Copy

Informationsbrev från WorldSkills Sweden

Februari 2017 View this email in your browser

Tre ord som betyder mycket för oss på WorldSkills Sweden är kvalitet, intresse och status. Vårt mål är att höja kvaliteten på Sveriges yrkesinriktade utbildningar, väcka intresset hos de som är på väg att välja utbildning och karriär, samt höja statusen för modern yrkesutbildning. 

"Tillsammans kan vi höja Yrkesutbildningens kvalité och attraktionskraft!"
Årets första infobrev innehåller.
Yrkesutbildningen år 2016, Yrkesutbildning - ett smart val!

2016 var ett extra spännande år för WorldSkills Sweden i och med Yrkesutbildningens år, som exempelvis innehöll både ett Yrkes-SM och EuroSkills 2016. Dessutom genomfördes en rad olika projekt och insatser med samma fokus, att öka yrkesutbildningens attraktionskraft och kvalité. Tillsammans med partners, sponsorer och engagerade individer blev 2016 något speciellt och en start på ökad och långsiktig satsning. Den extra satsningen, med start 2016, från ägarna LO och Svenskt Näringsliv tillsammans med ökat bidrag från staten kommer även 2017 bli ett mycket spännande år. Vi inleder året med att utvärdera Euroskills 2016, göra nya attitydsmätningar via Ungdomsbarometern och Sifo, presentera Yrkeslandslaget 2017, driva kampanjen DinTalang och planera för fortsatta insatser, att beskriva varför yrkesutbildning är ett smart val! Under 2017 startar vi upp processen inför Yrkes-SM2018 som kommer gå i Uppsala 25-27 april.

Vi uppskattar alla frågor som kommer till oss, allt fler vill göra insatser för yrkesutbildningens attraktionskraft och kvalité. Fortsätt kontakta oss för att komma med förslag eller samarbeten som gör att vi tillsammans kan lyckas öka intresset för yrkesutbildningarna samt säkerställa så svensk yrkesutbildning håller världsklass
 Stefan Löfvens entré och invigningstal på EuroSkills i Göteborg.
Stefan Löfven gör entré i svetsmundering
Sammanfattning av EuroSkills2016, 

Den 1-3 december genomfördes Europas största yrkestävling, EuroSkills 2016 i Göteborg.
Där ca 500 yrkesskickliga ungdomar, från närmare 30 länder, tävlade i tre dagar för att avgöra vem som skulle bli bäst i Europa i 35 olika yrken! 
Med fler än 74000 besök och ca 65000 unika besökare slog EuroSkills förväntningarna med råge!

Sex svenska tävlande intog stolt scenen när medaljerna delades ut under avslutningsceremonin. Utöver pallplatserna tilldelades också 11 Medallions for Excellence till  det svenska Yrkeslandslaget. Medallions for Excellence är en utmärkelse som tilldelas tävlande med exceptionellt hög kvalitet och höga poäng (500 eller över, på en 600 poängsskala) i respektive yrkeskategori.

Yrkeslandslagets 6 medaljörer: Guldmedaljerna togs av Johannes Johnsson, industrielektriker från Vånga, och Lovisa Petri, hudterapeut från Ydre. Silvermedaljerna togs av Evelyn Piros, hotellreceptionist från Malmö, och Andreas Sjöberg, lastbilsmekaniker från Myckelgensjö. Bronsmedaljerna togs av Daniel Carlberg, murare från Ytterby, och Patrik Eriksson, VVS-montör från Vansbro. 


EuroSkills är det Europiska mästerskapet i Yrkesskicklighet där ungdomar under 25 år från de 28 europeiska medlemsländera tävlar om att ta hem EM-titeln i sitt yrke. Nästa EuroSkills genomförs i Budapest 26-28 september 2018.

Här hittar du filmer och bilder från EuroSkills2016
Flickr

WorldSkills Sweden
EuroSkills2016

Youtube
Worldskills Swedens
EuroSkills

Besöksundersökning, EuroSkills 2016 - Utförd av Ungdomsbarometern

Under EuroSkills 2016 i Göteborg intervjuades besökare för att få veta mer om deras inställning till yrkesprogram. Samt om deras besök på tävlingsarenan gjort någon skillnad. 

I undersökningen intervjuades grundskoleelever, arbetssökande, gymnasieelever och föräldrar.

I sammanfattningen kan man bland annat läsa,

"Under EuroSkills säger grundskoleelever att de framförallt fått bättre kunskap om vilka yrkesprogram som finns, olika yrken och branscher, jobbmöjligheter efter ett yrkesprogram samt vad de tycker är intressant. Föräldrar har först och främst fått bättre kunskap om olika yrken och branscher, men svarar överlag att de lärt sig mer."

