkje in het leven van niet-doorsnee Amerikanen. Een van die levens was dat van Randy, zijn besproete koppie liet De Puy niet los. Ze ging terug en bleef hem vast leggen. Gekkebekkentrekkend, tandenpoetsend, in gedachten verzonken.

Een overzicht van Randy is nu te zien, in een intieme tentoonstelling in het Bonnefanten. Een ruimte waarin je vanuit een motelbed naar hem kan kijken en een collage-achtige installatie waardoor je hem in al zijn facetten ziet. Heel mooi, zo’n ode aan één iemand, zonder opsmuk.

Te zien t/m 13 mei

3. Tof initiatief in de kunsten: het kunst abonnement A2 Paper

Kunst in je brievenbus

Yes, hier houden wij van. Elke twee weken een nieuw kunstwerk in de bus. Hadden we zelf wel bedacht willen hebben. Voor nog geen drie euro (oké eerlijk: € 2,99) per maand krijg je nieuwe prints op A2-formaat gewoon in de brievenbus. Werk van minder bekende en bekende kunstenaars, gecureerd door toffe namen uit de culturele sector. Hatsa. Niks meer aan toe te voegen. Groetjes, jaloerse groetjes.

Abonneren kan hier

Rineke Dijkstra, Vondelpark, Amsterdam, June 19, 2005

4. Dat waar je niet onderuit komt: Rineke Dijkstra in Museum De Pont, Tilburg

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Superfamous Rineke Dijkstra heeft een joekeltentoonstelling in De Pont. Ze wordt wereldwijd bejubeld om haar rustige, intieme en onderzoekende foto’s. Veelal werkt ze in serie en volgt ze haar modellen lang, waardoor je als toeschouwer getuige wordt van een transformatie.

Een jonge soldaat met dons op zijn bovenlip verandert in een streng kijkende veteraan. Moeders vlak na de geboorte van hun kind. Portretten van meisjes op het strand in de overgang van kind naar vrouw. In De Pont is ook videowerk van haar te zien. Onze favofavo: die van de jonge ballerina die perfect lachend blijft oefenen, tot ze zo moe is dat de tegenzin langzaam door haar grimas heen schemert.

Te zien t/m 22 juli

Andreas Gursky, Mercedes Rastatt, 1993. Collectie Huis Marseille

5. Dat waar je niet onderuit komt: Bernd, Hilla en de anderen: fotografie uit Düsseldorf in Huis Marseille, Amsterdam

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Heel sexy klinkt Düsseldorf natuurlijk niet, maarrr de Duitse stad is world famous om haar fotografie: het begon met het stel Bernd en Hilla Becher, die veel later-grote fotografen les gaven op de kunstacademie. Deze hele rits types (onder anderen Gurksy, Struth, Ruff) samen noemen we nu de Düsseldorfer Schule.

De stijl van deze fotografen is sober, recht-door-zee en kenmerkt zich door een zwak voor architectuur. Door de ‘nieuwe’ technieken in de jaren 90, de tijd waarin de School tot stand kwam, drukten de fotografen mega prints met duizelingwekkende details. En af en toe gebruikten ze een beetje photoshop. Wat ook opvalt is hoe weinig mensen er op de foto’s te zien zijn. De foto’s lijken daardoor wat kil, maar de zorgvuldigheid verraadt met hoeveel liefde ze zijn gemaakt.

Te zien t/m 3 juni

PS: Voor FD Persoonlijk schreef Ko over Dia:Beacon, volgens ons een van de mooiste musea ter wereld. Het hele stuk vind je hier. Voor Vogue sprak Kho met Veerle Wenes over haar favoriete kunstwerk, nu te lezen in uw lokale kiosk. 

PPPS: Superduper eervol, onze vrienden Manuela Klerkx & Oscar van Gelderen interviewden ons voor hun boek over de kunstwereld en kunst kopen. Meer info hierrrr.

Check onze volledige agenda
Elke dag kunst zien? Volg ons op Instagram en Facebook!
Stuur onze nieuwsbrief door naar een special friend
Deel 'm
Tweet 'm
facebook
instagram
medium
www
email
Copyright © 2018 Kunst kijken met Ko & Kho.