nieuwsbrief Waerbeke — april 2016
bekijk deze mail in je browser

inspiratie  |  Op zoek naar vrijwillige eenvoud

Volgend weekend organiseert Waerbeke in Brussel (i.s.m. Vormingplus Citizenne) en in Damme (i.s.m. Stiltehoeve Metanoia en de Brugse boekhandel De Reyghere) een workshop rond het inspirerende boek Filosofie van de eenvoud van Marius De Geus. Na de boekvoorstelling gaan we met de politieke filosoof van de Leidse universiteit in gesprek. Wat zijn de gevolgen wanneer wij ons weloverwogen houden aan bepaalde begrenzingen of vrijwillig minder en anders gaan consumeren en onze levensstijl minder gehaast, gestresst en vervuilend maken? Leiden vereenvoudiging en matiging van onze levensstijl tot een verarming en verslechtering van het bestaan, of juist tot een waardevolle verrijking van het leven? Schrijf meteen in!
BRUSSEL | waar? Muntpunt | wanneer? zaterdag 16 april, 16u-18u | inschrijven? via Citizenne.
DAMME | waar? BzN-Stiltehoeve Metanoia, Waterhoek 2, Moerkerke | wanneer? zondag 17 april, 11u | inschrijven? via Stiltehoeve Metanoia.

film  |  Belgische première van 'In Pursuit of Silence'

De voorbije twee jaar was Waerbeke nauw betrokken bij de realisatie van de documentaire 'In Pursuit of Silence' van de Amerikaanse regisseur Patrick Shen. Hier vind je trailer 1 en trailer 2.
Je bent van harte welkom op 5 mei op de Belgische première in het kader van het jaarlijkse festival DOCVILLE in Leuven. Na de vertoning volgt een inspirerend debat over de waarde en de noodzaak van stilte in een almaar luidruchtiger wereld.
"This film does more than just tell a story, it testifies to the sheer loveliness of anything — everything — when drenched in silence.” - The Huffington Post
"This film lands in the mind with an impact reminiscent of seeing 1982’s Koyaanisqatsi for the first time… Shen’s In Pursuit of Silence incessantly inspires and sometimes takes the breath away and can even accomplish both at once.” - Austin Chronicle
waar? STUK (Soetezaal), Naamsestraat 96, Leuven | wanneer? donderdag 5 mei, 19u30 | inkom? € 7,5 (debat gratis) | bestel meteen je ticket(s) via DOCVILLE 2016

event  |  Listening between the Sounds - 19 juni in Borgloon 

Beleving van klank en ritme, rust en stilte, landschap en artistieke expressie. Met tal van Limburgse partners nodigt Waerbeke iedereen uit op een bijzonder midzomers klankevenement. De 'doorkijkkerk' van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh in Borgloon, in het weidse landschap van Limburgs Haspengouw, een celloconcert bij zonsopgang en een soundscape voor zangers, koor en percussie vormen samen met wandelingen, fietstochten en stille maaltijden in kasteel Mariagaarde een unieke kans om stilte en ruimte te ervaren. Met Listening between the Sounds biedt Waerbeke verschillende belevingen. De universele taal van landschap, kunst en stilte verbindt mensen met diverse achtergronden. waar? Borgloon | wanneer? zondag 19 juni | inkom? 6 formules | dagprogramma & ticketing

trefdag  |  Waerbeke Conferentie 2016 in Gent  save the date!

Op woensdag 26 oktober vindt in Gent de volgende Waerbeke Conferentie plaats. Deze jaarlijkse trefdag wil een inspirerend ijkpunt zijn voor al wie zich betrokken voelt bij de waarde van stilte, rust, ruimte en zich wenst aan te sluiten bij een groeiende maatschappelijke beweging. Om alvast in je agenda te noteren! Aan het conferentieprogramma werken we de komende maanden met diverse Gentse partners over grenzen heen. Meer bepaald zoomen we dit jaar in op de ontwikkeling van 'rustpunten' in de stad en op een mogelijk stedelijk beleid in dit verband. Klik hier voor een impressie van de vorige editie in Museum M te Leuven. Wil je een praktische of inhoudelijke bijdrage leveren aan dit unieke event, neem dan met ons contact op via info@waerbeke.be.
waar? Stadhuis Gent & omgeving | wanneer? woensdag 26 oktober, 9u30-17u - meer info volgt

nieuwe column  |  Stilte moet vrijwillig zijn - Kristien Bonneure

Brussel, 22 maart 2016. Terreur bracht ons drukke bestaan brutaal en ongevraagd tot stilstand. Daarna stonden we solidair stil om te reflecteren. Twee soorten stilte die botsen. Kristien Bonneure wijst in haar nieuwe column op de pijnlijke kanten van stilte: kwaaie stilte is opgelegd, afgedwongen, waardevolle stilte is vrijwillig. Het zwijgen, toedekken en vergeten en de helende kracht van stilte schuren en staan op gespannen voet met elkaar. Het recht gehoord te worden en de stilte te doorbreken behoort toch tot de meest fundamentele rechten van ieder mens?
 
copyright © 2016 Waerbeke vzw, alle rechten voorbehouden

contact:

WAERBEKE vzw
Waarbekeplein 19
B - 9506 Waarbeke (Geraardsbergen)
tel: +32 (0)54 24 57 54
info@waerbeke.be

meld mij af van deze mailinglijst   

Email Marketing Powered by MailChimp