Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser
Vrijdag 4 november was een historische dag: het klimaatakkoord van Parijs trad in werking! Meer dan 55 landen, die goed zijn voor meer dan 55% van de wereldwijde CO2 uitstoot hebben het verdrag ondertekend. Dit betekent dat 195 landen zich gaan inzetten om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 2 graden. Afgelopen week is er tijdens de COP in Marrakesh verder gesproken over het behalen van dit doel. Ondertussen is bekend geworden dat de CO2 uitstoot voor het derde jaar op rij stabiel is gebleven. Dat hebben we vooral te danken aan China, waar minder steenkolen worden gebruikt.  

Ook Nederland zal aan de bak moeten. Daarom werd er 26 oktober een Nationale Klimaattop gehouden. De vele initiatieven leiden in de toekomst tot een aardige vermindering van de uitstoot van CO2. "De 3 grootste bijdragen komen van de lancering van een CO2 Smart Grid (opslag en gebruik van CO2), het initiatief van een kleine honderd gemeenten en provincies voor het creëren van gasloze wijken en door nieuwe afspraken tussen de overheid en bedrijven over energiebesparing." (bron)

Ook te lezen in deze nieuwsbrief:

Tijd voor klimaatrealisme in plaats van scepsis

Deze maand hebben we een gastblogger: Embert Messelink. Hij schrijft vlak nadat bekend is geworden wie de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen. Er komen aardig wat onderwerpen voorbij: een revolutie op het niveau van een huishouden en op landniveau, de documentaire 'Before the Flood' van Leonardo DiCaprio, en de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Benieuwd hoe dit allemaal samenhangt? Lees de blog!

Yakubu Ibn Ibrahim


Yakubu Ibn Ibrahim is een boer in het Climate Stewards project in Larabanga in het noorden van Ghana. Hij participeert in het project vanaf de start in 2007 en is laatst begonnen met bijen houden.

"Als boer was ik gewend om mijn land elk seizoen vrij te maken. Elke boom die geen waarde had werd tijdens het voorbereiden van het land gekapt. Na 2 of 3 jaar werd het land achtergelaten en werd een nieuw stuk land op dezelfde manier voorbereid. Het resultaat was dat er weinig bomen meer stonden. 

In 2007 kwam A Rocha Ghana met het Climate Stewards programma naar onze gemeenschap. Het project bestond uit boomaanplant, het onderhouden van de boompjes en gewassen groeien onder de bomen tot het bladerdek dicht was. Met 50 boeren (40 mannen, 10 vrouwen) starten we het project. 

Ongeveer 50 hectare ontbost land werd verdeeld onder de 50 boeren. Elke boer plantte bomen als kapok, dawadawa en cashew. Sojabonen werden uitgedeeld om tussen de bomen door te planten. De soja werd 5 jaar lang gecultiveerd. De eerste oogst was boven verwachting: ik had 4 zakken sojabonen met een waarde van GHS 240 (ongeveer €57 met de huidige wisselkoers). Na 5 jaar kwam A Rocha Ghana met bijenkasten: 3 kasten voor elke boer om onder de bomen te plaatsen. In de tijd vóór de bijenkasten werd honing geoogst door de boom te kappen, met vuur werden de bijen gedood en daarna kon de honing gewonnen worden. In die tijd was de honing slecht van kwaliteit door het gebruik van vuur, wat resulteerde in een lage prijs (GHS 20-30 per gallon). Per jaar verdiende ik van de verkoop van honing GHS 100 (€23). Daarnaast had ik veel last van bijensteken, werden bomen gekapt en veroorzaakte het vuur soms een bosbrand waarbij huizen afbrandden. 

Met de bijenkasten en de training over het houden van bijen, verdien ik nu GHS 800 (€186) per jaar. Bomen hoeven niet gekapt te worden, de bijen niet gedood te worden en branden niet gesticht te worden. Daarnaast beschermt het imkerpak mij tegen bijensteken. Door de hoge kwaliteit van de honing is de vraag enorm gestegen en komen er zelfs mensen uit het zuiden om de honing te kopen. Per gallon kost de honing nu GHS 100-120. 

Het project van Climate Stewards heeft mij geleerd dat bomen erg belangrijk voor ons zijn. Ik weet nu dat bijen goed gedijen in de bijenkasten in de schaduw van de bomen. Doordat ik me bewust ben van klimaatverandering kap ik geen bomen meer."

Koolmezen en het klimaat

Bij Bureau Buitenwaard staat ecologie centraal. Ecologie is de wetenschap die zich bezig houdt met de wisselwerking tussen planten en dieren onderling en met hun omgeving. Ons werk bestaat uit onderzoek, advies en het realiseren van beschermingsmaatregelen voor flora en fauna. Hierbij lopen we regelmatig tegen de ecologische effecten van klimaatverandering aan.

Wist u bijvoorbeeld dat de koolmezen in uw tuin last hebben van klimaatverandering? Koolmezen, maar ook pimpelmezen, bonte vliegenvangers en andere zangvogels zijn afhankelijk van een piek in het voedselaanbod. Door het leggen van de eieren goed te timen worden de jongen geboren op het moment dat het voedselaanbod hoog is. Zo zijn hun overlevingskansen optimaal. Bij het timen van de eileg reageren koolmezen op de daglengte. Het voedsel van de koolmees, de rupsen van de wintervlinder, op hun beurt afhankelijk van jonge eikenblaadjes, timen hun geboorte met de oplopende temperatuur. Doorgaans een perfecte match waarbij de rupsen vet zijn als de koolmeeseieren uitkomen. De timing komt met een overlap van ongeveer twee weken vrij nauw. Onderzoek van de Wageningen Universiteit toont aan dat steeds vaker een ‘voedingsgat’ ontstaat. De eiken lopen als gevolg van hogere voorjaarstemperaturen eerder uit, de rupsen komen eerder tot ontwikkeling en zijn alweer verdwenen tegen de tijd dat de koolmeesjongen worden geboren. Het gevolg is dat de oudervogels, die stad en land afvliegen om de hongerige snavels te voeden, voor een onmogelijke opgave staan. Gelukkig is niet ieder voorjaar even zacht en zijn koolmezen wel enigszins flexibel, feit is dat ze er last van hebben en dat het aantal jongen dat uitvliegt schrikbarend laag ligt de laatste jaren.

Mij helpt het enorm wanneer een abstract concept als ‘global warming’ smoel krijgt via de koolmezen in mijn tuin. Het motiveert ons om concreet in actie te komen. Daarom compenseert Bureau Buitenwaard haar CO2 uitstoot dit jaar via Climate Stewards. Zo willen we ons inzetten voor bescherming van koolmezen in onze tuin en de wereld van morgen.

Jaap Gijsbertsen
Ecoloog

 

Compenseer bij Climate Stewards!
Twitter
Facebook
CS
Copyright © 2016 Climate Stewards NL, All rights reserved.


Afmelden    Instellingen wijzigen 

Email Marketing Powered by Mailchimp