Copy
View this email in your browser

Välfärden står på spel

Med bara lite drygt sju månader kvar till valet börjar det alltmer utkristalliseras vilka frågor som kommer att bli avgörande för valet. Och inte överraskande finns sjukvården och våra trygghetssystem i topp.
Det här är frågor där vi socialdemokrater åtnjuter högt förtroende hos människor, och det är bra. Men det är också stora och svåra frågor som förpliktigar. Jag känner mig trygg med att de förslag vi har kring sjukvården och socialförsäkringarna är både bra och riktiga. Det svåra är att nå ut med vår politik och höras genom bruset av domedagsprofetior och mer eller mindre falska nyheter. Där måste alla goda krafter göra gemensam sak.
 
Nej till marknadsexperiment
Det är viktigt att visa att det gör skillnad vem som styr i såväl regering som i regioner och landsting. Det ser vi här i Västra Götalandsregionen, och vi ser det definitivt i Stockholms läns landsting (SLL). Nyligen hade jag en debattartikel i GP, tillsammans med min kollega Erika Ullberg, där vi båda varnade för konsekvenserna av att låta den moderata sjukvårdspolitiken där få en efterföljare i vår region. Nya Karolinska är en skandal av stora proportioner, med upphandlingar och konsultarvoden som ger skrämselhicka. Nu har visserligen upphandlingschefen, tillika make till landstingsrådet Ingrid Svenonius (M), tvingats lämna sitt jobb, men det finns många frågetecken kvar att räta ut. Det är bra att regeringen lutar åt en granskning av hela Karolinska-affären. Skattepengar sjukvård ska användas till vård, inte till marknadsexperiment och att fylla fickor på direktörer!
Det här tycks dock inte oroa Johnny Magnusson (M), som i sitt svar återigen kallar det för att vi ”svartmålar”. Jag bemöter hans påståenden med rådande fakta i min slutreplik.
 
Fortsatta underskott för sjukhusen
Även här i Västra Götalandsregionen finns många frågetecken när det gäller den moderata sjukvårdspolitiken. När den moderatledda majoriteten presenterade sin tilläggsbudget i höstas var vår bedömning att regionen måste nollställa sjukhusens underskott för att ge dem möjlighet att inleda det nya året utifrån en positiv utgångspunkt. Det ogillades av majoriteten. Nu när bara en månad av det nya året har summerats visas stora obalanser på samtliga sjukhus – ett underskott på 175 miljoner kronor bådar inte gott inför framtiden. Samtidigt ökar nettokostnaderna i verksamheten med hela 8,5 %, en utveckling som inte är hållbar. En del av förklaringen är att kostnader för inhyrd personal fortsätter att stiga. Ur ett invånar- och patientperspektiv levereras desto mindre. Vårdgarantin till besök och behandling är långt under målet 100 procent. Väntetiderna på akuterna är fortsatt långa; längst i landet är de på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det mest anmärkningsvärda är att majoriteten ändå väljer att passivt åse denna negativa spiral, och inte presenterar några förslag till åtgärder. Min slutsats är densamma som tidigare: den moderatledda majoriteten saknar lednings- och styrningsförmåga.  
 
Våra vallöften
Valet den 9 september handlar om åt vilket håll Sverige och Västra Götaland ska utvecklas. På sidan finns det borgerliga – och även SD:s – spåret med skattesänkningar och neddragningar i den gemensamma välfärden, till förmån för mer utförsäljning av vård och omsorg, ökade krav på privata lösningar och välstånd för de allra rikaste på bekostnad av folkflertalet. På den andra finns vi socialdemokrater som vill se ökade satsningar på den gemensamma välfärden, ökad jämlikhet och rättvisa och åtgärder som gynnar alla, inte några få. För mig, liksom för övriga socialdemokrater är valet enkelt – jag väljer den gemsamma välfärden. Jag vill vara med och skapa framtids- och utvecklingsmöjligheter för alla, inte bara för de starkaste.
På dessa teser bygger vi just nu vårt valmanifest. De löften vi ger bygger på vår strävan mot att minska klyftorna, såväl mellan fattiga och rika, mellan stad och landsbygd, ung och gammal, sjuk och frisk och de som bott här länge och de som nyss har kommit hit. Det är genom lyfta nerifrån och täta till hålen i skyddsnätet som ett samhälle byggs starkt, inte genom lämna människor i sticket.
 
Ja till PSA-test i regionen
Ett av de löften vi har, och som baseras just på vårt omistliga krav om en jämlik och rättvis vård, är att vi vill införa ett allmänt PSA-testprogram för alla män mellan 50 och 70 år i Västra Götaland. Socialstyrelsen har ställt sig tveksam till ett nationellt program, men eftersom vår egen regionala profession inom cancervården förordar ett allmänt PSA-testprogram tycker vi socialdemokrater tycker att det är hög tid att vi tar på oss ledartröjan, går före och visar vägen för ett nationellt beslut. Det har vi gjort förut, med till exempel kostnadsfria läkemedel för barn och tandvård för unga vuxna.
 
Sjukvård i fokus
Nästa vecka ska sjukvården stå i extra fokus för partiets arbete. Det är bra, det behövs! Vi ska tydligt och klart visa på hur en stark socialdemokratisk politik med fokus på jämlikhet gör skillnad för människor, med insatser och åtgärder som helar, inte söndrar, vårt land.
Jag tror på en stark och ny politisk vår, både bildligt och bokstavligt talat!
 
Hälsningar   
Helén Eliasson

 

Följ oss i sociala medier!

Kontakt S-kansliet

Gruppledare:
Helén Eliasson
helen.m.eliasson@vgregion.se 
0761-41 02 69
Kanslichef:

Bijan Zainali
bijan.zainali@vgregion.se

tel.  0705-88 70 69

Kommunikationsansvarig:

Agnetha Andersson
agnetha.andersson@vgregion.se
tel. 0723-61 52 51 

Copyright © 2018 Socialdemokraterna i Västsverige, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Socialdemokraterna i Västsverige · Regionstyrelsen, Residenset · Vänersborg 46280 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp