Copy
Share
Tweet
Forward

2016, voor iedereen een goeie gezondheid!

Na een deugddoende kerstvakantie in combinatie met vrijwilligerswerk in Oeganda, blik ik in deze nieuwsbrief nog even terug op 2015 en neem een energieke aanloop voor een productief 2016.
 

Afrika kleurt ook al groen ! Ik werd in stijl afgehaald op de luchthaven in Kampala door Abdoulay, maar het warmste welkom kreeg ik in Elohim, het centrum dat straatkinderen opvangt waar mijn dochter Parel al een paar stenen heeft verlegd.

Een goeie gezondheid betekent propere lucht, zeker voor onze kinderen

De dieselgate heeft ons allen verrast, want we werden massaal misleid door gesjoemel van de auto-industrie. De hoeveelheden stikstof en fijn stof in onze lucht zijn erg verontrustend. Bovendien blijkt uit nieuw onderzoek dat blootstelling aan fijn stof de foetus tijdens de zwangerschap ernstig schaadt. Ook gynaecologen waarschuwen internationaal voor de gevaren van luchtkwaliteit en vragen zich af hoe lang het nog zal duren voor België in actie schiet.

Fijn stof schaadt de gezondheid en toch doet deze regering niets. Ik heb Minister De Block hierover al verschillende vragen gesteld. Telkens opnieuw verwijst ze mij door naar Minister Marghem, die mij dan op haar beurt doorverwijst naar de gewesten (Minister Schauvliege), of naar Minister Galant om weer terug te eindigen bij Minister De Block. Maar ik geef niet op, ik blijf op het hamertje kloppen. Onze luchtkwaliteit moet beter!

 Video met vraag aan Maggie De Block over luchtkwaliteit die onze kinderen schaadt

Een goeie gezondheid vereist een snelle uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs

Onze planeet heeft koorts, die we met een stijging van maximum 1,5 °C in toom zullen proberen houden, maar ook wij mensen krijgen koorts van de klimaatverandering en worden er ziek van: longaandoeningen, hart- en vaatziekten, allergieën en astma, tropische infectieziekten, enz.

De uitvoering van het klimaatakkoord is dus van uitermate groot belang. Daarom stak ik veel tijd in het amenderen van de klimaatresolutie van de meerderheid. Vanuit de oppositie heb ik zo een steentje kunnen bijdragen om de oorspronkelijke resolutie sterker en ecologischer te maken. Ecolo-Groen bereikte dat ook België zal streven naar 1,5°C en dat de doelstellingen om dit te bereiken jaarlijks herzien zullen worden, dat iedereen verplicht bijdraagt aan het Green Climate Fund en dat klimaatvluchtelingen erkend zullen worden.
In voorbereiding van de klimaattop in Parijs presenteerde ik enkele roadshows in Leuven, Betekom, Herent en bij ONS. Een reis door de tijd naar de verste uithoeken van onze opwarmende planeet met een ontcijfering van feiten en mythes, uitspraken van bekende helden en ministers zonder goesting.

Tijdens deze klimaatroadshows ontdekte ik fantastische lokale initiatieven: een groene boodschappendienst, lokale groenten en fruit in de supermarkt, een passief huis, een kringloopeconomie op school, koken met restjes, …. Lokale kleinschalige initiatieven hebben wel degelijk een positieve invloed op het milieu, en ook op onze gezondheid.

Mijn klimaatkreet: propere lucht voor onze (klein)kinderen

Een goeie gezondheid begint met gezonde voeding

De consument weet niet wat hij op z’n bord krijgt. Een duidelijk etiket op de voorkant van voedselverpakkingen, met gemakkelijk interpreteerbare informatie, zou al een hele stap vooruit zijn. Ook NVA en CD&V delen deze bekommernis, maar de ene partij spant zijn kar voor de voedingsindustrie en de andere maakt geen duidelijke keuze.

Ecolo-Groen doet dit wel: wij pleiten voor een Belgisch label dat door een onafhankelijke instantie gecontroleerd wordt en de consument niet misleidt. Het stoplichtensysteem met een groen, oranje of rood licht voor suiker, zout en (trans)vetten dat duidelijk op de voorkant van verpakkingen staat, heeft zijn nut bewezen in Engeland.

Naast bewuster gezond eten, moeten we ook bewuster omgaan met voedselresten. Daarom organiseer ik op maandag 18 januari een rondetafel rond voedselverspilling. Ik laat mij inspireren door experten om federale hefbomen te vinden om voedselverspilling aan te pakken.

Een goeie gezondheid start tijdens de zwangerschap en in de wieg

De verkorting van de ligdagen na de bevalling beroert vele artsen, vroedvrouwen en aanstaande ouders. Minister Maggie De Block zal binnenkort een vijftal proefprojecten lanceren. In het parlement kijk ik nauwlettend toe of de besparing in de materniteiten wel degelijk naar de thuiszorg en de eerste lijn zal vloeien, zodat jonge ouders en baby’s even veilig en even kwaliteitsvol verzorgd en begeleid zullen worden. Maar ik sta ook in de praktijk in pole position : het eerste symposium in België voor zorgverstrekkers staat in de steigers. Wil je meer weten over ‘Kraambed in opschudding’? Welkom op 27 februari. Schrijf je in via debakermat@debakermat.be  of telefonisch: 016/20 77 40 (voormiddag).

Volg mij op Facebook
Volg mij op Facebook
Volg mij op Twitter
Volg mij op Twitter
Mijn website
Mijn website
Wil je deze nieuwsbrief toch niet ontvangen? Schrijf je dan hier uit.