Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser
We zitten ondertussen in de laatste week van de lijdenstijd. Het is al weer bijna Pasen. Tot die tijd blijven we elke dag een duurzame tip plaatsen op de Facebook pagina van onze Carbon Fast. We geven tips op het gebied van energie, vervoer, recycling en voeding. De vegetarische recepten en het koekjesrecept zijn absolute aanraders.

Mocht je het gemist hebben tot nu toe, wees gerust, je kunt het allemaal nog
terug lezen.

Voor nu wensen wij jullie allemaal een gezegende Pasen. 

Duurzaam tuinieren

Violenmarkt, violenfestijn, plantjesmarkt, bloemenmarkt...de lente is begonnen. Tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Ga je een tuin nieuw aanleggen of is er onderhoud nodig? Lees tips in onze blog om duurzaam te tuinieren. Omdat duurzaam tuinieren een breed onderwerp is en we niet alles kunnen uitleggen, staan er veel links in deze blog als je meer wilt lezen over een specifiek onderwerp. Nieuwsgierig? Lees de blog hier.

Hart voor de schepping


Vraag jij je wel eens af welke plaats God ons geeft in zijn schepping? Wil je met jouw gemeente meer oog krijgen voor de natuur? Wil je weten hoe je als kerk praktisch kunt zorgen voor de aarde?

Hart voor de schepping is een A Rocha programma voor kerken en christenen die zich willen verdiepen in de relatie God – mens - schepping en bewust invulling willen geven aan zorg voor de schepping.

Wil je gebruik maken van Hart voor de schepping? Dat kan met een (bijbelstudie)groep, maar ook gemeentebreed. Je kunt zelf een programma samenstellen aan de hand van alle materialen op onze website. Of ons benaderen voor een programma op maat.

Wil je begeleiding bij activiteiten, of advies over de ecologische inrichting van kerkgebouw of kerktuin? Neem contact op met A Rocha. We ondersteunen je graag! Aanmelden, ervaringen delen, inspiratie opdoen of vrijblijvend kennis maken? Bezoek onze website en meld je aan.

Site: www.hartvoordeschepping.arocha.nl
Email: hartvoordeschepping@arocha.org

Bidden voor het klimaat

Zet in je agenda: 5 april 2016 is het wereldgebedsdag voor klimaatactie.


Het evenement is opgezet door Young Evangelicals for Climate Action, Evangelical Environmental Network, Climate Prayer, the Lausanne/WEA Creation Care Network, en A Rocha International.

Ze schrijven:
Als reactie op de internationale besprekingen in Parijs nodigen we jullie uit om met ons mee te doen aan de wereldgebedsdag voor klimaatactie op 5 april 2016. Op deze dag en de week eromheen zullen alle partners hun leden en volgers vragen om te bidden - privé of in werk-verband - voor leiderschap op het gebied van klimaatverandering.

Deze wereldgebedsdag heeft de volgende doelen:
- het faciliteren van een wereldwijd gebed voor actie op het gebied van klimaat;
- het bemoedigen van andere christenen die gedreven zijn in klimaatactie;
- om de groeiende christelijke beweging voor klimaatactie te laten zien;
- om wereldleiders en nationale leiders te bewegen naar meer klimaatactie.

Je kunt meer informatie vinden op de website van Day of Prayer. 

Wier, napslakken en klimaatverandering

Hannah Hereward is stagiair bij A Rocha UK/A Rocha International als marine onderzoeker. Ze doet deze stage part-time naast haar studie marine biologie aan de universiteit van Plymouth. 

Ze schrijft: "We zien in ons eigen leven of op het nieuws de impact van klimaatverandering op ecosystemen op het land (door droogte, brand, stormen, etc.). Maar klimaatverandering heeft ook een negatieve impact op het waterleven. Zo veranderen, door een toename in het aantal en de intensiteit van stormen, de stranden en dat heeft invloed op woningen dichtbij de zee. Veranderingen in oceaanstromingen veranderen de zeewatertemperatuur en nutriëntenstromen. Dit hangt samen met de afname in aantallen van commercieel belangrijke vissen en ongewervelden. 
Een verhoging van zeewatertemperatuur zorgt ervoor dat vissen verder naar de polen bewegen. In Engeland is gouden kelp (Laminaria ochroleuca) gezien, een warm-water soort die zich naar het noorden verplaatst. Een toename in aantal en intensiteit van hittegolven kunnen stress veroorzaken bij soorten, zoals kelp, die in waddengebieden leven. Grote soorten zeewier kunnen in waddengebieden erosie voorkomen als natuurlijke kustverdediging. Temperatuur stress zou kunnen leiden tot het uitdrogen, verbleken en, in extreme gevallen, sterfte van soorten."

Wetenschappers als Hannah staan in de voorste gelederen van het werk dat over de hele wereld gedaan wordt om klimaatverandering en de effecten daarvan te begrijpen. Alleen op deze manier komen we er achter wat er gebeurt en hoe wereldwijd ecologische systemen verbonden zijn, zodat we klimaatverandering kunnen stoppen.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Copyright © 2016 Climate Stewards NL, All rights reserved.


Afmelden    Instellingen wijzigen 

Email Marketing Powered by Mailchimp