Copy
View this email in your browser

Nu väntar ett aktivt oppositionsarbete

Fyra år av moderatlett majoritetsstyre kommer nu att bytas till M-lett minoritetsstyre. Trots väljarnas uppenbara missnöje med M-styret väljer M, L, C, KD och MP att sitta kvar och därmed uppstår också en mycket instabil politisk situation, med SD som vågmästare och Demokraterna som tungan på vågen i regionfullmäktige.
Ett instabilt politiskt läge är inte gynnsamt för de stora och viktiga framtidsfrågor som behöver hållbara lösningar.

Breda lösningar är nödvändiga
Sjukvårdens är ett av de områden som står inför stora och viktiga beslut. Det handlar om köer som måste kortas, tillgängligheten som måste förbättras och den kompetensförsörjning som måste lösas för att klara det. För att klara detta behövs sammanhållen politik. Vi socialdemokrater är villiga att samarbeta för att lösa dessa, och andra, svåra frågor. Vi är beredda att göra överenskommelser över blockgränsen, om de gagnar patienter, personal och andra skattebetalare. Men vi kommer att bedriva en aktiv oppositionspolitik, med mål att få gehör för våra frågor. Och vi har ingen ambition att vara M-minoritetens stödparti för att de partier som i valet lovade sina väljare att inte göra sig beroende av SD ska slippa en svekdebatt.

Gamla och nya tar plats
I måndags hade vi första träffen med nya regionfullmäktige. Många är återvalda och rutinerade regionpolitiker, andra är nya och kommer att se på vårt arbete med nya, fräscha ögon. Det är bra – förnyelse leder framåt.
Även i regionstyrelsegruppen har det, som bekant, skett förändringar. Vi har även fortsättningsvis fem regionråd – Alex Bergström, Skaraborg, Håkan Linnarsson, Göteborg, Janette Olsson, Göteborgsområdet (Västra Götaland Västra), Bijan Zainali, Fyrbodal, samt undertecknad från Södra Älvsborg – och kommer att ha fyra ersättare i RS – Claes Redberg, Södra Älvsborg, Jim Aleberg, Göteborgsområdet, Anne-Charlotte Karlsson, Skaraborg, och Louise Åsenfors, Fyrbodal. Jag fortsätter också som vice ordförande i regionstyrelsen.
Det är en rutinerad samling människor med god förankring i vår politik och många goda visioner kring en förbättrad region, så jag är full av tillförsikt. Välkomna allihop!

Regeringsfrågan avgörande
Mycket av vårt arbete överskuggas av vad som händer i regeringsfrågan.  För Västra Götalandsregionens del är framtiden avhängig av vilken regering vi får; en S-ledd regering, kanske blocköverskridande, som värnar jämlikhet och rättvisa och vår gemensamma trygghet, ställs mot en M-ledd politik stödd av SD, med skattesänkningar för de rikaste i fokus. 
Jag har fullt förtroende för att Stefan Löfvén och övriga partikamrater i Stockholm, fixar det här!

Vi lär av historien
Samtidigt startar nu också analyser av den nyligen avslutade valrörelsen. Vad gjorde vi rätt och vad kunde vi gjort bättre? Jag har själv fått äran att delta i partiets centrala analysgrupp och jag ser det som ett hedersuppdrag. Det är viktigt att vi drar lärdom av vad som gjorts. Det goda ska vi utveckla, det mindre goda ska förpassas till ”det eviga arkivet”. För snart väntar ännu en valrörelse, den inför valet till EU-parlamentet i slutet av maj.

Hälsningar
Helén Eliasson

 

Följ oss i sociala medier!

Kontakt S-kansliet

Gruppledare:
Helén Eliasson
helen.m.eliasson@vgregion.se 
0761-41 02 69
Kanslichef:

Dennis Jeryd
dennis.jeryd@vgregion.se

0705-88 70 69

Kommunikationsansvarig:

Agnetha Andersson
agnetha.andersson@vgregion.se
0723-61 52 51 

Copyright © 2018 Socialdemokraterna i Västsverige, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Socialdemokraterna i Västsverige · Regionstyrelsen, Residenset · Vänersborg 46280 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp