nieuwsbrief Waerbeke — augustus 2016
bekijk deze mail in je browser

jaarlijkse trefdag  |  Waerbeke Conferentie 2016 in Gent


Hoe kunnen steden niet alleen bruisen van vernieuwing en dynamiek, maar ook aandacht houden voor stilte, rust en ruimte als bron van creativiteit en duurzaam samenleven? Ook in een stedelijke context bieden rustpunten vaak onvermoede mogelijkheden om op verhaal te komen, te reflecteren en het gesprek aan te gaan. Wat kunnen we leren van Gent als oefenplek en laboratorium?
De aandacht voor stilte als bron van leefkwaliteit groeit in de hele samenleving. Ook in Gent zijn er initiatieven die het thema stilte, rust en ruimte als maatschappelijke kwestie aan de orde stellen. Tal van onderzoekers, kunstenaars, cultuur- en welzijnswerkers, trekkers van buurtinitiatieven… engageren zich op dit terrein. In één van haar actieplannen kondigt het stadsbestuur van Gent aan te willen inzetten op het koesteren en vrijwaren van 'stedelijke rustpunten'.
Op de Waerbeke Conferentie 2016 maak je kennis met organisaties, groepen en mensen die vanuit verschillende invalshoeken bezig zijn met stilte, rust en ruimte in Gent en omgeving. Opzet is ook om de Gentse situatie zoveel mogelijk te verbinden met andere inspirerende voorbeeldpraktijken in Vlaanderen en Brussel. Deze jaarlijkse trefdag wil een hart onder de riem zijn voor al wie een eigen bijdrage wil leveren aan de groeiende stiltebeweging. Meld je nu aan!

meer info? klik hier | ticket(s)? klik hier

event  |  Listening between the Sounds in Damme -  ticketverkoop gestart!


Na een gesmaakte eerste editie van Listening between the Sounds in Borgloon eind juni, kan je dit concert nu ook in Damme beleven. Op zondag 11 september om 15u30 mengen zangeres Soetkin Baptist, vibrafonist Gielis Cautaers en vocaal ensemble Florilegium oude en hedendaagse muziek met een gloednieuwe compositie tot een schitterend ‘klankbad’ van rust en stilte, klank en ritme. Deze unieke creatie vindt plaats in en rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Damme.
Wie dit wenst, kan het concert ook combineren met een geleide wandeling en een heerlijke lunch of avondmaal in BZN-Stiltehoeve Metanoia. Geïnteresseerd? Ga dan snel naar de webstek van de stad Damme of Waerbeke en reserveer tijdig je ticket!
Wie op de dag zelf een ticket koopt (uitsluitend voor concert), krijgt aan de balie van Toerisme Damme een gratis brochure met een nieuwe ‘stiltefietsroute’. (Let wel: fietsen huren kan, maar reservaties dienen vooraf te gebeuren.)
Listening between the Sounds is een coproductie van de stad Damme en Waerbeke en wordt ondersteund door BZN-Stiltehoeve Metanoia, vocaal ensemble Florilegium, Koor&Stem en Vormingplus Brugge.

waar? Damme | wanneer? zondag 11 september | meer info? dagprogramma & ticketing

vredesactie  |  silence for peace in Brussel meld je aan!


Waerbeke roept op om deel te nemen aan het vredesinitiatief silence for peace op het Muntplein voor een korte of langere periode op 15, 16 of 17 september. In de rand van dit opzet organiseert Waerbeke met enkele partners een dialoogmoment voor publiek & pers in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.
Met de driedaagse sit-in willen de deelnemers stilte een plaats geven in het publieke debat: de politiek biedt ‘externe’ oplossingen, ‘innerlijke’ oplossingen zijn pas mogelijk als we verlangzamen en ook stilte laten spreken. Een combinatie van beide is nodig. De taal van stilte overstijgt alle gemeenschappen en culturen. Heb je ook behoefte aan stilte te midden van de vele slogans, meningen en opinies? Wil je de kracht van stilte een keer zelf ervaren? Meld je hier online aan of via Facebook.

waar? Muntplein (Brussel) | wanneer? 15, 16 of 17 september | aanmelding sit-in? klik hier aanmelding dialoogmoment voor publiek & pers? klik hiermeer info? klik hier

documentaire  |  In Pursuit of Silence ('Op zoek naar stilte')


Als sociaal-culturele beweging rond stilte, rust en ruimte was Waerbeke betrokken bij het concept en de realisatie van de documentaire In Pursuit of Silence. Hierin exploreert regisseur Patrick Shen de betekenis en het effect van stilte, geluid en lawaai op de hedendaagse mens.
In samenwerking met Dalton Distribution organiseert Waerbeke dit najaar een veertiendaagse documentaire-tournee door Vlaanderen en Brussel. Waerbeke nodigt belangstellende organisaties uit hieraan deel te nemen door de documentaire (Nederlands/Frans ondertiteld) in culturele centra, cultuurhuizen, filmzalen of bioscopen op groot scherm te vertonen, met mogelijk achteraf een nagesprek met het publiek.
Dit initiatief past in de jaarlijkse campagne Dag van de stilte op zondag 30 oktober. De tournee vindt plaats in de tweede helft van oktober, maar ook buiten deze periode is het mogelijk om i.s.m. Waerbeke In Pursuit of Silence te programmeren.

meer info? klik hier

campagne  |  Dag van de stilte — nieuwe webstek


Op zondag 30 oktober gaat in heel Europa de wintertijd in. We draaien de klok één uur terug. Of beter: we zetten met z’n allen de wijzers één uur stil. Even lijkt er rek te zitten op de kloktijd. Even wat minder nood om op tijd te zijn, om een deadline te halen. Dag van de stilte is een jaarlijkse sensibiliseringscampagne rond de waarde van vertragen, verstillen en kwaliteitsvolle aandacht in Vlaanderen, Brussel en Nederland.
Op www.dagvandestilte.be – een nieuw initiatief van Waerbeke – kan je vanaf eind augustus activiteiten die aansluiten bij de thematiek van de Dag van de stilte aanmelden en presenteren aan het brede publiek. Om de campagne naar 30 oktober toe lokaal mee te ondersteunen en te helpen vormgeven, stelt Waerbeke promotiemateriaal en opnieuw een stiltekorf met inspirerende acties ter beschikking. Dit is bedoeld voor iedereen die een bijdrage wil leveren of iets wil organiseren in het kader van de Dag van de stilte.
Deze campagne beperkt zich echter niet tot die ene dag in oktober. Het nieuwe platform is dé plek waarop diverse organisatoren het hele jaar door activiteiten en initiatieven rond stilte, rust en ruimte in beeld kunnen brengen!

waar? Vlaanderen, Brussel, Nederland | meer info? www.waerbeke.be & www.dagvandestilte.be

meditatie  |  Stille zondag met Jeroen Witkam


Als sluitstuk van haar jaarlijkse landelijke campagne Dag van de stilte organiseert Waerbeke i.s.m. Maha Karuna Chan Geraardsbergen op 30 oktober opnieuw een Stille zondag in de dorpskerk van Waarbeke, het hart van het Stiltegebied Dender-Mark. Dit jaar gebeurt dit onder begeleiding van zenleraar Jeroen Witkam (voormalig abt van de Abdij van Zundert).
Op deze Stille zondag kan je kennismaken met meditatie en persoonlijke stiltebeleving. Aan de hand van een evenwichtig programma leer je met milde open aandacht de innerlijke ruimte onderzoeken, op weg naar rust, inzicht en evenwicht. Aan het eind van de dag wordt het nieuwe boek van Jeroen Witkam - Ga de stilte in en word vrij - feestelijk ten doop gehouden.

waar? Waarbeke (Geraardsbergen) | wanneer? zondag 30 oktober | inkom? 20 euro | meer info & inschrijving? klik hier

beleid  |  Kalmthoutse Heide erkend als stiltegebied


Op vrijdag 28 oktober krijgt Vlaanderen er een nieuw, zevende stiltegebied bij. De Kalmthoutse Heide zal van dan af het Kwaliteitslabel Stiltegebied mogen dragen. De gemeenten Kalmthout en Essen, het Grenspark De Zoom-Kalmthoute Heide, de provincie Antwerpen en het Agentschap voor Natuur en Bos maken zich alvast op voor een luisterrijk openingsweekend. U bent ook uitgenodigd!
Naar aanleiding van deze officiële erkenning wordt ook het eindverslag van de interdisciplinaire overleggroep STeRio aan Vlaams minister Joke Schauvliege overhandigd. Naast inzichten en aanbevelingen biedt dit rapport een concrete leidraad voor het duurzaam beheren en ontsluiten van stilte- en rustplekken. Een toekomst voor een kwaliteitsvolle om­geving, met aandacht voor stilte, rust en ruimte in Vlaanderen is binnenkort digitaal raadpleegbaar op onze webstek.
De STeRio-overleggroep werd op initiatief van minister Schauvliege opgestart. Begeleiding en opvolging zijn in handen van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en Waerbeke.

waar? Domein De Markgraaf, Kalmthout | wanneer? 28 oktober | meer info? mail aan joris[a]waerbeke.be
 
copyright © 2016 Waerbeke vzw, alle rechten voorbehouden

contact:

WAERBEKE vzw
Waarbekeplein 19
B - 9506 Waarbeke (Geraardsbergen)
tel: +32 (0)54 24 57 54
info[a]waerbeke.be

meld mij af van deze mailinglijst   

Email Marketing Powered by MailChimp