Copy

Informationsbrev från WorldSkills Sweden

April 2017 View this email in your browser

Tre ord som betyder mycket för oss på WorldSkills Sweden är kvalitet, intresse och status. Vårt mål är att höja kvaliteten på Sveriges yrkesutbildningar, väcka intresset hos de som är på väg att välja utbildning och karriär, samt höja statusen för modern yrkesutbildning. 

"Tillsammans kan vi höja yrkesutbildningens kvalité och attraktionskraft!"
Informationsbrevet innehåller.
  • WorldSkills Swedens verksamhet
  • Slutrapport från Euroskills 2016
  • Attitydsundersökningar från SIFO och UB
  • Yrkeslandslaget - Sveriges viktigaste landslag
  • Information om tävlingen i Abu Dhabi
  • Worldskills Sweden efterlyser fler goda exempel

WorldSkills Sweden


Arbetet med att öka yrkesutbildningens attraktionskraft och kvalité fortsätter!

2017 är ett spännande år med nya satsningar från WorldSkills Sweden tillsammans med alla andra som aktivt arbetar för att höja statusen och kvalitén på svensk yrkesutbildning. Vi tar vidare erfarenheter från 2016  och samtidigt kommer WorldSkills Sweden utveckla insatser för att tydliggöra varför yrkesutbildning är ett smart val.

Slutrapporten för EuroSkills 2016 är klar, nya attitydsmätningar finns att ta del av, återträff för Yrkeslandslaget 2016 med lunch på Rosenbad, lagträff för Yrkeslandslaget 2017 och DinTalang kampanjen är några av aktiviteterna som redan genomförts. Vi ser nu fram mot att tillsammans med yrkespartners förbereda Yrkeslandslaget 2017 inför VM i oktober. Samtidigt startar arbetet med att utveckla Yrkes-SM2018 till något speciellt.

Vi ser även fram mot att finns med i Almedalen, sprida fler inspirerande exempel från yrkesutbildningar, samverka med partners samt bidra till utveckling av insatser på lokal och regional nivå.

Ett långsiktigt arbete är nödvändigt för att säkerställa att vi har en svensk yrkesutbildning i världsklass.


 

EuroSkills 2016 blev en inspirerande manifestation för yrkesutbildningar och framtidslust.

På plats fanns det 35 tävlingsyrken och 9 presentationsyrken representerade. Totalt var det 500 tävlanden från 34 olika länder. För besökarna fanns det också möjlighet att testa någon eller flera av de 26 prova på aktiviteter som fanns på plats.

Euroskills 2016 arrangeras på uppdrag av Worldskills Europe genom WorldSkills Sweden, Göteborg & Co och Svenska Mässan. Ta del av hela rapporten här.

Nya undersökningar om attityder till yrkesutbildning från Sifo och Ungdomsbarometern.


Årligen, med start 2016, genomför WorldSkills Sweden tillsammans med Ungdomsbarometern och SIFO undersökning kring attityder till yrkesprogrammen. 

Många förknippar yrkesprogrammen med möjligheter till jobb men få tycker att de har hög status. Generellt är förändringarna på ett nationellt plan små mellan 2016 och 2017 och faller inom felmarginalen mot bakgrund av trenden med sjunkande söktryck till yrkesprogrammen. Det går att göra tolkningen att attityderna inte följer samma trend, utan tycks ha planat ut. Ta del av SIFOs och Ungdomsbarometerns rapporter.

 

Yrkeslandslaget - Sveriges viktigaste landslag. 


Förberedelserna för Yrkeslandslaget 2017 är i fullgång. Under första lagträffen fick tävlande och experter möjlighet att träffas och prata ihop sig inför kommande träning tillsammans. De fick även möjligheten att göra ett besök hos våra sponsorer Jobman och 3M för att där prova ut landslagsoutfiten och få mer kunskap gällande skyddsutrustning.

Nu är planeringen för lagträff 2 och 3 i full gång.  Under lagträff 2 samlar enbart de tävlande på Barnens Ö utanför Norrtälje den 12-14 maj. Under lagträffen kommer media-träning fotografering och olika aktiviteter för att skapa en ännu bättre lagkänsla står på agendan. Under lagträffen kommer även kläder från Jobman och skor från Arbesko delas ut till laget. 

27 tävlanden i 26 olika yrken och kommer representera Sverige och svenska yrkeslandslaget under Yrkes VM i Abu Dhabi 14-19 oktober

 

Följ Yrkeslandslaget #Ylaget i sociala medier Facebook » Instagram » Youtube »

Bilder på Yrkeslandslaget 2017 hittar du här »


 

Återträff med Yrkeslandslaget 2016 och lunch på Rosenbad.