Ta del av undersökningen.

Sveriges viktigaste landslag - Yrkeslandslaget.

Vi tackar Yrkeslandslaget 2016 för sina enormt fina prestationer under Euroskills 2016 och välkomnar samtidigt Yrkeslandslaget 2017 som ska representera Sverige i Yrkes-VM 2017 som går i Abu Dhabi.

Yrkeslandslaget 2017 består av 27 tävlande i 26 olika yrken. De tävlande är uttagna genom respektive yrkespartners och kommer representera Sverige vid kommande WorldSkills Competition i Abu Dhabi.

De yrken som ingår i den svenska truppen är: IT Nätverkteknik, Automationsteknik, CAD, CNC-svarvning, CNC-fräsning, Svets, Bilskadeteknik, Flygteknik, VVS installation, Webbdesign, El, Industri-el, Måleri, Juvelerare, Florist, Frisör, Hudterapeut, Personbilsteknik, Kock, Servering, Fordonslackering, It-teknik, Grafisk design, Undersköterska, Visual Merchandiser/dekoratör, och Bageri
 
Förberedelserna är redan igång och den 23-26 februari träffas tävlande och experter för sin första lagträff vid Lastberget i Bålsta. Laget kommer prova ut skyddsutrustning, kläder och skor genom våra sponsorer 3M, Jobman och Arbesko. En viktig del i förberedelserna inför tävlingen ingår även mental träning, mediaträning och information om tävlingen samt Abu Dhabi.
 
Det kommer genomföras ytterligare två lagträffar inför tävlingen. Dessa kommer genomföras i maj och september. (maj träffen endast med tävlande och septemberträffen gemensamt tävlande och experter).
 
Yrkes-VM arrangeras vartannat år i något av WorldSkills-medlemsländer. Den 14-19 oktober 2017 är det dags för Abu Dabi att öppna upp portarna för WorldSkills 44:e världsmästerskap i Yrkesskicklighet. Var med och följ vårt Svenska yrkeslandslag i deras förberedelser mot medaljerna.
 
Competition Preparation Week 2017
 

Just nu genomförs Competition Preparation Week, CPW i Abu Dhabi. WorldSkills Sweden är på plats och deltar i förberedelserna inför kommande tävling. Där finns det möjligheter att inhämta värdefull information om mässan, hotell samt organisationen som finns till hands för att stötta oss som tävlande nation.

Under CPW träffas alla medlemsländer i WorldSkills International för att slutföra arbeten kopplade till tävlingsmoment och tävlingsutrustning. Dessutom kommer Competition Rules, Health, Safety, and Environment, Expert preparation – mandatory requirements, Sustainability och Cultural awareness diskuteras.

WorldSkills Competition 2017 genomförs i Abu Dhabi 14-19 oktober. Totalt är 1311 tävlande från 60 länder registrerade i 51 yrken (varav två demonstrationsyrken). Det innebär att WSC2017 kommer bli den till antalet tävlande största tävlingen hittills.
Tävlingarna kommer genomföras på ADNEC, Abu Dhabi National Exhibition Centre som är ca 130 000 m2.


 
Hemsida: https://worldskillsabudhabi2017.com/en/
Facebook: https://www.facebook.com/worldskillsad/
DinTalang.se
Del tre av kampanjen DinTalang är i full gång, och som i första hand vänder sig till alla i årskurs 9 som ska göra sitt gymnasieval nu under januari och februari. 8 nya filmer har tagits fram för att lyfta yrkesutbildningarna som ett smart val.

Temat för kampanjen är att yrkesutbildning är ett smart val och budskapet är att man bör överväga att välja en utbildning och karriär efter sitt intresseområde och talang.

 Besök dintalang.se, och ta del av filmerna och materialet.
 

WorldSkills Sweden välkomnar dig som yrkespartner, partner eller sponsor till möte 7 februari 2017.


>> Till Inbjudan och anmälan 
PS. Vi ser gärna att detta informationsbrev sprids till så många som möjligt. Känner du till fler som skulle vara intresserade av informationsbrevet? Registrera er här.

Är det någon händelse eller något som rör yrkesutbildningar, som du skulle vilja tipsa om eller läsa om i vårt informationsbrev, Tipsa oss! / Anna Kjellgren
Håll dig uppdaterad på vad som händer!
- flera nyheter och aktiviteter hittar du på vår hemsida och våra sociala medier!

EVENEMANGSKALENDER 2016 »

Yrkeslandslaget
Yrkes-SM
WorldSkills Sweden
Webben
E-mail
Twitter
YouTube
Copyright © 2017 WorldSkills Sweden,
All rights reserved.


www.worldskills.se

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp