Copy
Klimaatzaak, COP21, encycliek en conserveren
Bekijk deze e-mail in uw browser

Het is september: de zomer is officieel voorbij, de herfst is begonnen. De meeste van ons zijn weer aan de slag. Ben je weg geweest of thuis gebleven? Als je weg bent geweest is nu een mooie tijd om je reis te
compenseren. Het is makkelijk te doen via ons website. Het is in elk geval makkelijker dan het zoeken en boeken van een vakantie!

Klimaatzaak

In onze nieuwsbrief van juni hebben we uitgelegd wat de klimaatzaak van Urgenda inhoudt. De regering moet voor 24 september beslissen of ze in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter. Op 10 september was er in de Tweede Kamer een hoorzitting waarbij experts antwoord gaven op vragen van de Tweede Kamer. In het eerste blok lag de focus op de wetenschap, in het tweede op de juridische kant. Dinsdag 22 september liet de regering weten definitief in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Door in hoger beroep te gaan hoeft de regering niet het vonnis uit te voeren. In hoger beroep worden alle feiten opnieuw bekeken, wat een lange tijd kan duren. De kans is erg groot dat de verliezer van het hoger beroep naar de Hoge Raad stapt, waardoor een definitief oordeel nog 3 jaar kan duren. Echter 3 jaar geen actie ondernemen op het gebied van klimaatverandering is niet verstandig volgens vele wetenschappers en de quickscan van Planbureau voor de Leefomgeving en Energieonderzoek Centrum Nederland.  
Op 24 september is er debat in de Tweede Kamer over de klimaatzaak. Wat er precies besproken wordt is onduidelijk, omdat de beslissing voor hoger beroep inmiddels genomen is. We zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. 

COP21 à l’horizon

December lijkt nog ver weg, maar COP21 komt er aan. We hebben een speciale pagina op onze website om u het laatste nieuws te brengen en informatie en updates te geven over de christelijke organisaties die er gaan zijn - en dat zijn er veel, waaronder Climate Stewards, A Rocha, Tearfund en de Lausanne beweging. Onze COP21 home page kunt u hier vinden. Bezoek ons regelmatig om op te hoogte te blijven.

Op deze pagina zul je ook een link vinden naar onze sponsorpagina. Namens A Rocha/Climate Stewards Nederland zullen Bert van der Woerd en Veraniek Veldstra aanwezig zijn in Parijs. Om de reis, overnachtingen en activiteiten te bekostigen hebben we een sponsoractie opgezet. U kunt ons sponsoren per kilometer. Met iedere overboeking sponsort u bovendien het planten van 1 boom.

Wij kunnen uw hulp goed gebruiken. U kunt ons op verschillende manieren ondersteunen.
1. Sponsoring via de website
2. Praktische ondersteuning: een of meer e-bikes, fietstassen, voeding (veraniek@climatestewards.nl en bert.vander.woerd@climatestewards.net)
3. Meelopen met de Klimaatloop (geef u hier op)
4. Gebed voor onze voorbereidingen, de reis naar Parijs en tijdens de klimaattop voor de regeringsleiders

Hartelijk dank voor uw steun.

Een jaar later

Een jaar geleden zetten we onze nieuwe website online. De oude website was aan vervanging toe. We hebben maanden hard gewerkt, waarna hij in september online kwam. Een jaar later zien we dat we veel meer mensen bereiken met onze nieuwe website dan met de oude website. We publiceren maandelijks een blog op onze website, vaak met handige (DIY) duurzame tips. Daarnaast kunnen mensen zich inschrijven voor onze nieuwsbrief, die we maandelijks versturen. 

Kort na het live gaan van onze website zijn we ook actief geworden op de sociale media. U kunt ons nu makkelijk volgen via Facebook en Twitter

We willen u bedanken voor uw interesse in ons werk. We houden graag contact met onze achterban. Heeft u nog een klacht of suggestie, laat het ons dan weten. 

Wees geprezen

Een paar maanden na het uitkomen van de encycliek Laudato Si, over scheppingszorg, is er een officiële Nederlandse vertaling beschikbaar. Daarnaast heeft onze theoloog Dave Bookless een reflectie geschreven over de encycliek met de vraag wat de encycliek voor A Rocha betekent. Embert Messelink en Matty van Leijenhorst hebben een Nederlandse vertaling geschreven van deze reflectie. De Engelstalige reflectie vindt u hier, de Nederlandse vertaling hier

Conserveren

In deze tijd kunt u veel voedsel conserveren om er later ook nog van te genieten: bramenjam, pruimenchutney, appelmoes of courgette-wortelcake. U hoeft er niet speciaal spullen voor aan te schaffen. Voor de jams en chutneys heeft u genoeg aan een paar oude jampotten. Maak deze van tevoren zeer goed schoon. Op Internet zijn vele goede recepten te vinden. Meer inspiratie kunt u vinden op de blog van onze collega Ruth Valerio in Engeland. 
 
Behalve dat het fijn is om in de winter na te genieten van al dit lekkers, kun je het ook uitdelen aan anderen. Het is bijzonder om te kunnen delen in de rijkdom die de aarde ons geeft.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Copyright © 2015 Climate Stewards NL, All rights reserved.


Afmelden    Instellingen wijzigen 

Email Marketing Powered by Mailchimp