Copy
Milieubewust reizen, energiedoelen, rechtszaak en de calculator
Bekijk deze e-mail in uw browser

Milieubewust reizen en recreëren

Ineke Blijleven, coördinator A Rocha natuurreizen, heeft een blog geschreven voor onze website over reizen en recreëren. Ze is hierin geïnspireerd door Dave Bookless, waar we afgelopen maand een blog van hebben gepubliceerd. Ineke vertelt over haar eigen beleving en ervaringen in het bewuster proberen te leven. Ze geeft ook praktische voorbeelden hoe je zelf minder impact kan hebben op het milieu. "Je hoeft niet ver te reizen om veel moois te zien!"

Nederland haalt energiedoelen niet

Na het Planbureau voor de Leefomgeving heeft nu ook de Algemene Rekenkamer geconcludeerd dat Nederland de energiedoelen van 14% duurzame energie in 2020 en 16% in 2023 niet gaat halen met het huidige beleid. Bepaalde duurzame energiebronnen leveren minder energie dan verwacht. De minister blijft vasthouden aan de berekeningen met een maximale opbrengst, waardoor er het risico bestaat de energiedoelen niet te halen.
 

De Algemene Rekenkamer concludeert: "Het aandeel energie uit hernieuwbare bronnen zal volgens diverse studies vermoedelijk uitkomen op 12,4% (in plaats van de 14% die in EU-verband is afgesproken) in 2020 en op 15,1% (in plaats van de 16% die in het Energieakkoord is afgesproken) in 2023. Deze signalen heeft de minister van EZ tot op heden niet aangegrepen om zijn beleid bij te sturen." Mogelijke oplossingen volgens de Algemene Rekenkamer zijn: een hogere subsidie voor windmolenparken op zee, energiewinnings-projecten in andere EU-lidstaten financieren of inzetten op energiebesparing waar door het percentage duurzame energie omlaag kan.

De volledige conclusie van de Algemene Rekenkamer kunt u
hier vinden.

De Staat gedaagd...

Dinsdag 14 april klaagde organisatie Urgenda, met bijna 900 mede-eisers, de Staat der Nederlanden aan. Zij willen dat Nederland meer gaat doen om klimaatverandering tegen te gaan. De grote vraag is of de rechter wel kan ingrijpen of dat het alleen een zaak van de politiek is. Directeur Minnesma vindt de stap naar de rechter juist logisch "Normaal gesproken hoop je dat de politiek het oplost, maar als dingen zo erg zijn dat de belangen van burgers worden geschaad, mag je naar de rechter stappen."​ Meer informatie over deze rechtszaak kun je vinden op: www.wijwillenactie.nl. De uitspraak is op woensdag 24 juni.

Fernando López Aguilar

Don Fernando, zoals hij genoemd wordt, was een van de eerste deelnemers van het Scolel'te project; hij begon in 1994. Vandaag de dag heeft hij 4,75 hectare grond in de Yalima gemeenschap in de Chiapas regio van Mexico. Door aanplanting van dennenbomen verrijkt hij het bos, en tegelijk beheert hij de regeneratie van de eik.

Volgens Scolel'te bezit Don Fernando een grote vaardigheid van bosbeheer interventies, die hij heeft opgedaan tijdens zijn werk in het veld door betrokken te zijn en zijn handen vuil te maken. Hij wordt door anderen gezien als één van de voortrekkers sinds hij regio coördinator is voor technische activiteiten en trainingen voor nieuwe deelnemers organiseert.

Vroeger was hij "de ergste vijand van het bos", maar zijn werk en zijn passie voor het werk hebben dat verandert. Nu ziet hij vooral de voordelen van het project in het voorzien in brandhout, medicinale planten en constructie materialen, naast bijkomende successen als milieubewustheid, gemeenschapslevel organisatie en sociaal vertrouwen.

Nieuwe calculator

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan een nieuwe calculator. Met deze calculator kun je nog nauwkeurig je CO2 emissies berekenen. Daarna kun je met iDEAL gelijk je CO2 emissies compenseren bij ons. Heb je feedback? Laat het ons weten via info@climatestewards.nl  
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Copyright © 2015 Climate Stewards NL, All rights reserved.


Afmelden    Instellingen wijzigen 

Email Marketing Powered by Mailchimp