Copy
Deze mail bevat de nieuwsbrief van Natuurpunt Noord-Limburg
Bekijk deze mail in uw webbrowser

Nieuwsbrief Zonnedauw

Jaargang 1, november-december 2020
Tweemaandelijkse digitale nieuwsbrief van Natuurpunt Lommel
 
 

Brief van de voorzitter

Davy Paulus heeft zijn ontslag aangeboden en gaat opnieuw studeren. We danken hem voor zijn inzet en deskundige inbreng en wensen hem veel geluk bij zijn studies. Daarom ben ik naar voor geschoven als de nieuwe voorzitter ad interim. We zijn dus op zoek naar een nieuwe voorzitter. Deze hoeft niet noodzakelijk uit ons huidig bestuur komen. 
 
Wat een nieuwe start van Natuurpunt Lommel had moeten zijn, is gedwarsboomd door een virus. Er was even hoop maar een tweede golf dacht er anders over. Hierdoor hebben wij al onze activiteiten moeten afgelasten. Het Wateringhuis, onze ontmoetingsplaats en het hart van de vereniging, hebben we ook moeten sluiten. Nu pas beseffen we het belang van sociale contacten. Deze zijn belangrijker dan financieel gewin.
Ondertussen hebben we niet stilgezeten met ons nieuw bestuur. (Elders in onze Zonnedauw kan je een lijst van ons bestuursleden vinden.)
Een voorlopig jaarprogramma werd opgemaakt en moeten we afwachten of corona hier niet opnieuw roet in het eten gaat gooien.
Onze aanvraag bij Unesco (immaterieel cultureel erfgoed)  heeft ook een jaartje vertraging opgelopen. Er is nog belangrijk nieuws dat je hierover verder in deze Zonnedauw kan lezen.
Ter ondersteuning van onze vrijwilligers werden er dit jaar twee belangrijke machines aangekocht: een zitmaaier voor Den Tip en motorculteur voor de Vloeiweiden. Deze laatste gaan we ombouwen om onze oude zoefmachine te vervangen.
 
Hou het nog vol en blijf gezond.
 
Luc Winters
Voorzitter Natuurpunt Lommel a.i.

Samenstelling van bestuur Natuurpunt Lommel

Natuurpunt Lommel (feitelijke vereniging)
p/a: Astridlaan 16, 2400 Mol (secretariaat)

 
Voorzitter a.i. en aankoper: Luc Winters, luc.winters@telenet.be, gsm 0478339164, Kapelanijstraat 7, 3900 Pelt
 
Secretaris en conservator Vloeiweiden: Albert Jansen, jansen.mertens2@gmail.com ,gsm 0494777807, Astridlaan 16, 2400 Mol
 
Penningmeester: Gusje Vergara, benito.vergara@hotmail.be
 gsm 0478543074, Burgemeesterstraat 88, 3920 Lommel
 
Bestuurslid, webmaster en conservator Balimheide : Pieter Cox, pietercox91@hotmail.com , gsm 0474716405, Pater Eymardstraat 31, 3920 Lommel
 
Bestuurslid, Gecoro en conservator Ruitersbroek: Carl Vertommen, Carl.Vertommen@gmail.com, gsm 0473464597 thuis 011403065, Emiel Verhaerenstraat 135B1, 3970 Leopoldsburg
 
Bestuurslid en conservator Den Tip: Rik Theuws, Rik_theuws@hotmail.com, gsm 0474863753, Wolfstraat 68, 3900 Pelt
 
Bestuurslid, webmaster: Henri Cuyvers, henricuyvers@telenet.be, 011643110, Boseind 183, 3910 Pelt
 
Bestuurslid en redactie: Ann Geypen, annencarlo@telenet.be
 0485962607, 011393758, Zwarte Weg 2, 2490 Balen
 
Bestuurslid en educatie: Kris Schurmans, kris.schurmans@gmail.com, 0472408520, Oude Diestersebaan, 3920 Lommel
 
Bestuurslid, Bijzondere Veldwachter: Ron Noët, r.noet@telenet.be, 0488583670, Sint-Ceciliastraat 9, 3920 Lommel
 
Bestuurslid, Rani Vandenberk, rani.vandenberk@gmail.com, 0487907072, Heuvel 46, 3920 Lommel

Bestuurslid en conservator Lommelse Heidereservaten,  André Geypen, andregeypen@hotmail.com, 011546113‬,  
0486694412‬, Voldersweg 3, 3920 Lommel. 

Bestuurslid en conservator Den Tip: Koen Van Decraen, koenvandecraen@telenet.be , 0477341266, Einde 142, 3920 Lommel 
 

Gezocht:

Enthousiaste vrijwilligers die onze werking mee willen uitbouwen
Omschrijving van de vacature
Wij hebben voor elk wat wils.
Ben je handig of steek je graag de handen uit de mouwen? Graag buiten bezig? Vuile handen schrikken jou niet af? Zit je liever achter een scherm? Schrijf je graag teksten over de natuur of hoef je de weetjes over natuur maar uit je mouw te schudden? Zijn sociale media je dada? Zijn mensen meteen gebeten door jouw enthousiasme over de natuur? Of heb jij bij het brainstormen over een activiteit meteen al een heel draaiboek voor ogen? Misschien bijt je je graag vast in een dossier en hou je van stevige discussies over een inhoudelijk thema? Jou hebben we nodig!
Gewenst profiel
Iedereen kan bij ons iets betekenen. Kan je wekelijk, maandelijks of maar een paar keren per jaar, we zien je graag komen!
Ons aanbod
Je leert Natuurpunt Lommel kennen en kan je engagement delen met een hele groep gelijkgestemden. Je bent welkom om je kennis te delen of je wordt als nieuweling ingewijd in de geheimen van natuur, van natuurbeheer en -behoud (de theorie en de praktijk). Je wordt omringd door een ploeg enthousiaste werkers, denkers en doeners met een hart voor de natuur in Lommel. Je houdt er ongetwijfeld fijne vriendschappen aan over. Natuurlijk hebben we een gepaste vrijwilligersverzekering. Eens per jaar zetten we onze vrijwilligers ook gepast in de bloemetjes.
Selectieprocedure
Maak een afspraak en we maken kennis met elkaar. Zo kan je aftasten of onze vereniging iets voor jou is. Bij interesse, neem je best contact op met Luc Winters luc.winters@telenet.be, gsm 0478339164
Gastvrouw/gastheer/gastduo voor het Wateringhuis
Omschrijving van de vacature
Wij zoeken een uitbater voor het wateringhuis, de plek waar alle vrijwilligers elkaar ontmoeten, bijpraten, plannen smeden, uitrusten bij een pintje of een koffie, waar bezoekers komen uitrusten na een wandeling in de Vloeiweiden, waar ze in het museum meer achtergrondinformatie komen zoeken en waar kinderen op speelse wijze in onze speelhoek kennis maken met de natuur. Kortom het hart van onze afdeling!
Leg je vlot contact, sla je graag een babbeltje met mensen, kan je je enthousiasme over de Lommelse natuur niet verbergen, zorg je graag voor mensen en kan jij je op regelmatige basis vrijmaken? Dan ben jij de persoon die we zoeken.
Gewenst profiel
Een gastvrije, sociale persoon (of koppel of duo) die op een warme manier onze bezoekers vriendelijk kan onthalen op zondag en tijdens kleine evenementen. Je staat er niet alleen voor natuurlijk, onze ploeg staat altijd klaar om in te springen of je te vervangen als dat eens nodig blijkt. Tijdens de zomermaanden krijg je elke openingsdag hulp van onze andere vrijwilligers.
Ons aanbod
Zie het aanbod hierboven. Wij zorgen dat er voldoende voorraad drank aanwezig is, zodat jij de bezoekers vlot kan bedienen. Ook hier wordt natuurlijk een vrijwilligersverzekering voorzien. Bij interesse, neem je best contact op met Luc Winters luc.winters@telenet.be, gsm 0478339164
 

Herfsttijloos

 
Eeuwenoude ontstekingsremmer helpt ook tegen hart- en vaatziekten.
Zoals ook blijkt uit bijgevoegd fragment uit ‘Het Belgisch kruidboek of de Gentsche hovenier’ uit 1849, wordt herfsttijloos (Colchicum autumnale), dat ook veelvuldig in onze Vloeiweiden voorkomt,  al eeuwenlang gebruikt tegen onder andere jicht en reuma. Nu blijkt dat dit mooie plantje ook een rol kan spelen in de moderne geneeskunde.
Dit eeuwenoud medicijn verlaagt de kans op nieuwe hart- en vaatziekten bij hartpatiënten met 30 %. Deze belangrijke doorbraak werd op 31 augustus 2020 bekend gemaakt in het New England Journal of Medicine. Tot deze ontdekking kwamen cardiologen uit Nederland en Australië. Patiënten die colchicine kregen, hadden minder hartinfarcten en ook was er minder vaak een dotteroperatie nodig. Het idee ontstond toen artsen vaststelden dat reumapatiënten die het middel kregen, minder vaak hart- en vaatziekten hadden. Volgens de Hartstichting kan het middel snel ingezet worden bij patiënten die een hartinfarct hadden of dit dreigen te krijgen. Wat zeker helpt, is dat colchicine ruim beschikbaar is.
https://nos.nl/l/2346175
Wie weet krijgen onze Vloeiweiden een nieuwe bestemming als leverancier aan de geneesmiddelenindustrie?

Witteren immaterieel cultureel erfgoed

Het witteren in de Vloeiweiden van Lommel-Kolonie op de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO-lijst) : stand van zaken.
 
De representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid is een door UNESCO samengestelde lijst. Het gaat niet over landschappen of bouwwerken, maar over 
- mondelinge overlevering (uitdrukking en taal),
- podiumkunsten,
- sociale gewoonten, rituelen en feestelijkheden of festivals,
traditionele kennis over de natuur en de wereld,
- ambachten.
 
Op deze lijst staan reeds een aantal Belgische elementen, waaronder de beiaardcultuur, de Belgische biercultuur, het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke, het ros Beiaard,… en tot voor kort het Carnaval van Aalst. 
Onder leiding van professor-emeritus Christian Leibundgut is er een werkgroep actief om de oude vormen van graslandbevloeiing in Europa een plaats op deze lijst te bezorgen. Om dit te verwezenlijken was het nodig dat de oude bevloeiingsvormen van verschillende plaatsen in Europa eerst erkend werden als immaterieel erfgoed door de plaatselijke overheden. Ondertussen zijn in Europa 6 locaties in 5 landen in dit opzet geslaagd. Het witteren in Lommel werd in 2019 op de Vlaamse lijst immaterieel erfgoed geplaatst. 
Een aanvraagdossier voor de Unesco-lijst kan slecht éénmaal per jaar (maart) ingediend worden in Parijs. Het was de bedoeling om dit internationaal dossier verder voor te bereiden in Vielsalm (april)
en in Zams in Oostenrijk (oktober), zodat een aanvraag kon gebeuren in 2021. Beide samenkomsten met vertegenwoordigers van de verschillende locaties moesten worden geannuleerd omwille van het Coronavirus. De Unesco-commissie van de erfgoeddienst van Oostenrijk organiseert nu deze winter een videoconferentie, om de samenwerking levend te houden. Het indienen wordt uitgesteld tot maart 2022. Ondertussen wordt in Zwitserland gewerkt aan een “Internationaal Centrum van Traditionele Bevloeiing als Europees Cultuurerfgoed” (IZTB), dat gehuisvest wordt  in het voormalige Cisterciënzerklooster van St.-Urban nabij de vloeiweiden (Wassermatten) van  Langenthal. In dit centrum zal aandacht besteed worden aan de oude bevloeiingsvormen, waaronder zeker het witteren in Lommel. Wie weet kan een bezoek een onderdeel worden van een toekomstige Natuurpuntreis.
 

Activiteitenkalender

De volgende maanden hebben wij ons programma moeten aanpassen aan de corona-omstandigheden. Alle publieke activiteiten zijn geannuleerd.

 

Zondag 3 januari 2021

Nieuwjaarsreceptie (als Corona het toelaat)


Leiding: Bestuur Natuurpunt Lommel
Locatie: Wateringhuis
Samenkomst: 17 uur
 

Jaarprogramma 2021 (prognose)

- Wandeling ‘Witteren’ : 7 maart 

- Wandeling Militair Domein : Paasmaandag 5 april 

- Wandeling in de Most (Manu Vermeulen) : 17 april 

- Wandeling ‘vroege vogels’ : 2 mei 

- Vlinderwandeling Kattenbos : zondag 9 mei 

- Wandeling ‘eetbare planten’ : 6 juni 

- Wandeling nachtzwaluw Kattenbos : zaterdag 12 juni 

- Maaien met de zeis : 1 augustus 

- Wandeling met de schapen : 5 september 

- Wandeling paddenstoelen : 3 november 

Fotomoment van Jan Cornelissen (Dennenvoetzwam)

Vogeltrek weer op volle toeren!

In het najaar trekken grote aantallen vogels richting het zuiden om te overwinteren. We zitten momenteel midden in deze vogeltrekperiode, dus tijd om regelmatig in de lucht te kijken. Op vogeltrektelpost Kristallijn/Maatheide in Lommel wordt er gedurende deze periodes dagelijks geteld. In oktober telden we er o.a. 3 visarenden (foto), 148 sperwers, 26 rode wouwen, meer dan 13.000 houtduiven en iets minder dan 22.000 koperwieken. Wat de hoogste aantallen betreft, staat de vink met een totaal van 37.000 stuks op nummer één.
Tussen 14 en 16 oktober kwamen mooie groepen buizerds voorbij. Na deze 3 dagen stond het aantal op 981. In totaal vlogen er in oktober 1.123 buizerds al trekkend over. Op 16 en 17 oktober waren het topdagen voor de kolgans met respectievelijk 1.210 en 1.676, ongeziene aantallen voor Lommel. Verder werd er ook nog de zeldzame sneeuwgors waargenomen en nam op 26 september een kleinste jager even een rustpauze op de zandwinningsplassen. Deze zeer zeldzame zeevogel werd naar alle waarschijnlijkheid door herfststorm Odette het binnenland ingeblazen.
 
De Slobkousjes zijn intussen overgegaan op Corona-veilige wandelingen op dinsdagvoormiddag. Je komt wel zomaar niet meer mee! Vooraf inschrijven is nu ook bij de Slobkousjes vereist. Verder moet iedereen in het bezit zijn van een mondmasker, moet er afstand gehouden worden en mag er geen materiaal uitgewisseld worden. Gelukkig hebben we het voordeel altijd in open lucht te zijn en kan het mondmasker praktisch altijd opgeborgen blijven.
 
 
Slobkousjes op veilige afstand klaar om het Walhala van het Zwart water in te trekken.

In de voorbij twaalf wandelingen waren toch altijd een kleine tien Slobkousen present en konden we al heel wat leuke dingen zien.
Heel wat plantjes, mossen, lichenen, vogeltjes en insecten passeerden de revue, maar de focus staat intussen toch vooral op de paddenstoelen. En dat gaat van joekels van Parasolzwammen tot de meest onooglijke dingen. 
Je moet al heel goed opletten om deze Gele hoorntjes niet voorbij te lopen.

De neerslag van de voorbije weken en de zachte temperaturen maken de volgende Slobkouswandelingen veelbelovend. Als je er graag bij wil zijn, laat je dan zeker niet afschrikken door Corona en kom met ons op een veilige wijze de natuur in.

Krijg je onze nieuwsbrief nog niet, stuur dan eenvoudig een mailtje naar slobkousjes@skynet.be. Hij valt dan wekelijks in je mailbox met alle informatie over de komende wandeling.

Groeten van Jan Leroy en hou je gezond.
 

Neem ook een kijkje op

 
 
Copyright © 2020 Natuurpunt Lommel, All rights reserved.
Uitschrijven    Voorkeuren abonnementen aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp