nieuwsbrief Waerbeke — juni 2016
bekijk deze mail in je browser

event  |  Listening between the Sounds — koop nu tickets! 

De voorbereidingen voor ‘Listening between the Sounds’ zijn in volle gang! Nog 10 dagen en dan opent Benjamin Glorieux bij zonsopgang dit bijzonder midzomers klankevenement. Tal van Limburgse partners spannen zich in om van dit event een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Diverse media besteden aandacht aan het programma waarin vooral stilte in combinatie met muziek de boventoon zal voeren. 'Listening between the Sounds' kan op verschillende manieren beleefd worden – met een enkelvoudig concertticket of met toegang tot het volledig dagprogramma. Tickets zijn verkrijgbaar aan de receptie van Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen en hier ook online.
waar? Borgloon | wanneer? zondag 19 juni | inkom? 6 formules | dagprogramma & ticketing

meditatie  |  De stilte opzoeken  een nieuw project

‘De stilte opzoeken’ is een gezamenlijk initiatief van Waerbeke en Uitgeverij Lannoo, naar aanleiding van de verschijning van Leren mediteren van Edel Maex. Hierin nodigt de auteur geïnteresseerden uit gehoor te geven aan het vaak sluimerende verlangen ‘... naar ruimte, naar stilte, naar openheid. De vindplaats bij uitstek is de stilte van het mediteren.’ In onze voortdurend versnellende samenleving staan stilte, rust en ruimte onder druk. Waerbeke zet zich als organisatie in om basisvoorzieningen rond kwaliteitsvolle stilte- en rustbeleving beschikbaar te stellen. Het integreren van stilte en rust in alle aspecten van het leven – zowel privé als professioneel – draagt bij aan het verbeteren van leefkwaliteit. In Leren mediteren biedt Edel Maex praktische aanwijzingen en inspirerende teksten om alleen of samen met anderen met stille meditatie te beginnen. Open milde aandacht voor alles wat zich in en om ons afspeelt, is hierbij van groot belang. De nieuwe webstek www.destilteopzoeken.be biedt iedereen die hierin is geïnteresseerd, de mogelijkheid met anderen in contact te treden om samen innerlijke stilte op te zoeken, te beleven en ervaringen uit te wisselen. Ben je op zoek naar een stilteplek bij jou in de buurt? Wil je je eigen stilteplek openstellen voor anderen? Met www.destilteopzoeken.be brengt Waerbeke vraag en aanbod bij elkaar. Het boek van Edel Maex is verkrijgbaar in de boekhandel en via de Waerbeke webshop.

vredesactie  |  silenceforpeace in Brussel meld je aan!

Waerbeke voelt zich nauw verwant met een nieuw vredesinitiatief: silenceforpeace als antwoord op het tumult in de wereld en de hoog oplopende spanningen tussen mensen en volkeren, religies en levensbeschouwingen. Ook voor silenceforpeace begint vrede in het hart van elke mens. Het uitgangspunt is eenvoudig: stilte brengt vrede in jezelf en in de wereld. Met een ‘sit-in’ op het Muntpunt in Brussel wil silenceforpeace stilte een plaats geven in het publieke debat: de politiek biedt ‘externe’ oplossingen, verlangzaming en de stilte omarmen maken ‘innerlijke’ oplossingen mogelijk. Een combinatie van beide is nodig. De taal van stilte overstijgt alle gemeenschappen en culturen. Elke minuut die we in stilte doorbrengen kan daadwerkelijk bijdragen tot wereldvrede. Heb jij ook behoefte aan stilte te midden van de vele slogans, meningen en opinies? Wil je de kracht van stilte een keer zelf ervaren? Wil je even proeven van stilte, als onderbreking van de dagelijkse routine? En daardoor bijdragen aan vrede? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Meld je online aan via silenceforpeace. Ook Waerbeke zet de schouders onder dit waardevolle initiatief en roept anderen op zich aan te sluiten bij deze betekenisvolle manifestatie in Brussel.
waar? Muntplein, Brussel | wanneer? donderdag 15, vrijdag 16, zaterdag 17 september | meld je aan via de webstek

coöperatie  |  Waerbekehuis word aandeelhouder

De ontwikkeling van het Waerbekehuis tot een multifunctioneel ontmoetings- en coördinatiecentrum is sinds kort in handen van een hiervoor speciaal opgerichte coöperatie: Waerbekehuis cvba. In een aantal stappen zal de voormalige pastorie van Waarbeke worden gerenoveerd en klaargemaakt ten dienste van een brede stiltebeweging. De eerste fase is inmiddels afgerond: de zolderverdieping dient sinds begin dit jaar als kantoorruimte voor het Waerbeke-team en als ontmoetingsplek voor de maandelijkse stilteavonden. Dit jaar staat verder in het teken van het bijeenbrengen van voldoende financiële middelen om de geplande renovatie te voltooien. Onder het motto ‘samen werken aan stilte, rust, ruimte’ nodigt het bestuur van de coöperatie de komende maanden potentiële aandeelhouders uit mede hun schouders te zetten onder dit unieke project. Aandeelhouders van het Waerbekehuis ondersteunen actief de werking van Waerbeke vzw, zijn mede-eigenaar van een waardevast patrimonium in het hart van het Stiltegebied Dender-Mark en dragen bij aan het creëren van meerwaarde als gevolg van een architecturaal verantwoorde verbouwing en herinrichting van de omliggende tuin. Steun Waerbeke – word nu aandeelhouder van het Waerbekehuis!
waar? Waarbekeplein 19, Waarbeke |  meer info & brochure via de webstek.

nieuwe columns  |  Lees Dick Verstegen & Eric Lancksweerdt

Opnieuw verschenen een paar inspirerende columns op de webstek van Waerbeke. Almaar meer mensen grijpen de komende zomermaanden aan als een periode om even helemaal ‘af te haken’ door bijvoorbeeld deel te nemen aan een retraite. In de zentraditie wordt zo’n retraite aangeduid met het woord sesshin. Wat betekent het Japanse woord sesshin? En wat is de rol van stilte tijdens deze periode van beoefening? Dick Verstegen gaat in zijn column op onderzoek en komt uit op ‘in het hart geraakt worden door je leven te aanvaarden zoals het is’. — Ingrijpende maatschappelijke veranderingen zijn voor velen een bron van onzekerheid en leiden tot angst voor het verlies van identiteit en zeggenschap over de eigen leefomgeving. Eric Lancksweerdt beschrijft in zijn recente column vernieuwende vormen van gesprek die  gedragen door stilte, rust, ruimte  deze terechte zorgen ter sprake kunnen brengen. Cirkelgesprekken nodigen uit tot respectvol luisteren en tot het herkennen van diepgaande verbondenheid.
 
copyright © 2016 Waerbeke vzw, alle rechten voorbehouden

contact:

WAERBEKE vzw
Waarbekeplein 19
B - 9506 Waarbeke (Geraardsbergen)
tel: +32 (0)54 24 57 54
info@waerbeke.be

meld mij af van deze mailinglijst   

Email Marketing Powered by MailChimp