Copy

Informationsbrev från WorldSkills Sweden

Mars 2015. View this email in your browser

Tre ord som betyder mycket för oss på WorldSkills Sweden är kvalitet, intresse och status. Vårt mål är nämligen att höja kvaliteten på Sveriges yrkesinriktade utbildningar, väcka intresset hos de som är på väg att välja utbildning och karriär, samt höja statusen för modern yrkesutbildning. Genom att ge ut detta informationsbrev vill vi göra det lite enklare för fler att ta del av vad som händer inom och runt detta viktiga område. Välkommen!
 
LAGTRÄFF 2 TEAMBUILDING, MENTAL COACHNING OCH MEDIATRÄNING
Den 12-15 mars hölls Lagträff 2 för Yrkeslandslaget. Orten, som hade varit en välbevarad hemlighet in i det sista, visade sig vara snöparadiset Vemdalen.
– Vi höll destinationen hemlig fram tills vi alla satt på bussen. Väl på plats hade vi ett fullspäckat schema med mental träning, mediaträning, lagövingar, och fartfyllda utflykter som skotersafari och skattjakt på fjället, säger Lagledare Sofia Sjöström, biträdande regionchef på Svenskt Näringsliv.

Skoterturen var något hela Yrkeslandslaget uppskattade. De åkte på en lång tur runt fjället med otroligt vackra vyer, och då det var många som inte hade åkt skoter förut var det kul att göra det tillsammans.
– Just nu sitter jag i lägenheten och ser tillbaka på en fantastisk helg med många skratt, stor glädje och helt underbart väder! Vi är så jävla bra och lagkänslan är helt underbar. Brazil here we come! säger Patrik Eriksson, tävlande i VVS-montering.
– Självklart är man nervös, man har ju krav på sig själv. Det är verkligen en upplevelse att få åka med laget till Brasilien och tävla i sitt yrke! Hela upplevelsen kommer att bli helt fantastisk! säger Frida Gustafsson, tävlande i billackering.

Patrik tyckte att mediaträningen och den mentala träningen var mycket givande för att stärka sig själv och psyket:
– Vi gick bland annat igenom hur man fungerar i olika situationer, stressad som lugn, och hur man själv önskar hantera dessa situationer. Vi fick mycket bra information om hur man kan jobba med sig själv för att behålla lugnet under press till exempel i tävlingssammanhang, men även under intervjuer med tidningar och radio/tv. Det har jag nytta av redan nu, och sedan på tävlingarna och även längre fram i livet, säger Patrik.
INBJUDAN TILL BRANSCH- OCH KOMMUNIKATIONSMÖTE
Sal Wallenbergaren hos Svenskt Näringsliv
WorldSkills Sweden vill fördjupa samarbetet och kommunikationen med både branscher och yrkesnämnder vad gäller det svenska Yrkeslandslaget, de enskilda tävlande och framför allt för att tillsammans belysa yrkesutbildning.Vi tar därför initiativ till dessa två möten.
 

Möte med Yrkespartners 22 april – OSA 10 april

Klockan 9.30 - 14.30 välkomnar vi dig som Yrkespartner till ett möte för att informera och diskutera rörande Yrkes-VM 2015, Yrkes-SM 2016 och Yrkes-EM 2016. Vi ses hos Svenskt Näringsliv på Storgatan 19 i Stockholm.
Yrkes-VM 2015 står för dörren och därefter kommer 2016 bli ett stort år för svensk yrkestävling. Vi tar upp Brasilien som resmål, Yrkes-SM 2016 i Malmö samt Yrkes-EM 2016 i Göteborg.
Vi vill också passa på att diskutera skoltävlingar på högstadie- och gymnasienivå.
Ladda ner inbjudan och närmare information som PDF genom att klicka här.

 

Möte med kommunikatörer 20 maj – OSA 11 maj

Mellan kl.13.30 - 15.00 välkomnar vi dig som kommer att ansvara för kommunikation rörande Yrkes-VM i São Paulo, Brasilien. Vi ses hos Svenskt Näringsliv på Storgatan 19 i Stockholm.
Vilket material levererar vi till dig i form av text, bild och film? Hur jobbar andra i sin kommunikation? Hur kan du använda vårt redan befintliga kommunikationsmaterial?

Ladda ner inbjudan och närmare information som PDF genom att klicka här.
NEDRÄKNINGEN TILL YRKES-VM 2015 I BRASILIEN HAR BÖRJAT!
Den 1-5 februari 2015 hölls CPW (Competition Preparation Week) i São Paulo, Brasilien. Det var en vecka fylld med förberedande möten inför augustis Yrkes-VM. På bilden har WorldSkills Swedens representanter precis checkat in på hotellrummet. Förutom en vy över São Paulo syns även en del av det kit som en lokal supporterskola kommer få för att kunna heja fram det svenska Yrkeslandslaget.

I Sveriges fem man starka förtrupp på CPW deltog chefsexperterna Anders Lantz och Per Svensson, vice chefsexperterna Wahik Alexan och Joakim Carlsson, samt tekniska delegaten Pontus Slättman, vd för WorldSkills Sweden.

– Det är ett förväntansfullt och laddat gäng på plats, som spenderar några dagar för att säkerställa att alla pusselbitar till tävlingen faller på plats. Jag är imponerad av Brasiliens gästvänlighet och det känns spännande och förhoppningsfullt att komma tillbaka i augusti för att se alla landslag samlas och göra upp om medaljerna, säger Pontus Slättman.

SVERIGEPROGRAM I BRASILIEN

Inbjudan att ingå i en svensk delegation har skickats ut till ledande företrädare inom politik, myndigheter, arbetsgivarförbund, fackliga organisationer samt till Worldskills Swedens partners. I dagsläget är 32 personer anmälda och sista dag för anmälan är 10 april.

Programmet pågår under 11-14 augusti och omfattar besök på WorldSkills Competition, träffa svenska företag verksamma i São Paulo och dessutom tre seminarier. Seminarierna behandlar svensk-brasilianska affärsrelationer samt yrkesutbildning inom och utom Sverige.

För mer information om delegationen eller programmet, kontakta Tommy Hellström: tommy.hellstrom@worldskills.se

DAGS FÖR INTRESSEANMÄLAN TILL
YRKES-SM 2016

Vi är helt övertygade om att Yrkes-SM 2016 kommer bli ett väldigt bra SM. Samarbetet mellan Malmö stad, Event in Skåne, Malmömässan och WorldSkills Sweden har redan nu påbörjat resan mot att göra Yrkes-SM 2016 till det bästa någonsin.

För att Yrkes-SM 2016 ska bli lyckat är samarbetet med Yrkespartners av största vikt. Det är samspelet mellan engagerade Yrkespartners, Regionen och WorldSkills Sweden som kommer avgöra hur bra just SM 2016 blir. För att komma vidare i planeringen vill vi redan nu få in anmälningar från Yrkespartners.

En första anmälning önskar vi få in senast sista 30 april.
Anmäl det eller de yrken som gärna deltar på Yrkes-SM 2016 genom att skicka ett e-post till: pontus.slattman@worldskills.se

Ange gärna information som är viktig för er, så som exempelvis:
  • Vi måste vara utomhus
  • Vi har väldigt speciella behov
  • Om ni redan nu vet den yta ni behöver blir vi tacksamma om ni anger även det.
  • Annat?
Ladda ner inbjudan som PDF här.

YRKES-SM I MALMÖ FÖRBEREDS

Den 10-11 februari hölls första mötet med projektgruppen som arrangerar Yrkes-SM 2016 i Malmö. Yrkes-SM kommer att hållas i Malmömässan den 11-13 maj 2016. Syftet med tävlingen är att ungdomar ska få bevittna yrken, tävling, prova på praktiska moment och få en bra bild samt information gällande yrken och yrkesutbildning. Särskilt fokus ligger på högstadieungdomar som snart ska välja framtid och utbildning.
 
Under den första mötesdagen samlades den exekutiva gruppen bestående av olika representanter, aktörer och påverkare från regionen, samt WorldSkills Sweden. Med detta möte ville man engagera så många som möjligt inför, under och även efter Yrkes-SM. Gruppen diskuterade delar av den strategiska planeringen, som ska säkerställa att WorldSkills Sweden, Yrkespartners och Region Skåne får ut så mycket som möjligt av Yrkes-SM 2016.
 
– Engagemanget i Malmö är redan stort, och det finns riktigt bra förutsättningar för att göra detta till ett bra Yrkes-SM, säger Pontus Slättman, vd för WorldSkills Sweden.
 
Andra delen av mötesdagen samlades den arbetsgrupp som kommer att jobba med de operativa detaljerna för Yrkes-SM 2016.
 
Du har väl inte glömt att boka upp din kalender? På worldskills.se/laddaner finns "Save the Date" för nedladdning. Sprid gärna informationen om Yrkes-SM 2016 i dina kanaler mot exempelvis skolor etc.

VI INTRODUCERAR VÅRT FORSKARNÄTVERK

WorldSkills Sweden arbetar med att öka kvalitet, status och intresset för grundläggande yrkesutbildning. För att stärka den långsiktiga utvecklingen samt löpande utvärdera har vi etablerat kontakt med några svenska forskare som presenteras här.

Vi planerar att varje år arrangera en utvecklingskonferens i syfte att bredda kunskap om yrkesutbildningens förutsättningar, behov och betydelse. Nästa konferens äger rum i Stockholm, preliminärt datum är den 16 oktober 2015.

För att läsa mer om forskarnätverket besök worldskills.se/forskarnatverk.

MISSA INTE CLASSIC CAR WEEK I SOMMAR

Årets Classic Car Week, som vanligtvis drar ca 100 000 besökare från hela Sverige, hålls vecka 31 i Rättvik. Tidigare tävlanden och tävlanden från Yrkeslandslaget kommer finnas på plats för praktiska demonstrationer, roliga tävlingar och prova-på för besökarna.

Benny Wallin är en veteran inom WorldSkills-sammanhang och kommer hålla i deltagandet. Nu erbjuds möjligheten att finnas med för samtliga branscher och yrkesansvariga.
– Classic Car Week är en stor familjefest! Det är ju allas vår förhoppning att fler branscher och yrken i år tar chansen att visa upp sina duktiga ungdomar och marknadsför Yrkeslandslaget och våra tävlingsformer.


För mer information, kontakta:
Benny Wallin
072-554 23 94
benny.wallin@transportgruppen.se

DANMARK INSPIRERADE INFÖR YRKES-SM

8-10 januari hölls det danska WorldSkills-mästerskapet i Bella Center i Köpenhamn. Totalt besökte 68 000 personer mässan och WorldSkills Sweden hälsade på sina nordiska grannar. Det gjorde även Annika Borgelin, projektledare på Event in Skåne. Hon är en av drivkrafterna bakom Yrkes-SM som ska hållas i Malmö 2016.
– Jag är här idag för att bli inspirerad och för att se hur ett sånt här event går till, säger Annika.

Hennes första intryck är att det är fantastiskt mycket folk och ganska högljutt inne på mässan. Allehanda maskiner väsnas ikapp med otaliga skolungdomar som skyndar mellan båsen, skrattar och diskuterar med varandra, samt provar på praktiska moment.
– Det är roligt att se så många blandade branscher, allt ifrån slaktare till florister. Och vilken god stämning!

WorldSkills Sweden ser verkligen fram mot att tillsammans med Malmö Stad, Event in Skåne, Malmömässan, yrkesansvariga, sponsorer och övriga engagerade göra Yrkes-SM 2016 till det bästa någonsin!

WORLDSKILLS HAR ETT EGET FRIMÄRKE

För första gången finns nu ett särskilt WorldSkills-frimärke, som uppmärksammar Yrkes-VM i São Paulo, Brasilien 11-16 augusti 2015.

Som en del i lanseringen av One School One Country, avtäcktes frimärket i São Paulo. Det är en del av den brasilianska postens årliga Celebration Stamps. Förutom WorldSkills Competition-logotypen syns även bron Octávio Frias de Oliveira, ett av São Paulos mest kända landmärken.

Mellan februari-augusti 2015 kommer samtliga brasilianska branschorganisationer, där även SENAI ingår, att använda frimärket på tusentals brev.

NORDISKT WORLDSKILLS-MÖTE I DANMARK

18-20 februari träffades representanter från de nordiska WorldSkills-organisationerna i Danmark. Mötet äger rum en gång per år och man utbyter tankar och idéer om stort och smått.
– Vi arbetar mot samma mål fast på lite olika sätt så vi har mycket att lära av varandra, säger Pontus Slättman, vd för WorldSkills Sweden.

Det vi i Sverige har gemensamt med våra nordiska grannar är utmaningen med att höja yrkesutbildningars kvalité, status och intresse. Det som varierar är vilken av utmaningarna som är störst. Danmarks siffror för sökande till yrkesutbildningar är nere på 18% av en årskurs, jämfört med Finland som ligger närmare 50%. Norge har ca 50% som väljer en yrkesutbildning men endast 57% fullföljer eller klarar av utbildningen. I Sverige är det ca 27% av en årskurs som söker yrkesutbildning, vilket är en siffra som måste öka.

Något Pontus Slättman fann särskilt inspirerande på mötet var hur Danmark hade lyckats med ett väldigt stort nationellt engagemang för Danmark Skills, som motsvarar våra svenska Yrkes-SM. En av framgångsfaktorerna var deras skoltävlingar, vilket även Finland har en variant av.

Tillsammans med danska yrkesskolor arrangerar WorldSkills Denmark roliga tävlingar ute på högstadieskolorna. Elever i årskurs åtta får prova på olika praktiska moment som går att lösa på två minuter. Det kan röra sig om allt ifrån att sätta tillbaka tangenterna på ett tomt tangentbord till att koppla el. Sedan sker finalerna och prisutdelning under stora festligheter på Danmark Skills.

KOMMANDE EVENEMANG:

Taitaja mästare 2015
Åbo, Finland, 5-7 maj 2015
---
Lagträff 3
25-28 juni för Yrkeslandslaget 2015
---
WorldSkills Competition 2015
Sao Paolo, Brasilien, 10–16 augusti 2015

---
Utvecklingskonferens 2015
16 oktober 2015 i Stockholm
Yrkes-SM 2016
Malmö 11-13 maj 2016
---
EuroSkills 2016
Göteborg, Sverige, 30/11–4/12 2016
---
WorldSkills Competition 2017
Abu Dhabi, 2017
PS. Vi ser gärna att detta informationsbrev sprids till så många som möjligt. Känner du till fler som du tror skulle vara intresserade tar vi gärna emot namn och mailadresser till fler mottagare.
Är det någon händelse eller något som rör yrkesutbildningar du skulle vilja tipsa om eller läsa om i vårt nyhetsbrev, WorldSkills Sweden Informerar, är du välkommen att maila Pontus Slättman
 
WorldSkills Swe
WorldSkills Swe
Yrkeslandslaget
Yrkeslandslaget
Yrkes-SM
Yrkes-SM
Twitter
Twitter
Webben
Webben
E-mail
E-mail
YouTube
YouTube
Instagram
Instagram
Copyright © 2015 WorldSkills Sweden
All rights reserved.


www.worldskills.se

Our mailing address is:
WorldSkills Sweden AB
Sjöängsvägen 7
SE-192 72 Sollentuna
SWEDEN

Contact:
info@worldskills.se

Update preferences or unsubscribe