Copy
YADDIKTI 4/2016

 
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa selaimessa

YAD Youth Against Drugs ry:n uutiskirje

Tästä uutiskirjeestä löydät ajankohtaista tietoa YADin vapaaehtoistyöstä ja toimintamahdollisuuksista, koulutuksista ja muista menoista. Yaddikti lähetetään kaikille YAD ry:n postituslistan jäsenille.

STREET TEAM

Street Teamin "Mutku netissä luki..." -päihdekriittistä mediakasvatuskoulutusta työstetään paraikaa OKM:n rahoituksella. Ohjausryhmä kokoontui elokuun puolivälissä ensimmäisen kerran, ja ensimmäiset pilotit koulutuksesta julkaistaan tammikuussa 2017. Koulutus kytkeytyy omana kokonaisuutenaan Street Teamin tehtäviin, ja erikoispalkintoja on luvassa koulutuksen suorittaneille.

Uusia tehtäviä on ilmestynyt tehtäväpankkiin kesän aikana useita, ja syksy tuo niitä edelleen lisää. Jo ilmestyneet tehtävät liittyvät mm. Pokémon Go:hon, Youtubeen ja 419-kampanjaan. Käy siis tutustumassa tehtäväpankkiin. Huom! Tehtäväpankkia pystyvät hyödyntämään myös nuorten kanssa työtä tekevät aikuiset.

Street Teamin blogi alkaa jatkossa ilmestyä videomuodossa, ja sen löytää blogisivun lisäksi myös YADin Youtube-kanavalta. Youtube-kanavalle alkaa syksyn mittaan tipahdella myös muuta YAD-aiheista sisältöä, joten kannattaa alkaa tilaamaan kanavaa!

INFOPISTE- JA FESTARITYÖ

Tämän kesän festareista viimeisinkin on nyt YADin osalta pulkassa. Palaute on ollut sen mukaista, että KYLLÄ, ensi vuonna taas. Kesän vapaaehtoisten tunnelmointia voit lukea YAD infopisteillä -blogista, joka täydentyy kesän juhlien osalta vielä seuraavien viikkojen aikana. Sosiaalinen tilinpito infopistetyöstä siirretään tehtäväksi kalenterivuosittain, jotta saadaan myös talvikaudella olevien infopisteiden työ mukaan raportointiin. Numeerista tietoa tämän kesän osalta koottuna ilmestyy seuraavassa Yaddiktissa.

Festareiden purkuviikonloppu eli jatkot Jyväskylässä 2.-4.9.

Viikonloppu on tarkoitettu tänä kesänä festareilla vapaaehtoisina toimineille. Ideana on tavata ihmisiä, muistella menneitä, kehittää toimintaa sekä palkita kesän rakoista ja rypemisestä. Ajankohtaiseksi asiaksi on tullut tarkentaa festaritiimin linjauksia kannabiksen kohtuukäytöstä ja korvaushoidosta. Tiimin jäsenet voivat kommentoida linjausehdotuksia sähköisesti, vaikka eivät viikonloppuun pääsisikään. Kesän rypemistä paikkaillaan ainakin Standup-keikalla, capoeiralla ja törkeän hyvällä ruoalla. Jos et ole kutsua jatkoille saanut, ilmoita Hannalle, niin korjataan tilanne heti.

Huumeet festareilla -kysely oli suunniteltu tänä kesänä festareilla haastattelemalla tehtäväksi. Laite- ja ohjelmaongelmien vuoksi kysely jäi tekemättä, mutta uskomme kyselyn aiheena olleen kannabiksen saavan keskustelua aikaan myös ensi kesänä.

YAD:n infopiste- ja festarivapaahtoiseksi pääsee käymällä Infopistekoulutuksen, joka järjestetään seuraavan kerran 3.-4.12. Tampereella. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet.

PAIKALLISTOIMINTA

Paikallistiimien syksy aloittelee toimintaansa. Sinulle, joka et ole vielä mukana, tahtoo paikkaritiimi toivottaa rohkeutta hypätä kyytiin. Ottamalla yhteyttä oman paikkakunnan tiiminvetäjään saat tietää, mitä missäkin milloinkin tapahtuu. Luvassa on kivoja tyyppejä, mahdollisuus hölläilyyn tai itsensä ylittämiseen, huumekysymyksistä kouluttautumiseen, paikallisissa tapahtumissa infoiluun, tapahtumien suunnitteluun, toteutukseen tai melkein ihan mihin vaan!

Joitain päivityksiä paikkakuntiin ja tiiminvetäjiin on tullut. Suolahden tiimille etsitään uusia vetäjiä Jere Kotamäen ja Paavo Vertasen tilalle. Suolahden tiimi on kokoontunut pääsääntöisesti Keski-Suomen opistolla ja vaikka opisto muuttaakin, niin voisihan tiimi muuttaa mukana. Iso Kiitos kuuluu Paavon ja Jeren lisäksi pitkään Jyväskylässä toisena vetäjänä olleelle Vaula Ekholmille. Vaulan tilalle Taneli Hytösen kanssa jatkamaan Jyväskylään on valittu Eedit Manner.


Puuttuuko omalta paikkakunnalta YADin tiimi? Haluaisitko järjestää itsellesi ja muille ehkäisevästä huumetyöstä kiinnostuneille toimintaa ja kouluttautua lisää aiheesta? Olet tervetullut YAD-perheeseen ja saat apua oman paikallistiimin perustamiseen Hannalta. Ole rohkeasti yhteydessä!

 

Eräjormailua Leivonmäellä

Paikallistiimin valtakunnallinen telttaretki Leivonmäen kansallispuistoon 23.-25.9.

Viikonvaihteessa yövytään teltoissa, tehdään ruokaa nuotiolla ja kierretään lauantaina patikkareitti. Lähtö perjantaina Jyväskylän toimistolta 15.00. Mukaan tarvitset säähän sopivan varustuksen ja hyvät jalkineet. Teltat, makuupussit, alustat ja ruoanlaittovälineet tulevat YADilta. Leiri on ilmainen, matkat toimistolle maksat itse. Leiri on tarkoitettu kenelle tahansa YADista, metsässä olosta ja hyvästä seurasta kiinnostuneille. Kiinnostuitko? Ilmoittaudu Kimille: kim.hokkanen@yad.fi tai 040 721 2415 (viimeistään 19.9. mennessä).

PÄIHDEKASVATUS

Kokemusasiantuntijakoulutus alkaa elokuun lopussa!


YAD kouluttaa lisää kokemusasiantuntijoita ehkäisevään huumetyöhön. Jos siis olet vapaaehtoistyöstä kiinnostunut käyttötaustainen 18-35-vuotias, niin saattaisit sopia joukkoomme. Valmennuksia järjestetään Tampereella ja Jyväskylässä. Tampereen osalta ota yhteyksiä Ville Niemiseen (p. 0400 218 360 / ville.nieminen@yad.fi) Jyväskyläläisten kannattaa viestitellä Hanna Lambergille (p. 050 522 8708 / hanna.lamberg@yad.fi)

Perjantaina 26.8. järjestetään Tampereella Kokoa ry:n Kokemusasiantuntijoiden kokoontumisajot. Tilaisuus on kaikille avoin, joten tervetuloa Kumppanuustalo Artteliin 10-18!

Kokemusasiantuntijat kouluttavat tästä syksystä lähtien sote-alan opiskelijoita ja ammattilaisia käyttäjien ja toipuvien kohtaamisesta! Aiheesta lisää Yadilaisessa ja blogissa syksyn aikana. Kiinnostuneimmat voivat kysellä asiasta lisää EXP2:n työntekijöiltä :).

TUKITYÖ

Helsingin tukiystäväryhmälle ei ole toistaiseksi löytynyt jatkajia, joten päätimme jatkaa kohdennettua tukitoimintaa tukiystävätoiminnalla Tampereella ja Jyväskylässä.  

VAPAAEHTOISIA HAETAAN!

Vapaaehtoistyöntekijä eli tukiystävä on rinnallakulkija, kuuntelija ja kannustaja.

Olethan: noin 20-35-vuotias tyyppi, jonka omat asiat on kunnossa. Pystyt osallistumaan  toimintaan säännöllisesti ja sitoutumaan siihen vähintään puoleksi vuodeksi. Jos omaat käyttötaustaa, toivomme siitä olevan vähintään vuoden.

Tukiystäväksi pääsee käytyään tukiystäväkoulutuksen. Koulutuksia järjestetään vuosittain. Seuraava koulutus järjestetään 15.10.2016 Tampereella. Koulutus ja matkat ovat maksuttomat.

Tuettava on 16-29-vuotias päihdekuntoutuja, joka on lopettanut huumeiden käytön ja kaipaa kuntoutumisen tueksi uusia sosiaalisia kontakteja ja vapaa-ajan aktiviteetteja.

Tai henkilö, jolla on tarve huumeettomaan ympäristöön ja sosiaalisiin suhteisiin läheisen päihteiden käytön takia.

Mukaan toimintaan pääset ottamalla yhteyttä lähimpään työntekijään.

Tampere: Susanna Kärki, puh 040 721 1872, email susanna.karki@yad.fi

Jyväskylä: Hanna Lamberg, puh 050 408 3887, email hanna.lamberg@yad.fi

YAD esittäytyy:

Hanna Lamberg

Ehkäisevän huumetyön suunnittelija

Ihan ensiksi on sanottava, että on mukavaa olla yadilla töissä. YADin vapaaehtoiset, työkaverit ja työt on kultaa. 
Olen siis valtakunnallinen työntekijä ja vastuulleni kuuluu paikallistiimien hyvinvointi. Näissä tiimeissä on huiput vapaaehtoiset tiiminvetäjät, jotka tietää oman paikkakuntansa asiat. Olen tarvittaessa apuna vähän tai paljon, tilanteen mukaan, sekä järkkään paikallistiimin valtakunnallista koulutus- ja virkistystoimintaa. 
 
Infopiste- ja festaritiimi on toinen vastuutiimini. Tässä kohtaa vuotta kesän 15 festarin suma on ohi ja pohditaan jo talvikauden juhlia, joissa meistä olisi hyötyä. Vapaaehtoiset kokoontuvat kesän jäljiltä vielä purku- ja palkintoviikonloppua viettämään ja miettimään uusia koukkuja ensi kesää varten. Toimin myös Jyväskylässä kokemusasiantuntijatyön ja tukityön työntekijänä. Kokemusasiantuntijakeikat on työn suola ja on ilo tehdä hyvin toimivaa sabluunaa, jonka expa-hanke on kehittänyt. 
 
On myös ollut suuri kunnia olla mukana monen opparin ohjaanaja. Nyt työparina toimii Hokkasen Kimi ja kesään on festaripuurtamisen lisäksi kuulunut esim. 18 maton pesu, chilin kasvatuksen opettelua ja ikkunateippausta. Työparimme kantaa nimeä ähry ja tuhru. 
 
Erityisesti pidän yadissa siitä että tämä on vapaaehtoisten järjestö. Oikeasti. Jokainen mukana oleva voi vaikuttaa siihen miten työtä tehdään. YAD on myös nopean toiminnan joukko. Me voidaan päättää tehdä asioita ja sitten tehdä ne vaikka heti. Huumegenre on muuttunut YADissa oloaikanani paljon, mutta perustarpeet joihin käytetään ovat pysyneet samana. YADilla on hurjasti tietotaitoa ehkäisevään huumetyöhön, asia on vakava, mutta keinot täällä eivät. Parasta työssäni on nähdä, kuinka ihmiset saavat hyötyä järjestöstä palvellessaan toisia.

Toimistolla työpöytäni on sotkuisin ja unohdan usein eväät viikoksi jääkaappiin, mutta imurointia ehdotan jokaisessa maanantaipaltsussa. Jos jotain napisemista duunistaan pitäisi keksiä, niin se on Kapteeni peräreikä orkesteri, joka treenaa mun työtuolin alapuolella juuri silloin kun pitäis ajatella. Toisaalta on niillä muutama ihan hyvä kertsi :)

 

Kesän tunnelmia festariblogissa:


"YADin pisteellä päivystäminen toi festareihin kaipaamaani vaihtelua ja merkitystä. Oma porukkamme oli luonnollisesti ihana, mutta myös keskustelut muiden festarikansalaisten kanssa olivat kiinnostavia ja ajoittain erittäin hedelmällisiäkin." 

- Kirsi, YAD ry:n vapaaehtoinen

Lue festarikiertueen kohokohdat ja kommellukset: www.yadinfopisteilla.wordpress.com
www.yad.fi
YAD Facebookissa
YAD Twitterissä
YAD YouTubessa
YAD Instagramissa
yad@yad.fi
Copyright © | 2016 |YAD Youth Against Drugs ry, All rights reserved.

Peru tämän uutiskirjeen tilaus    Päivitä tietosi
 
Email Marketing Powered by MailChimp