Det blev ett kärt återseende under återträffen med Yrkeslandslaget 2016. Dagen började med lunch på Rosenbad och där vi fick ett varmt mottagande av Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. Vi fortsatte dagen med att göra en återblick och minnas de fina tävlingsinsatser som gjordes under Yrkes-EM:et i Göteborg. Vi utvärderade även året som varit tillsammans med yrkeslandslaget och WorldSkills Sweden. Dagen avslutades med en gemensam middag där snacket och gemenskapen fortsatte långt in på kvällen innan det var dags att ta farväl.

För flera av de tävlande från yrkeslandslaget 2016 är det inte slut än. 10 tävlande kommer att fortsätta tävla och slåss om medaljerna under Yrkes-VM i Abu Dhabi tillsammans med Yrkeslandslaget 2017. Och för dem som tävlat klart finns möjligheten att fortsätta i WorldSkills Swedens Alumni nätverk som yrkesambassadörer.

 

Information om tävlingen i Abu Dabi

Yrkes-VM 2017 genomförs i Abu Dhabi 14-19 oktober. Totalt är 1250 tävlande från 60 länder registrerade i 52 yrken (varav två demonstrationsyrken). Det innebär att Yrkes-VM 2017 kommer bli den till antalet tävlande största tävlingen hittills.
Tävlingarna kommer genomföras på ADNEC, Abu Dhabi National Exhibition Centre som är ca 62 000 m2. Till detta tillkommer tävlingsytor i tält på ca 43 000 m2 . Arrangören räknar med ca 100 000 besökare under tävlingens fyra dagar.

För mer information om Yrkes-VM 2017 
Hemsida: https://worldskillsabudhabi2017.com/en/
Facebook: https://www.facebook.com/worldskillsad/

 

WorldSkills Sweden söker fler goda exempel att sprida i inspirationsboken.

Vi vill fortsätta sprida goda exempel om skolor som gör bra saker för yrkesutbildningens status, kvalité och ökade attraktionskraft.

Under våren kommer en journalist på uppdrag av WorldSkills Sweden åka ut för att intervjua och träffa elever, lärare och rektorer på skolor som kan bidra med inspiration och goda exempel till andra skolor.
Tipsa oss om ni har någon skola, utbildning eller lärare, som ni vet gör det där lilla extra som vi borde uppmärksamma. 

>> 
Tipsa om goda exempel
>> Till Inspirationsboken

Här nedan kan du ta del av två artiklar som redan finns i inspirationssamlingen: 
Flera yrkesprogram i Kungsbacka har länge arbetat med entreprenörskap i undervisningen. Det handlar inte om att starta egna företag, utan om att testa projekt, idéer och processer i verkliga sammanhang.
På Högbergsskolan arbetar lärarna framför allt med hur eleverna ska komma i kontakt med det lokala näringslivet. Bland annat har skolan deltagit i en satsning som resulterat i ett stödmaterial hos Skolverket.
Håll dig uppdaterad på vad som händer!
- fler nyheter och aktiviteter hittar du på vår hemsida och via våra sociala medier.

EVENEMANGSKALENDER 2017 »

Vi vill att fler ska göra mer för att öka yrkesutbildningens kvalité och attraktionskraft. Tipsa oss om vad ni gör och vilka aktiviteter ni har på gång. Låt oss dela med oss av era aktiviteter på WorldSkills Swedens Kalendarium. Fyll i er aktivitet här

Uppstartsmöte Yrkes- SM 2018 i Uppsala den 26 april.

Äntligen dags för uppstartsmöte för Yrkes SM 2018 i Uppsala med yrkespartner, partners och sponsorer. Mötet genomförs på IFU Arena den 26/4 i Uppsala.

Syftet med  uppstartsmötet är att informera våra yrkespartners, partners och sponsorer om det aktuella läget. Här finns även möjlighet att inhämta underlag avseende specifika behov man har för att kunna genomföra en tävling inom ramen för Yrkes-SM 2018.

Den 19-21 april 2017 arrangerar Kungsbacka kommun rikskonferensen Samverkan skola-arbetsliv (SSA). Tema för 2017 är Levla samverkan – Alla kan levla samverkan!

WorldSkills Sweden kommer under torsdagen genomföra ett seminarium och på fredagen genomföra ett scenprogram tillsammans med Frida Gustafsson. Frida är tidigare tävlande i yrkeslandslaget och silvermedaljör i fordonslackering (WorldSkills Competition 2015). Ta del av hela programmet här:
Program SSA-konferens

Kommande tävlingar:

PS. Vi ser gärna att detta informationsbrev sprids till så många som möjligt. Känner du till fler som skulle vara intresserade av informationsbrevet? Registrera er här.

Är det någon händelse eller något som rör yrkesutbildningar du skulle vilja tipsa om eller läsa om i vårt informationsbrev, Kontakta Anna Kjellgren
Yrkeslandslaget
Yrkes-SM
WorldSkills Sweden
Webben
E-mail
Twitter
YouTube
Copyright © 2017 WorldSkills Sweden,
All rights reserved.


www.worldskills.se

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp