Copy
Deze mail bevat de nieuwsbrief van Natuurpunt Noord-Limburg
Bekijk deze mail in uw webbrowser

Nieuwsbrief Zonnedauw

Jaargang 1, december 2019
Digitale nieuwsbrief van Natuurpunt Lommel
 

Brief van de voorzitter

 
Winter in de Kleine Wildernis
Voor het eerst in 20 lange jaren is er een Limburgse minister van Omgeving (natuur). Toch raar dat de groenste provincie van Vlaanderen niet vaker de groenste minister mag leveren. Alsof de omgeving waar de minister van Omgeving opgroeide er niet meteen toe doet.
Ondertussen doen grote cijfers de ronde: 20.000 ha bijkomende natuur en 10.000 ha extra bos staan op het plan. Het regeerakkoord spreekt daarnaast over robuuste natuur tot aan de voordeur van iedereen, over het maximaal vrijwaren van de open ruimte en over een uitdoofbeleid voor landbouwgebruik in zones bestemd voor natuurrealisatie. We horen het heel graag en zien het nóg liever ook echt gebeuren!
Minister Demir kwam vlak na haar aanstelling alvast naar Lommel om de eerste stapjes in haar beleid kracht bij te zetten. Samen met Stad Lommel en ANB opende ze in primeur een ‘kleine wildernis’. Geen verkeerd woord over dit initiatief, want ook wij zijn ervan overtuigd dat dit soort plekken een opstap kan zijn naar een bredere natuurbeleving. De 1,3 miljoen euro die de minister wil spenderen in het oprichten van ongetwijfeld nog veel meer kleine wildernissen spreekt dan ook boekdelen. Immers: hoeveel heeft de minister dan niet veil voor de ‘grote wildernissen’ die ondertussen al jaren door onze vrijwilligers beheerd worden, maar nog steeds wachten op erkenning?
Ondertussen is er alweer een jaar voorbijgegleden. Terwijl de winter alles in rust houdt, gaan mensen aan het dromen en maken ze plannen. Dat is de aard van het beestje, daar kunnen we niets aan veranderen. Stilletjes aan begint het dan te kriebelen en te wriemelen. We moeten naar buiten, een frisse neus halen daar waar de natuur immer geduldig wacht op wat het nieuwe jaar brengen zal. 
Hopelijk komen al jullie dromen uit en beleven jullie ontzettend veel plezier aan de realisatie van jullie plannen in een gelukkig 2020! 
En onze minister wensen we graag hetzelfde toe…   
 
Davy Paulus  
 

Het herstel van de ringvijver aan de Klein Molen

De kraan van Natuurpunt heeft het slib en de bladeren uit de ringvijver verwijderd. Onze vrijwilligers hadden de bomen aan de oevers al zo veel mogelijk verwijderd zodat de kraan vrije doorgang had.
Naast het voorbereidend werk heeft Rik Theuws ook de kraanwerken intensief opgevolgd waarvoor dank.
Met dank aan onze sponsor APK, die nog enkele betonen buizen heeft gebracht om een schoor te maken. Nu kan het water weer door en kunnen wij met onze voertuigen op het eiland geraken.
Het resultaat mag gezien worden. Met dank aan Natuurpunt en Jef de kraanman,die voortreffelijk werk heeft geleverd.

Landschap- en tuinenreis Engeland Natuurpunt samen KVLV

 
Datum : van zaterdag 20 juni 2020 tot en met dinsdag 23 juni 2020
Vervoer : naar, in en van Engeland met autocar van Limburg Internationaal, Pelt 
Overzet Calais – Dover : met de boot heen en terug
Verblijf : waarschijnlijk in Europa Hotel in Maidenbower, Crawley
Programma : is nog in onderhandeling
Wat is het voorlopige voorstel : 
Dag 1 : Botanical Garden KEW
Dag 2 : botanische tuin van de universiteit Cambridge met een uitbreiding
Dag 3: wandeling in de omgeving Storrington voor de niet geoefende wandelaars, voor de geoefende wandeling een landschapswandeling naar Parkham House en Gardens, namiddag samen bezoek Parkham House en Gardens 
Dag 4 : Gardens en Castle van Chilham, kort bezoek aan het typisch Engels dorpje, terug naar huis
Prijs : we kunnen nog geen juiste prijs geven omdat het programma nog vast ligt.  We weten nog niet of we de voorstelde tuinen, kastelen, kunnen bezoeken.  De meeste plekken bevestigen ons dit pas half januari 2020.  Doch we zijn zeker dat dit geen € 400 per persoon is.
Wat zit er in de prijs : alle vervoer van, naar en in Engeland, de overtocht heen en terug per boot,  alle inkomgelden, alle fooien,.
Het eten : vanaf de eerste dag het avondeten, dag twee en drie : ontbijt, lunchpakket en avondeten, dag 4 : ontbijt en lunchpakket 
 
Ben je geïnteresseerd : geef dan een seintje aan Beir Geuens : bertgeuens@skynet.be of bel hem even na 19.00 uur op het nummer :011/732744 voor 15 januari 2020 zodat we het autocarbedrijf kunnen verwittigen dat de reis doorgaat en we de bezoeken definitief kunnen vastleggen.  
 

5-daagse naar Texel, de Sluftervallei

 We gaan naar Texel !!!
Van donderdag 29 oktober tot 2 november 2020
We hebben een luxe bungalow voor 24 personen geboekt bij Landal ,12 kamers van twee personen.
Het voordeel van deze accommodatie is dat wij s'avonds gezellig samen kunnen zitten en onze zelf meegebrachte drankjes kunnen nuttigen.
Marc heeft ook al een 20-tal fietsen gehuurd zodat wij ons gemakkelijk kunnen verplaatsen op het eiland.
De bedoeling is dat we zelf voor ons eten gaan zorgen (ontbijt en lunchpakket) 's avonds zoeken wel een plaats waar de warm kunnen eten.(kroket uit de muur is ook warm)
De prijs ligt nog niet definitief vast maar wordt geraamd op 250 euro per persoon. Dit inclusief verblijf, overzetboot, fiets en de heen- en terugreis(kostendelend)
Je kan je nu al opgeven want de plaatsen zijn beperkt.
Marc Geuens (Tel.: 0478 54.22.51, na 18 uur), mailadres: marc@schilderwerken-mg.be
PS meer info over de accomodatie kan je altijd vinden op de website van Landal Sluftervallei.
 
Rozen verplanten op den Tip
 
De eerste botanische rozen kregen al een nieuwe standplaats. We hebben de meeste rozen die nog verzien waren van een label verplaatst. Alles was prima voorbereid en elke plant heeft al het nodige mest gekregen.  Nu gaan we het restant van de rozen deze zomer goed evalueren en de meest waardevolle rozen worden dan volgende winter verplant.
Ook denken we eraan om ook onze inheemse rozen een plaats te geven in onze collectie.
 
 

Activiteitenkalender

Zondag  5  januari 2020

Geleide natuurwandeling inde Vloeiweide van Lommel-Kolonie
Leiding: Noord-Limburgse natuurgidsen

Samenkomst: om 14 uur aan het wateringHUIS

Aansluitend nieuwjaarsreceptie


Zaterdag  18 januari  2020

Beheerwerken in ons “Dendrologisch Wielewaalpark Den Tip” te Lommel-Kerkhoven
Leiding: Rik Theuws
Samenkomst: om 9.00 uur aan “Den Tip”, Kanaalstraat 18, Lommel-Kerkhoven (omgeving feestzaal Heidegalm).
Uit te voeren beheerswerken: bomen snoeien en takhout opruimen. 

 

Zaterdag  15  februari 2020 

Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) organiseert jaarlijkse contactdag
Vanaf 8.45 uur is iedereen welkom in Gebouw D van de Universiteit Hasselt, Campus Diepenbeek, Agoralaan in Diepenbeek. De plenaire zitting start om 9.15 uur.
Meer inlichtingen vind je op www.limburg.be/likona.

 
Zondag 16 februari 2020

JAARLIJKSE  WINTERREIS  NAAR  ZEELAND
Onze jaarlijkse winterse autocaruitstappen naar de Nederlandse provincie Zeeland zijn traditioneel steeds geslaagde vogelexcursies. Deze winter verkennen we Beveland, Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee.
 
We maken zeker enkele wandelingen van ongeveer een uur zodat de chauffeur aan zijn wettelijke rust- en rijpauzes komt. We hopen vele soorten eenden, zwanen, steltlopers, roofvogels en diverse soorten ganzen te kunnen observeren.
Op de Brouwersdam tussen Schouwen en Goeree wordt het volop vogels observeren (Drieteen-, Paarse Strandloper, Steenloper, Aalscholver, Brilduiker, Zwarte Zee-eend, Grote Zee-eend, Roodkeelduiker, Eidereend, zaagbekken...).zowel links aan de Noordzeezijde als rechts van ons landinwaarts op het uitgestrekte binnenwater van de Grevelingen. 
Onze picknick spelen we binnen (degenen die een warme tas koffie of soep willen) in restaurant de Heerenkeet aan de Prunjepolder.  Het programma kan flexibel aangepast worden naargelang van de weersomstandigheden.
           
Leiding: Rik Theuws en Luc Winters.
Onkosten:
  • Volwassenen: 15 Euro
  • Beneden 20 jaar:  10 Euro
  • Maximum:  40 Euro per gezin.
Er wordt betaald in de autocar tijdens de heenreis.

Niet vergeten: Verrekijker, eventueel telescoop, stevige wandelschoenen en grote knapzak.
Lichte regenkleding in de rugzak (voor de strandwandeling) kan altijd van pas komen.

Inschrijving:
Naam en opstapplaats doorgeven aan Marc Geuens (Tel.: 0478 54.22.51, na 18 uur), mailadres: marc@schilderwerken-mg.be
De plaatsen zijn beperkt, schrijf daarom tijdig in. Opgeven zeker vóór zondag  9 februari !
 
Vertrek autocar: OPGELET BEPERKTE OPSTAPPLAATSEN         
Pelt aan OC Palethe om 6.30 uur
Lommel aan Krëfel (Winkelcentrum Binnensingel 46) om 6.50 uur

Dinsdag  25 februari 2020

Opstarten bevloeiingen in de Vloeiweiden
De eerste week van maart vangen de jaarlijkse bevloeiingswerkzaamheden op onze vloeiweiden-percelen weer aan zodat de bezoekers tijdens de geleide wandeling van de eerste zondag van maart, ter plaatse kunnen zien hoe er nu nog steeds “gewitterd” wordt. Ook de twee volgende weken van maart zal er gewitterd worden op de overige percelen. Gedurende de eerste helft van maart kunnen wij dus dagelijks hulp gebruiken van werkwillige liefhebbers. Iedereen is welkom, het werk is licht, werkmateriaal is voorradig, laarzen zijn in dit geval noodzakelijk.

Leiding: Albert Jansen-Theo Claes
Samenkomst: telkens aan het “Het wateringHUIS”
Uit te voeren werken: water op de percelen inzetten

Voor meer inlichtingen kun je even naar  Albert Jansen (014/814935) bellen.

Zondag  1 maart  2020 
 

Geleide natuurwandeling “Op zoek naar de bron van het witteren in “De Vloeiweiden”” te Lommel-Kolonie (ism Op stap in Bosland)
Leiding: Noord-Limburgse Natuurgidsen.
Samenkomst: om 14 uur aan “Het wateringHUIS” .

In het midden van de 19e eeuw werd met man en macht gewerkt om Kempische heidegronden vruchtbaar te maken door bevloeiing. Vrijwilligers van Natuurpunt  houden deze oude techniek in ere door nog elk voorjaar te bevloeien. Het "witteren", een uniek gebeuren.
 
Het traject laat toe om het zelfstandig in te korten. Niet toegankelijk voor kinderwagens.

 Woensdag 4 maart 2020
De Witterweken

Voordracht Maarten D'Hondt: Kempische schaapskudde voor een biodiverser landschap.
Samenkomst : Parochiehuis De Kom(Lommel-Kolonie) om 19u30
 
 
Plantenwerkgroep De Slobkousjes
 

Ook voor de Slobkousjes zit het jaar erop. Ze nemen twee weekjes rust om er op dinsdag 7 januari 2020 terug in te vliegen. Intussen is er al hard gewerkt aan een mooi zomerprogramma maar dat houden we nog een beetje geheim.
Om met de Slobkousjes op stap te gaan is geen enkele voorkennis vereist. Planten, paddenstoelen, mossen of korstmossen leren kennen doe je automatisch in de groep. Wil je niet echt leren maar gewoon genieten van de natuur en de waarnemingen van de anderen volgen, dan ben je even welkom.
Wil je het eens uitproberen geef dan gewoon je naam en e mailadres door via slobkousjes@skynet.be . We zorgen er dan voor dat je via onze nieuwsbrief voor elke wandeling bevestiging krijgt van startplaats en tijd en daarenboven een verslag met de waarnemingen.

Tot in 2020 Jan Leroy


 
Fotomoment van Peter Walbers
 

Neem ook een kijkje op

Copyright © 2019 Natuurpunt Lommel, All rights reserved.
Uitschrijven    Voorkeuren abonnementen aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp