Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser
Het zal je niet verrassen dat wij bij Climate Stewards zo min mogelijk proberen te vliegen. We werken samen met betrouwbare lokale partners en communiceren vooral via e-mail en Skype. Met de lancering van de pilot in Uganda vorig jaar en de wens om meer partners te krijgen, zijn Caroline en Adrian van Climate Stewards in Engeland afgelopen maand naar Uganda afgereisd.
Ze hebben het team van A Rocha Uganda ontmoet en gezien hoe die mensen trainen en helpen om zelf filters te bouwen. Caroline en Adrian spraken lokale mensen die al jaren een filter gebruiken, en mensen die er recentelijk één via onze financiering hebben ontvangen. Vaak werd verteld hoe de filters geld en tijd besparen en significante gezondheidsvoordelen brengen. 

Terwijl Caroline en Adrian in Uganda waren, hebben ze gelijk een paar potentiële partners bezocht. Het gaat om kleine projecten met boomaanplant, energiezuinige ovens en kleinschalige zonne-energie opwekking. De komende maanden gaan we kijken of de projecten geschikt zijn voor het Climate Stewards keurmerk.

Ook te lezen in deze nieuwsbrief:

Zonde

Theanne Boer woont in Zuid-Beveland. Ze probeert duurzaam te leven en koop daarom veel lokale producten. Maar is dat wel zo duurzaam als je daarvoor de auto pakt? En je huis verwarmen met lokaal hout in plaats van gas uit Groningen. Is dat duurzaam? Of de vakantie naar Israël...met het vliegtuig! Lees haar blog om te zien hoe zij met deze dilemma's omgaat.

Uganda - buddies

Caroline en Adrian hebben tijdens hun reis door Uganda Kiteezi bezocht, een arme gemeenschap ten noorden van Kampala. De eerste 100 filters die wij financierden zijn hier uitgedeeld door A Rocha Uganda. Caroline en Adrian ontmoetten Solivia, 30 jaar oud en één van de eerste Climate Stewards 'filter buddies'. Filter buddies zijn getraind om andere filter gebruikers te ondersteunen. Ze zorgen ervoor dat er goed met de filters wordt omgegaan, lossen kleine problemen op en zijn contactpersoon voor A Rocha Uganda.

Solivia ontving haar filter afgelopen januari en nam deel aan de trainingsdag bij A Rocha, waar toen ook de filters voor haar gemeenschap gemaakt werden.

Elke filter bespaart ongeveer 1 ton CO2 per jaar. Daarnaast heeft het als voordeel dat ze minder brandstof hoeft te kopen, omdat ze niet meer het drinkwater hoeven te koken. Voor een familie van 8 scheelt dat een hoop geld.Solivia bezoekt een familie
Ook is het voor hun gezondheid beter, omdat er meer schoon water beschikbaar is. Eerder kookten mensen alleen het water wat er gedronken werd (en dan nog niet eens alles) en werd al het andere water - voor wassen, schoonmaken e.d. - niet gekookt. Nu wordt er schoon water voor alles gebruikt.

Bert van der Woerd over plastic soep

In onze vorige nieuwsbrief vertelden we al wat over de plastic soep in onze oceanen en de nieuwe campagne van A Rocha International (ARI). Bert van der Woerd schreef al een artikel voor de krant. Afgelopen 26 maart was hij te gast bij Family 7 en mocht hij zijn zorgen uiten over dit wereldwijde probleem.

2 juni gaat Bert samen met leden van A Rocha Den Haag en twee onderzoekers van A Rocha International de door ARI ontwikkelde toolkit uitproberen. De deelnemers krijgen instructies hoe dit te gebruiken, opdat gegevens over plastics op een wetenschappelijk verantwoorde manier kunnen worden verzameld en worden gebruikt in de onderzoeken die ARI doet.

A Rocha Nederland 15 jaar!

Climate Stewards bestaat dit jaar 10 jaar, maar A Rocha Nederland bestaat al 15 jaar! A Rocha heeft vele takken ontwikkeld naast Climate Stewards: 13 lokale groepen, A Rocha natuurweken, programma Hart voor de schepping voor kerken, A Rocha Pro, uitzending van EVS-vrijwilligers naar partnerprojecten, ondersteuning van A Rocha partners ver weg met expertise en financiën, excursies en vrijwilligersreizen. 

15 jaar A Rocha Nederland: een bijzondere mijlpaal, die we 'in stijl' gaan vieren. Namelijk met een mooie actiedag op zaterdag 15 september, gericht op een schone zee en schone stranden. Ook jij bent van harte uitgenodigd mee te doen. 
 
Wat is de bedoeling?
1. Sluit je op 15 september aan bij een lokale groep aan voor een schoonmaakdag van strand of rivieruiterwaarden. Kijk op de website van A Rocha om te kijken welke lokale groep er bij jou in de buurt zit.
2. Op Tholen organiseren we op deze dag ook een landelijke A Rocha natuurwerkdag, gericht op het beheer van Schor Alteklein. Daarmee ondersteunen we het werk van A Rocha Zeeland op dit prachtige stukje natuur. Heb je interesse om hierheen te komen met een groep vrijwilligers, laat het me weten.

Laat het ons weten als je in actie wil komen op deze dag. Voor vragen kun je contact opnemen met Embert Messelink.

Rechtszaak tegen Shell

Met groot tromgeroffel werd 4 april aangekondigd dat Milieudefensie met een rechtszaak tegen Shell dreigt om een koerswijziging af te dwingen. Shell is al 30 jaar op de hoogte van de gevaren van klimaatverandering. En nog staan ze in de top 10 van meest vervuilende bedrijven ter wereld en blijven ze investeren in fossiele brandstoffen. 

Het wordt tijd voor actie. Milieudefensie heeft Shell in een brief 3 eisen gesteld. Shell heeft tot 8 weken de tijd om hier op in te gaan, om een rechtszaak te voorkomen. Advocaat Roger Cox, die de klimaatzaak van Urgenda tegen de staat won, zal Milieudefensie en mede-eisers dan vertegenwoordigen. 
Compenseer bij Climate Stewards!
Twitter
Facebook
CS
Copyright © 2018 Climate Stewards NL, All rights reserved.


Afmelden    Instellingen wijzigen 

Email Marketing Powered by Mailchimp