Copy
Share
Tweet
Forward
Beste vrienden, collega’s en sympathisanten,

Het parlementair jaar is goed gestart: een tweedaagse met Ecolo-Groen in Eupen, de internationale week van de borstvoeding, meer aandacht voor chemische stoffen die onze hormonen verstoren en een heel aantal verworvenheden voor voedselzekerheid. Veel leesplezier!

Vele groeten,

Anne 
Op de fractietweedaagse met Ecolo-Groen begin september hebben we hard gewerkt en onze prioriteiten bepaald voor het komende jaar. Onze gemeenschappelijke fractie heeft hoge ambities en veel projecten op stapel staan. En levensgenieters als we zijn, koppelden wij ook het aangename aan het nuttige. Ik won met mijn ploeg het teambuildingsstadspel: gezonde competitie met creatieve geesten en een sausje humor waren de succesfactor.
Naar aanleiding van de week van de borstvoeding vroeg ik om de ongeoorloofde reclame voor kunstvoeding aan banden te leggen. Vrouwen hebben recht op correcte informatie over borstvoeding. Lees mijn opinie op Knack.be.
Na het nodige protest tegen Minister Alexander De Croo, heb ik als voorzitster van het Fonds een paar belangrijke verworvenheden behaald voor voedselzekerheid in Afrika. Lees meer hier.

Hormoonverstoorders ontregelen ons dagelijks

Chemische stoffen zijn gevaarlijk voor onze gezondheid. Nochtans zitten ze overal: in de automat van je zoontje, in het badeendje van je dochter, in je shampoofles en je handcrème, in je yoghurt potje, in je colablikje. Zonder het te beseffen worden we er op dagelijkse basis erg vaak aan blootgesteld. Bisfenol A, ftalaten, pesticiden en parabenen, stuk voor stuk voorbeelden van chemische stoffen die onze hormonen verstoren.

En niemand die het weet. Of die het wil weten. Net als de tabaksindustrie destijds, slagen lobbyisten er in om twijfel te zaaien. Maar daar leggen wij ons niet bij neer. Het kan wel degelijk anders.

Een eerste stap is een totaalverbod op Bisfenol A in voedselverpakkingen. Dat bestaat nu al voor baby- en peutervoeding in België (voor kinderen tot drie jaar). We willen dit uitbreiden naar alle voedselverpakkingen. Daarnaast dienen we een resolutie in om hormoonverstoorders in het algemeen aan te pakken.

Op zondag 4 oktober bracht Panorama een ontluisterende reportage uit over hormoonverstoorders. Misschien brengen al deze acties onze beleidsmakers tot inzicht? Wij zijn er in ieder geval klaar voor en schreven een opiniestuk in De Morgen, en dienden een wetsvoorstel en resolutie in.
Volg mij op Facebook
Volg mij op Facebook
Volg mij op Twitter
Volg mij op Twitter
Mijn website
Mijn website

Wil jij de nieuwsbrief van Anne Dedry ook ontvangen? Klik en schrijf je in.

Wil je deze nieuwsbrief toch niet ontvangen? Schrijf je dan hier uit.